ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Despre Daniel Gașpar, unul dintre cei care s-au remarcat la protestele antipandemice din Timișoara, am mai scris pe acest blog: Daniel Ilie Gașpar, protestatar anti-mască de la Timișoara, internat forțat la psihiatrie (linc).

În 2021 acesta fusese invitat la o emisiune a televiziunii timișorene Europa Nova, emisiune pe care o pusesem și pe blogul meu, dar apoi întreg canalul youtube al televiziunii Europa Nova a fost șters, deci emisiunea nu mai este disponibilă. A 2-a zi după prezența lui la emisiune judecătoria Timișoara a dispus internarea lui Daniel Gașpar la psihiatrie. Acest lucru a determinat o adunare de protest la Timișoara, unde s-a cerut eliberarea lui Daniel Gașpar, ceea ce s-a și realizat după o vreme. Senatoarea Daniela Șoșoacă și deputatul Mihai Lasca au fost printre cei care au cerut eliberarea lui Daniel Gașpar de la psihiatrie (linc).

Problemele juridice ale lui Daniel Gașpar au pornit de la faptul că, pe facebook, ar fi scris un comentariu amenințător la adresa lui Raed Arafat. Nu cunosc exact conținutul acelui comentariu. În final, domnul Gașpar a fost osîndit pentru ultraj într-un proces în care figurează ca parte vătămată un anume Ciprian Matei Graur, care nu s-a constituit parte civilă. Osînda este de 15000 lei amendă penală, în caz că nu plătește acești bani domnul Gașpar e amenințat cu 300 zile de închisoare. Iată, de pe portalul instanțelor,  hotărîrea judecătoriei Arad în dosar 5900/55/2022 (linc):


Solutia pe scurt: În baza art. 279 alin. 2 Cod penal raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal stabilește pentru inculpatul Gașpar Daniel Ilie, la pedeapsa de: -300 (trei sute) zile amendă în cuantum de câte 50 lei, pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj, prevăzută de art. 279 alin. 2 Cod penal, raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal, valoarea totală a amenzii fiind de 15.000 lei. În temeiul dispozițiilor art. 67 Cod penal, aplică inculpatului pedepsele complementare prevăzute de art. 66 lit. a), b) Cod penal, pe o perioadă de 2 (doi) ani În baza art. 25 Cod procedură penală constată că persoana vătămată Graur Matei Ciprian, nu s-a constituit parte civilă. În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Va dispune virarea sumei de 868 lei din fondurile Ministerului Justiției în contul Baroului Arad, reprezentând plata onorariului avocațial din oficiu. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședința publică din 01 noiembrie 2022.
Document: Hotarâre 1991/2022 01.11.2022

Pe internet găsesc că Ciprian Matei Graur este autorul cărții „Acțiunea penală între oficialitate și oportunitate” (linc), a cărei poză apare la profilul Ciprian Graur de pe facebook. Deasemeni, este președintele secției penale a judecătoriei Timișoara (linc) și autor, pe lîngă cartea menționată, a mai multor articole și conferințe pe teme juridice (de pildă: „Limitări ale principiului aflării adevărului în noua legislație penală” – conferință ținută în 2015 la a 7-a ediție a conferinței internaționale a doctoranzilor în drept de la Timișoara).

În procesul legat de ultrajul împotriva lui Raed Arafat cauza a fost clasată. Daniel Gașpar a fost nemulțumit, a  făcut plîngere împotriva ordonanței de clasare, dar această plîngere a fost respinsă (linc).

Cu alte cuvinte: inițial Daniel Gașpar a fost trimis în judecată pentru ultraj la adresa lui Raed Arafat, pentru comentariul său de pe facebook. A fost internat forțat la psihiatrie, apoi scos de la psihiatrie, după ce cazul său generase proteste publice. În dosarul respectiv s-a hotărît pînă la urmă netrimiterea în judecată, dar apoi a fost trimis în judecată pentru ultraj la adresa judecătorului Ciprian Matei Graur pentru care a fost osîndit la amendă penală de 15000 lei. Mă întreb dacă ultrajul împotriva judecătorului n-a avut loc exact la procesele cînd judecătoria Timișoara hotărîse trimiterea sa forțată la psihiatrie.

Prin mesageria facebook i-am trimis atît lui Daniel Gașpar cît și lui Ciprian Graur mesaje prin care le ceream explicații despre motivele concrete pentru amenda penală respectivă. Nu am primit explicații.

Pe lîngă amenda penală, domnul Gașpar a primit în timpul pandemiei și o serie de amenzi contravenționale. Pe portalul instanțelor găsesc la Judecătoria Timișoara și Tribunalul Timiș următoarele procese ale lui Gașpar împotriva unor amenzi contravenționale: dosar 27882/325/2021* (amendă anulată – linc), dosar 10065/325/2021 (amendă menținută – linc), dosar 10062/325/2021 (amendă menținută parțial – linc), dosar 10064/325/2021 (amendă menținută – linc), dosar 10063/325/2021 (amendă menținută – linc), dosar 9778/325/2021 (amendă menținută- linc), dosar 9776/325/2021 (amendă menținută parțial – linc), dosar 9771/325/2021 (amendă înlocuită cu avertisment – linc), dosar 9772/325/2021 (amendă menținută – linc). Cu alte cuvinte, pe lîngă amenda penală, domnul Gașpar a avut de plătit în această perioadă, ca urmare a activității sale de protestatar împotriva măsurilor pandemice, și o mulțime de amenzi contravenționale.

Pe profilul său de facebook, Daniel Gașpar a publicat mai multe filmări de la protestele antiplandemice din Timișoara. Iată unul din protestele filmate de dînsul, din 22 martie 2021: 

 

Statistica facebook pretinde că filmarea a avut doar 8 vizualizări, dar sînt 554 reacții tip „like” sau inimioară și 474 de comentarii. La un moment dat, în timpul filmării, Gașpar spune „îl punem de Arafat în tomberon”. Alți participanți la adunare scandează „Arafat judecat, pentru cei legați de pat!”