ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


V-am spus că linia de demarcație între „război convențional” și „dezastru atomic” e din ce în ce mai fragilă. De altfel, dinspre Moscova sosesc acuze grave în ceea ce privește implicarea Regatului Unit în conflictul din Ucraina. Însă, ceea ce e și mai grav este că acuzele rușilor sunt confirmate inclusiv la nivel oficial de către englezi.
 
Chiar și media oficială(Times) admite implicarea Marii Britanii, ceea ce duce agresiunea asupra Rusiei la un alt nivel.
 
Să nu uităm că în operațiunile din Ucraina n-au fost lovite doar ținte militare rusești aflate în Ucraina, ci și ținte civile din interiorul Rusiei. În condițiile în care englezii sunt prezenți în fiecare formațiune militară ucraineană, războiul de acolo capătă o cu totul altă semnificație. 

Ieri, Agenția Tass a prezentat un material cu punerea pe poziție într-un siloz nuclear a unei rachete intercontinentale YARS. Este un mesaj-avertisment. Yars reprezintă o variantă modificată a fostului standard Topol-M, având o viteză de douăzeci de ori mai mare decât viteza sunetului și fiind capabilă să atingă orice punct din Europa sau SUA. 

Dacă în ceea ce privește armamentul convențional Rusia este în urma Occidentului, în ceea ce privește arsenalul nuclear treburile se schimbă radical. Rusia are nu doar cea mai mare capacitate nucleară, dar și cea mai avansată și mai fiabilă tehnologie. Rachetele americane sunt rămase în urmă, fiind vorba acolo de tehnologii specifice anilor 70. Nu-i vorba, de funcționat funcționează, dar e greu de crezut că-și vor atinge țintele în condițiile în care rușii au avantaje enorme inclusiv în ceea ce privește sistemele de apărare antiaeriană.

Revenind la conflictul din Ucraina, voi spune că situația din teren este deosebit de tensionată. La cum arată lucrurile, rușii pregătesc o a doua linie de atac, de data aceasta prin intermediul Belarusului, ținta fiind vestul Ucrainei. Este singura cale de tăiere a aprovizionării trupelor din estul țării și, de asemenea, singura modalitate de a amenința direct regimul Zelenskyi. Este foarte posibil ca atacul să înceapă sâmbăta aceasta în condițiile în care vesticii deja au aprovizionat Ucraina cu sisteme antiaeriene occidentale avansate. În timp ce SUA tot amenință cu instalarea rudimentarului Patriot, sursele din teren vorbesc despre un transfer efectuat de către Franța și Italia către Kiev a sistemului SAMP-T(cunoscut și ca Mamba). Sistemul este construit de către europeni și, în foarte multe privințe, este superior Patriot. Ca să înțelegeți nivelul de premeditare, vă voi spune că Ucraina deja are militari cărora li s-a asigurat training avansat în ceea ce privește utilizarea SAMP-T. Asta înseamnă că transferul e pregătit de cel puțin patru luni! În aceste condiții, livrarea unităților Patriot este mai degrabă un act de PR întrucât Ucraina deja deține facilități antiaeriene avansate. 

Asta face ca Rusia să fie în căutare disperată de rachete ieftine cu care să înfunde antiaeriana NATO instalată în Ucraina. Se știe că au accelerat producția de drone kamikaze Geran-2, a căror doborâre este de câteva sute sau mii de ori mai scumpă decât drona în sine. De asemenea, este foarte posibil să vedem în luptă noi echipamente iraniene, mai precis rachete Zelzal și Fateh. Nu sunt rachete sofisticate, dar sunt extrem de ieftine și, de asemenea, se obține un beneficiu teribil în ceea ce privește epuizarea muniției antiaerienelor occidentale. În paralel cu atacul la scară, Rusia caută să crească la valori cât mai mari nota de plată achitată de Occident în Ucraina. 

Pe moment trebuie să remarcăm un nou grad de complexitate al frontului ucrainean. Noua linie de atac a Rusiei va pune probleme logistice și militare dure de ambele părți. Este extrem de greu de prevăzut care vor fi consecințele noii linii de atac pregătite de către ruși. Însă avem de-a face cu doar două variante: ori rușii reușesc să taie liniile de aprovizionare și să invalideze armata ucraineană din est, ori vor avea un eșec major. În primul caz NATO va suferi o înfrângere rușinoasă, iar în celălalt caz Rusia se va vedea în fața unei probleme existențiale. Și, după cum bine intuiți, dacă Rusia se confruntă cu o problemă existențială, doctrina militară îi dictează să moară cu dușmanii de gât, indiferent de efectele colaterale. Mă rog, în condițiile în care mai putem vorbi de efecte colaterale la un arsenal capabil să distrugă Pământul de vreo 10-15 ori. 

Trenduri Economice