ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Burduja ăl mic trage în forță la identitatea digitală. Un grup de securiști din Parlament au ca obiectiv obligarea tuturor românilor să-și facă un cont bancar. Nu-i rău să ai un cont, dar de ce trebuie să fie obligatoriu?
 
Apoi, constatăm că băncile își reduc treptat, dar sigur, prezența teritorială. De asemenea, rețeaua de ATM-uri e într-o diminuare constantă, iar comisioanele cresc continuu. Apar din ce în ce mai multe obligații pentru cetățeni: să-și autocitească la intervale regulate de timp consumurile, să raporteze autorităților diverse chestii, ba chiar să colaboreze obligatoriu cu Securitatea. Ah, nu știați încă, dar DA, e un proiect de lege. Despre ce e vorba?

Toate aceste acțiuni sunt convergente. Probabil știați despre ele, dar nu înțelegeți amploarea lor. De asemenea, n-ați aflat că marile companii IT caută să-și diversifice serviciile, printre acestea fiind și „moderarea conținutului la cerere”. Despre ce e vorba? Hmm, pur și simplu despre servicii de cenzurare. Sunt oferite inițial publicului larg(mai precis companiilor care nu-s atât de avansate în domeniul cenzurii AI), dar targetul sunt guvernele care vor plăti gras pentru asemenea servicii. 

Nu știu dacă ați remarcat, dar la UM Digi deja a început propaganda pentru instalarea de sisteme fixe de radar. N-ați remarcat, nu-i așa? Într-adevăr, pe tapet se află un contract baban care ar urma să instaleze la fiecare colț de stradă sisteme video care să te amendeze chiar și când te scarpini în nas. Cică astfel va crește securitatea rutieră. Aiurea, e vorba de Big Brother-ul rutier, adică prima parte a proiectului de inginerie socială unde noi, ca de fiecare dată, am tras biletul pe care scrie: se va testat pe proști!

E o foaie de parcurs care presupune în final o introducere a creditului social. Desigur, pe model vestic, adică exact ca ăla chinezesc, dar cu mai multă propagandă. Pe moment se va introduce cel rutier, cu dispozitive capabile să te amendeze pentru orice abatere în trafic. Apoi se va face upgrade-ul camerelor municipale de supraveghere, astfel încât algoritmii AI să raporteze orice încălcare. Și, în același timp, algorimi închiriați de la giganții IT îți vor analiza fiecare picătură de conținut care-ți iese din calculator. Preventiv, desigur, și cu raportul de rigoare la Secu. Și, uite așa, simplu, ne vom trezi încătușați fără drept de apel. 

Știți ce mi se pare mie ciudat în tot acest proiect monstruos? Faptul că „le-am luat fața” englezilor. Adică la cât de supravegheată era Londra, la cât de cretină e populația pe-acolo și la câte încercări de Big Brother s-au făcut până acum, nu înțeleg de ce nu s-a continuat cu experimentarea pe ei. Mă rog, se pare că sutele de milioanele de camere video gata instalate în Anglia au cântărit infinit mai puțin decât gașca celor trei dobitoci de la noi gata să servească orice interes al ocupantului.