ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai sunt puține zile până la data de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Conducerea exclusiv UDMR a municipiului Carei nu poate trece nici acum peste momentul 1 Decembrie 1918 și duce  o luptă surdă de blocare a simbolurilor naționale în Sala Festivă a Primăriei, pe domeniul public, pe plăcile așa zis oficiale de pe clădirea primăriei dar de fapt negre precum gândurile lor. Aversiunea este atât de mare încât nici pe un afiș de spectacol românesc de Ziua Națională nu se postează sigla Primăriei.

Nici măcar placa comemorativă cu numele delegaților români din Carei desemnați a participa la Marea Adunare din data de 1 Decembrie de la Alba Iulia pentru consfințirea Marii Uniri  nu a fost aprobată a se amplasa pe clădirea Primăriei Carei, locul unde a avut loc în 28 noiembrie 1918 ședința de alegere a lor. Orice manifestare românească ce nu poate fi controlată atrage mânia conducerii Primăriei și implicit denigrarea organizatorilor prin presa aservită.

Placa  cu numele delegaților aleși a participa la Marea Unire de la 1918, realizată de Direcția Județeană de Cultură Satu Mare, nu a primit aprobarea primarului de a fi amplasată la locul ei de drept.


Rușine celor care au girat cu prezența la 25 aprilie 2019 falsificarea istoriei locale și au acceptat locul impus de primarul discriminator!

Conducătorul delegației românilor participanți la Marea Unire, protopopul Romulus Marchiș, cooptat chiar în Sfatul Țării, a fost un aprig luptător pentru drepturile românilor din Carei și zona înconjurătoare. La data de 20 februarie 1919 a fost aruncat în închisoare pentru atitudinea sa românească, pentru că a militat împotriva  deznaționalizării românilor și a fost eliberat atunci când la Carei s-a instaurat administrația românească, la data de 27 aprilie 1919.

Mormântul său a dispărut din cimitirul central unde a fost înhumat alături de tatăl său, și el preot protopop al Careiului. A fost distrus pur și simplu. Nu i s-a iertat patriotismul său, lupta sa acerbă pentru drepturile românilor. Dușmanii neamului românesc ne distrug mormintele strămoșilor, distrug case memoriale și vor să distrugă orice român care luptă pentru neamul său, culmea, pentru egalitatea în drepturi cu minoritățile din România. Încearca să ne îngroape, dar nu știu că noi suntem semințe.

La Mulți Ani România! La Mulți Ani români oriunde v-ați afla!

Daniela Ciută

….
Noi suntem semințe și pământul e al nostru,
știm cel mai bine locul și patima și rostul,
știm cel mai bine legea și mersul înainte,
suntem după nevoie și lacrimă și dinte.

Nu cerem nimănuia nimic, însă oricine
dacă el vrea-l numim și prieten și vecine.
Aici și pâinea, sarea, noi a avem la masă,
căci ne-am făcut-o singuri, zidindu-ne o casă.

Nu zicem rău de nimeni, stăpâni peste pământ
Noi suntem în picioare, sub noi străbunii sunt.
De-aceea poate-n libertate să lucească,
deasupra noastră, universala boltă albastră.

Nichita Stănescu