ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primăvara va aduce o escaladare a Războiului din Ucraina, spun experții. Inclusiv o implicare directă a NATO. Ceea ce ar însemna o catastrofă pentru România.

Se înmulțesc semnalele îngrijorătoare că România va fi împinsă în Războiul din Ucraina, într-un conflict care nu este al ei. Un conflict în care nu are nici un interes și de pe urma căruia nu are nimic de câștigat. Dar totul de pierdut.

Am prezentat deja avertismentul liderului ungar Viktor Orban privind trupele NATO care ar putea fi trimise să lupte în Ucraina. Operațiune în care ar putea fi implicată și România.

Iată acum și un pronostic sumbru pentru România care îi aparține expertului american Stephen Bryen, cercetător principal la Center for Security Policy  și la Yorktown Institute.

O analiză publicată de Asia Times pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

*

După cum stau lucrurile acum, în Ucraina, în această primăvară sunt posibile două ofensive.

Fiecare dintre ele prezintă riscuri importante pentru ambele tabere.

Este dificil să le prevezi rezultatul, deoarece pot inverveni actori din exterior, în special forțele americane și NATO.

Prima este cunoscută. Este vorba de ofensiva de primăvară organizată de armata rusă.

De multe luni se fac pregătiri considerabile. Rușii și-au perfecționat tacticile, au adus noi arme ofensive și au înlocuit echipamentul pierdut până acum în război, în special tancurile și vehiculele de luptă de infanterie.

Un raport afirmă că producția de tancuri a rușilor, inclusiv modelele T-90 și T-14 Armata, funcționează la mare capacitate.

Și producția de alte arme, în special muniție de toate tipurile, pare să se fi accelerat.

Ceea ce nu se știe este cum vor folosi rușii forța militară importantă pe care au strâns-o, între 200.000 și 300.000 de oameni.

Una dintre teorii susține că se vor deplasa dinspre sud și dinspre est, într-o largă încercuire, încercând să prindă în capcană forțele ucrainene.

O altă teorie este că vor folosi încercuirea pentru a-i izola pe ucraineni, îndreptându-se spre Kiev din trei părți (sud, est și nord).

Aceasta ar putea fi strategia cea mai bună, dar este greu de spus dacă au suficiente efective pentru a realiza această operațiune sau suficientă mobilitate pentru a evita contraatacurile ucrainene.

O altă ofensivă de primăvară este cea pentru care Ucraina se pregătește foarte serios.

Ea a fost planificată mai degrabă la Pentagon decât la Kiev.

NATO își consolidează forțele cu rapiditate. Sâmbăta trecută, nava transportoare de vehicule sub pavilion american Liberty Pride a ancorat în portul Alexandroupolis din Grecia, încărcată cu echipament militar destinat forțelor NATO.

Câte alte nave ale SUA sunt pe mare în acest moment sau care au ajuns în porturi nu se știe.

Se știe însă că NATO se pregătește pentru o extindere a conflictului de îndată ce ucrainenii declanșează ofensiva.

Principalul obiectiv al ofensivei de primăvară ucrainene este probabil un asalt asupra Crimeei și asupra forțelor ruse din sud.

Obiectivul este de a-i izola (zona de la Herson până la Zaporojie) și de a-i distruge sistematic, după care să urmeze un mare atac asupra Crimeei.

Statele Unite furnizează o cantitate enormă de materiale de război pentru acest asalt. El cuprinde poduri mobile capabile să suporte tancurile germane Leopard IIcare cântăresc 62 de tone (aproximativ la fel ca tancurile fantomă M1 Abrams, care nu vor ajunge în Ucraina înainte de anul viitor, dacă vor ajunge).

Ucraina va fi suprasolicitată în această operațiune și va depinde de serviciile de informații americane și, foarte probabil, de forța aeriană americană.

Nu este suficient timp pentru pregătirea piloților ucraineni pe avioanele F-16 și nici nu există avioane F-16 pregătite să fie aruncate în luptă. Doar dacă, evident, nu se implică escadroanele de luptă ale SUA.

Este posibil ca avioanele SUA să fie vopsite cu însemnele Ucrainei și să fie pilotate de piloți SUA sau NATO.

Aceste avioane ar funcționa ca resurse de la distanță, lansând arme aer-aer și aer-sol cu rază lungă de acțiune.

Menținându-se departe de sistemele de apărare aeriene ruse, dar protejate de ce a mai rămas din forțele de apărare aeriene ucrainene, avioanele F-16 ar putea ținti blindatele rusești, centrele de comandă, formațiunile de trupe, convoaiele, radarele și sistemele de bruiaj ale apărării aeriene.

O astfel de ofensivă ucraineană ar putea fi privită de ruși ca un casus belli, implicând o participare directă a NATO.

Este greu de spus cum ar putea răspunde Rusia la o astfel de provocare directă.

Cea mai probabilă reacție a Rusiei ar putea fi de a ataca depozitele de arme și zonele în care sunt masate trupe din Polonia și România – și, aproape cu siguranță, aeroporturile care sprijină războiul.

Strategii ruși sunt de părere că forțele poloneze ar putea pătrunde și ele în Ucraina, ocupând poate Lvov sau alte obiective, sub pretextul de a le apăra, în ideea că ofensiva ucraineană ar eșua sau că rușii ar reuși să răstoarne regimul de la Kiev.

Dacă aceste pronosticuri privind cele două ofensive de primăvară sunt suficient de corecte – și există numeroase dovezi că cele două ofensive se află în pregătire – atunci Europa se află în pragul unei catastrofe.