ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimii ani, au existat multe discuții despre o posibilă schimbare în ordinea mondială, care ar putea duce la o lume multipolară. Acest lucru ar însemna că puterea și influența nu ar mai fi concentrată doar în câteva state sau alianțe, ci ar fi împărțită între mai multe puteri regionale și globale.

Această schimbare a fost alimentată de o serie de factori, inclusiv creșterea economică a unor țări precum China, India și Brazilia, precum și schimbările în echilibrul puterii geopolitice. În timp ce Statele Unite ale Americii și Europa de Vest au rămas puteri importante, acestea și-au pierdut în mod constant influența față de alte regiuni.

Cu toate acestea, o astfel de schimbare nu ar fi neapărat negativă. Într-o lume multipolară, puterile ar trebui să colaboreze și să negocieze pentru a găsi soluții la problemele globale, cum ar fi adevaratele schimbări climatice, securitatea cibernetică, sănătatea globală și migrația. De asemenea, o lume multipolară ar putea oferi oportunități pentru inovație și progres economic.

 Există unele greșeli pe care Occidentul și Statele Unite ale Americii le-au făcut în trecut, care duc incet dar sigur la aceasta tranziție către o lume multipolară. Acestea includ:

1.     Intervenționismul excesiv - Statele Unite ale Americii și alte puteri occidentale au intervenit adesea în afacerile interne ale altor state și au încercat să promoveze propriile interese politice și economice. Această politică a fost adesea percepută ca fiind ipocrită și a dus la resentimente în alte părți ale lumii.

2.     Globalizarea necontrolată - Procesul de globalizare, în care economiile lumii sunt tot mai interconectate, a avut beneficii semnificative pentru țările dezvoltate. Cu toate acestea, acesta a dus și la o creștere a inegalității economice și a dus la pierderea unor locuri de muncă din țările dezvoltate. Aceste probleme au alimentat mișcări naționaliste și au subminat încrederea în instituțiile internaționale.

3.     Ignorarea creșterii altor puteri - Statele Unite ale Americii și alte puteri occidentale au fost prea concentrate pe problemele interne și pe luptele geopolitice cu alte puteri , ( slabirea UE, slabirea Rusiei si interventia in Ucraina) ,ceea ce le-a făcut să ignore ascensiunea altor puteri la nivel mondial. Această neglijență a permis altor puteri, cum ar fi China și Rusia, să devină mai influente pe plan mondial.

În concluzie, o lume multipolară bazata pe economie si noninterventionism pot naste speranta de revenire la o lume normal.

Danut Dumitru