ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Îmi dezvăluie cineva un scenariu fabulos. Într-adevăr, acum toată lumea privește cu uimire ceea ce se întâmplă în Ucraina și-i acuză pe ruși de imbecilitate. „Aia nu e armată!” - urlă toți RăduciiTudori la TV. Până și generalii noștri, detașați de la gâtul sticlei la sticla TV-ului parcă nu-și mai încap în piele văzând cum, analizele lor dictate de „conștiința” de la Ambasada SUA chiar se îndeplinesc. Rușii pierd în linie, se retrag, se fac de râs. De partea cealaltă ucrainenii sunt eroii zilei. Parcă am trăi într-o lume întoarsă pe dos. 

Un amic de-al meu, mult mai versat în relațiile de forță de pe piața internațională, îmi spune că absolut totul e justificat. De fapt Rusia participă la alegerile americane. Toată retragerea și aparenta sleire a armatei ruse - care a făcut ca propaganda să clameze deja victoria Ucrainei - nu are decât un singur scop, anume ajutarea democraților să câștige. Sau să nu piardă prea mult! Republicanii îi deranjează pe ruși deoarece sunt capabili să tranșeze situația acum, înainte de a fi prea târziu. Democrații însă, cu felul lor neghiob de a conduce, duc America în zona din care nu va mai putea ieși deoarece greșelile vor fi iremediabile. Iar interesul strategic al rușilor - ca și al Chinezilor - este îngroparea definitivă a Americii. 

În condițiile în care democrații își mențin un control rezonabil, vor continua să trimită echipamente militare și bani în Ucraina, slăbindu-și teribil fundamentele propriei țări. Prețul imens al hidrocarburilor va face facilă compensarea diferențelor de cantități livrate la extern de către ruși. Iar în ceea ce privește războiul, acesta se va tranșa după mult timp de-acum înainte. Iar Rusia, în condițiile date, va avea puterea să reziste.

Dacă e vorba doar de teatru o vom vedea mai repede decât ne imaginăm. Ar trebui ca până la alegerile americane să avem un joc similar celui de acum, iar după rușii să cicerească rapid teritoriile pe care le doresc, adică întreaga zonă litorală și Transnistria. Apoi, cel mai probabil, vor îngheța conflictul așteptând următoarea „provocare americană”. Asta deoarece Ucraina nu va mai avea absolut nicio relevanță strategică. Rămași cu buza umflată, americanilor le rămân două zone de acțiune interesante și-i va mânca undeva să le „exploateze”: Turcia și Taiwan. Dacă vor alege să se răzbune pe Erdogan pentru independența manifestată, se vor trezi și fără Turcia în alianță, pierzând accesul la o zonă strategică esențială. Ceea ce rușilor le convine de minune. Iar dacă vor alege Taiwanul - așa cum speră Putin - China va fi obligată să iasă în față, solicitând ajutorul Rusiei și al aliaților. Prostia democraților și a statului subteran american s-ar putea să facă posibilă alegerea ambelor variante în același timp.

Trăim vremuri complicate. Nimic nu mai e ceea ce pare.