ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce trupele ruse se aflau la porțile Kievului, președintele ucrainean Vladimir Zelenski s-a lamentat vineri într-un mesaj adresat națiunii care a semănat mai mult cu un testament:

„Am fost lăsați singuri să ne apărăm țara. Cine este gata să lupte alături de noi? Nu văd pe nimeni. Cine este gata să dea Ucrainei garanția că va deveni membru NATO? Toată lumea se teme...”

Zelenski are dreptate. Occidentul nu pare dispus să meargă cu riposta față de agresiunea rusă mai departe de eternele sancțiuni economice. Și acelea limitate.

Lovitura „nucleară”, excluderea Rusiei din sistemul de comunicații bancare SWIFT nu va fi luată

Atât administrația Biden, cât și Uniunea Europeană se opun izolării financiare a Rusiei, care ar fi avut efecte economice devastatoare asupra regimului Putin.

Dacă motivația UE este relativ ușor de bănuit (dependența covârșitoare de gazele rusești), reținerea Statelor Unite este mai enigmatică. De ce nu dorește Biden să-i dea lovitura de grație lui Putin? Nu el este cel care turnat în permanență gaz pe focul care mocnea în Ucraina?

Mai mult, Washingtonul a discutat cu Zelenski despre posibilitatea fugii acestuia din țară, în fața invaziei ruse.

Ceea ce arată resemnara lui Biden în fața fatalității că Putin va ocupa Ucraina. 

De ce atunci toată tevatura? Ce joacă de fapt administrația de la Washington în acest război?

Niște indicii utile putem descoperi într-un interviu al lui Barack Obama din 2016, după ce Putin anexase Crimeea și instalase regimuri separatiste în Donbas, fără a provoca din partea Washingtonului mai mult de câteva admonestări verbale și – inevitabil – aceleași inutile sancțiuni economice.

Iată ce scria revista americană Atlantic, foarte apropiată de cercurile Democrate:

Teoria lui Obama este simplă: Ucraina este un centru de interes rus fundamental, însă nu și unul pentru americani, deci Rusia va fi mereu în măsură să păstreze o dominație tot mai mare acolo.

„Realitatea este că Ucraina, care nu este o țară NATO, va fi vulnerabilă la dominația militară a Rusiei, indiferent ce am face”, spune el.

L-am întrebat pe Obama dacă poziția sa privind Ucraina este realistă sau fatalistă.

„Este realistă”, a spus el. „Dar acesta este un exemplu despre modul cum trebuie să fim atenți care sunt interesele noastre fundamentale și  pentru ce am fi dispuși să mergem la război. Și, când tragem linie, va exista mereu o anumită ambiguitate.”

Ceva mai departe, în același interviu, întâlnim următorul pasaj:

Dar ce s-ar întâmpla dacă Putin ar amenința să acționeze împotriva, să zicem, Moldovei – un alt stat post-sovietic vulnerabil? Nu ar fi de folos ca Putin să creadă că Obama s-ar putea înfuria groaznic din cauza asta?

„Nu există nici o dovadă în politica externă modernă a Americii că așa reacționează oamenii. Oamenii reacționează în funcție de imperativele lor, și dacă e ceva cu adevărat important pentru unul din ei, și nu e important pentru noi, ei știu asta, și o știm și noi”, a declarat el.

„Există mijloace de descurajare, însă pentru asta este nevoie îți fie foarte clar dinainte pentru ce merită să mergi la război și pentru ce nu. Dacă există cineva din orașul ăsta care să susțină că trebuie să mergem la război cu Rusia pentru Crimeea și Estul Ucrainei, ar trebui să o spună sus și tare. Ideea că a vorbi dur sau a te angaja în vreo acțiune militară în legătură cu zona respectivă ar putea influența deciziile Rusiei sau Chinei contravine tuturor dovezilor pe care le-m văzut în ultimii 50 de ani.”

Obama este mentorul lui Biden. Este mentorul tuturor stângiștilor americani și modul lui de a gândi și acționa are și acum o colosală influență asupra cercurilor progresiste occidentale.

Cu toate acestea, acțiunile din ultima perioadă ale lui Biden par să contrazică preceptele gurului său.

Par.

În realitate, Biden nu face pe bătăiosul ca să-l impresioneze pe Putin. Știe că nu poate, chiar dacă nu i-ar fi spus asta Obama. 

O face pentru opinia publică americană, într-o dramatică tentativă de a-și drege imaginea politică distrusă de retragerea rușinoasă din Afganistan. De modul catastrofal în care a gestionat criza COVID. De prăbușirea nivelului de trai al americanilor. De războiul neîncetat pe care îl duce, de un an încoace, împotriva drepturilor și libertăților lor.

Toată bățoșenia lui Biden este un teatru ieftin. Și, vorba lui Obama, „Putin știe asta”. De aceea, merge până la capăt. Până la Kiev. Și Biden „știe asta”.

Dar și Zelenski. 

Paradoxal, în tot acest teatru, în care sângele e real și nu recuzită, tocmai Actorul este cel care spune adevărul:

„Am fost lăsați singuri să ne apărăm țara. Cine este gata să lupte alături de noi? Nu văd pe nimeni.”