ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


INTELECTUALI ÎN SLUJBA BISERICII.
 
După prăbușirea regimului comunist, instinctul BOR a fost să reocupe toate pozițiile din care statul comunist o evacuase. Călugării și preoții sînt în continuare funcționari salarizați de stat.

Chestiunea delicată a colaborării clerului superior cu regimul comunist și, în special, cu securitatea comunistă nu a fost niciodata pusă în interiorul Bisericii, iar aceia dintre laicii credincioși care au facut-o, în spatiul public, au fost priviți cu dușmănie, ca inamici ai Bisericii.

Există informații care sugerează că unii înalți prelați au avut grad de ofiter superior în securitatea comunistă și nu este deloc o coincidență faptul că tocmai aceștia dețin azi pozițiile cele mai potrivite pentru a imprima Bisericii imaginea unei instituții înțepenite în nostalgia după un trecut cînd reconstruit reactionar-bovaric, cînd de mult revolut.

Naționalismul asociat uneori cu BOR este, în fond, naționalismul acelor prelați și nu naționalismul ortodoxiei, ca religie.

Nu este nimic ortodox în dorința conducerii BOR de a rivaliza cu megalomania arhitectonică a lui N. Ceausescu și a construi, lînga monstruoasa Casă a Poporului (actualmente Casă a Parlamentului), o replică bisericească gigantică (12.000 de locuri), numită, grandilocvent, "Catedrala mîntuirii neamului".

H.R. Patapievici, "Biserica Ortodoxă Română și modernitatea" în Dilema lui Andrei Pleșu, Nr. 331