ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Întrucât antiaeriana ucraineană mai are puțin și reușește să rețină peste 170% dintre rachetele pe care rușii le trimit pe teritoriul lor, e timpul să vă explic ce e cu plafonarea prețului petrolului rusesc deoarece e cea mai tembelă măsură posibilă.
 
Și iscă să aibă în imaginarul occidental fix același efect  precum „Fantoma Kievului” sau 

Sunt trei componente esențiale în comerțul cu petrol. În primul rând producătorul, adică cel care are marfa. Apoi transportatorul, cel care  duce petrolul de la producător la client. Și apoi asigurătorul. Vi se pare că lipsește cineva din ecuație? Da, știu, clientul, doar că el nu apare deoarece nu contează. La câtă cerere e în lume, în afara celor trei elemente credeți-mă că restul efectiv nu mai contează!

Acum țineți-vă bine! Transportul petrolului rusesc se făcea cu vase grecești în proporție de 70%! Marfa era asigurată la Londra în proporție de peste 80%. Odată inderdicțiile puse, isteții occidentali au crezut că le-au dat lovitura finală rușilor deoarece le-au distrus două din cele trei elemente necesare vânzării perolului. Proastă gândire întrucât cele două elemente reprezentau o bază a business-ului lor din care își trăgeau profituri frumușele.

În ceea ce privește transportul, rușii au mirosit de mult care-i treaba și și-au achiziționat o importantă flotă de petroliere la preț redus. I se spune „flota întunecată” sau „flota din umbră”. E vorba de peste 100 de tancuri vechi, achiziționate cu preț mic, la mâna a doua, și menite a suplini lipsa transportatorilor pentru vreo 3 ani. Acestea vor transporta, în principal, pentru clienții mai mici, care nu au nave de transport disponibile. Clienții babani, China și India, au transport propriu. China are a doua cea mai mare flotă din lume și se bucură să achiziționeze petrolul de la ruși. India îi detestă atât de mult pe englezi încât nu i-au primit la negocieri, în ciuda funcției pe care o are Rishi. De aceea Uniunea Europeană s-a gândit să lucreze creativ, trimițând-o în vizită de lucru pe proasta proastelor, Annalena Burbock. Indienii nu acceptă plafonarea petrolului rusesc deoarece asta ar însemna ca rușii să le închidă robinetul, iar asemenea oportunități nu mai găsesc. În aceste condiții, prostovanca din Germania va obține maximul posibil adică acordul Indiei să exporte către nemți ... produse petroliere finite, în principal motorină și benzină. Nemții sunt oricum disperați, iar „concesia” indienilor care-și  văd și mai mulți bani intrați în buzunare este maximul pe care-l pot obține. Asta dacă și Rusia e de acord.

Dar cine va asigura transportul? Îmi vine să râd. Chiar credeați că e o problemă? Asiguratorii ruși au pregătit produse specifice, cu prețuri competitive. Deja asigură o parte a flotei proprii pentru a evita complicațiile occidentale. În plus, ca reasigurator al societăților rusești este ... statul rus. Desigur, există și societățile chinezești sau indiene care, cu siguranță, vor face pasul întrucât business-ul este tentant. 

Și acum mai e ceva: rușii trebuie să dea replica în ceea ce privește agresiunea prostească a occidentalilor. Iar replica este teribilă: în timp ce Occidentul le-a impus o limită superoară de preț, rușii vor să stabilească prin lege o limită inferioară de preț. Care limită oricum va fi mai mare decât limita occidentală. Și uite-așa ajungem cu pachetul de restricții exact acolo unde s-a ajuns cu restul restricțiilor impuse până acum, adică în profitul rușilor. Doar că e o mică diferență. Rusia a anunțat că va refuza să vândă țărilor care-au impus plafon. Mai mult, iau în calcul reducerea producției de petrol. În condițiile în care OPEC a menținut producția redusă, e clar ce urmează: un salt și mai mare al cotațiilor petrolului. Un salt din care, în afară de Arabia Saudită și restul OPEC , va profita din plin și Rusia. 

Poate vă întrebați de ce scade prețul? Deocamdată SUA încă pompează din rezervele sale sperând că va rezolva problema internațională. N-o va rezolva, iar când se va trezi din sevraj, va și cu depozitele goale și lipsită de orice capacitate de a influența politica internațională. Pare neverosimil? Așteptați și veți vedea că fix așa se va întâmpla.