ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După cum știm, în perioada 27 mai-1 iunie urma să se semneze Tratatul Pandemic al OMS https://apps.who.int/gb/inb/pdf_files/inb9/A_inb9_3-en.pdf. De asemenea în ultimii doi ani se tot dezbat modificări ale Regulamentelor Internaționale de Sănătate https://apps.who.int/gb/wgihr/. Asociația Medici pentru Consimțământ Informat a trimis patru întrebări către Ministerul Sănătății pe această temă. La aceste patru întrebări am mai adăugat și eu încă patru si le-am trimis în nume personal către acest minister:

1. Cine este persoana care va semna Tratatul Pandemic al OMS din partea și în numele României, în cadrul celei de a 77-a Adunări Generale a OMS, care este programată să înceapă în data de 27 mai 2024?

2. În cazul în care există o delegație formată din mai multe persoane care va participa, în numele României, la cea de-a 77-a Adunare Generală a OMS care va începe în 27 mai 2024, care este componența nominală a acestei delegații?

3. Între 18-29 martie 2024 a avut loc, la Geneva, a 9-a întâlnire a Corpului de Negociere Interguvernamental (Intergovernmental Negociating Body), pe tema definitivării Tratatului pandemic al OMS.

Cine este persoana sau care este componența nominală a delegației care a participat, din partea României, la această întâlnire?

4. Ce amendamente a adus România, până în prezent, la variantele provizorii succesive ale Tratatului Pandemic al OMS?

5. Care este poziția Ministerului Sănătății față de următoarele amendamente la Regulamentele Internaționale de Sănătate? ·Articolul 3 din amendamentele propuse la RSI elimină protecția drepturilor omului - „Aplicarea prezentului regulament se va face cu respectarea deplină a demnității, drepturilor omului și libertăților fundamentale ale oamenilor... ”, această propoziție fiind înlocuită cu următoarea expresie, lipsită de sens juridic: „pe baza principiilor echității, incluziunii, coerenței…”. · Articolul 5 care prevede Instituirea unei supravegheri biologice extinse a microorganismelor și a oamenilor; ·Articolul 12 care ar permite directorului general al OMS sau directorilor regionali să declare o urgență de sănătate publică de interes internațional, fără a îndeplini criterii specifice. Oficialii OMS nealeși (director general, directori regionali, personal tehnic) ar putea impune măsuri precum carantine, testare și vaccinări obligatorii, închideri, închideri de frontieră etc. Oficialii OMS nu ar fi trași la răspundere pentru deciziile lor și s-ar bucura de imunitate diplomatică. ·Articolul 13A care prevede retragerea proviziilor medicale dintr-un stat pentru a le pune la dispoziția altor state ·Articolul 13A ce prevede transferul drepturilor de proprietate intelectuală către alte state sau terți; ·Articolul 43.4 propus prevede că OMS ar putea interzice utilizarea anumitor medicamente sau alte măsuri în timpul unei pandemii, deoarece recomandările sale ar fi obligatorii - „OMS face recomandări statului parte în cauză să modifice sau să anuleze aplicarea măsurilor sanitare suplimentare dacă consideră că aceste măsuri sunt disproporționate sau excesive. Directorul general convoacă un comitet de urgență în sensul prezentului alineat .” · Articolul 44.1(h) – care prevede monitorizarea rețelelor principale și sociale și care cenzurează „ informațiile false și nesigure ” cu privire la amenințările pentru sănătatea publică desemnate de OMS ·Articolul 44.1(f) care prevede transferul către alte națiuni sau terți de date privind secvențele genetice ale „ patogenilor susceptibili de a provoca pandemii și epidemii sau alte situații cu risc ridicat ”, în ciuda riscurilor pe care aceasta le presupune.

6. Care au fost beneficiile financiare anuale ale doamnei Profesor Adriana Pistol și respectiv ale domnului doctor Radu Cucuia, pentru calitatea lor de reprezentanți ai României la OMS? Din ce fonduri au fost plătite aceste beneficii?

7. Cum apreciază Ministerul Sănătății colaborarea cu Organizația Mondială a Sănătății în perioada pandemiei covid?

8. Care a fost contribuția financiara anuală a României către Organizația Mondială a Sănătății în ultimii 25 de ani și pe ce site se pot vedea de către cetățeni aceste contribuții?

În urma răspunsului primit, concluziile mele sunt următoarele:

-         În data de 10 aprilie 2024 a fost semnată o înțelegere între Ministerul Sănătății al României și Organizația Mondiala a Sănătății , document care poate fi parcurs in engleza la următorul link https://www.who.int/europe/publications/i/item/WHO-EURO-2024-9705-49477-74021, https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/376618/WHO-EURO-2024-9705-49477-74021-eng.pdf?sequence=1și în limba română la link-ul https://www.ms.ro/en/of-public-interest/news/directorul-regional-al-oms-europa-dr-hans-kluge-%C8%99i-ministrul-s%C4%83n%C4%83t%C4%83%C8%9Bii-din-rom%C3%A2nia-prof-univ-dr-alexandru-rafila-au-semnat-cadrul-c/,https://www.ms.ro/media/documents/Strategie_Cooperare_Tara_-_traducere.docx

-         Noua inițiativă,  tratatul pandemic  https://apps.who.int/gb/inb/pdf_files/inb9/A_inb9_3-en.pdf, și modificările importante aduse Regulamentelor Internaționale de Sănătate (IHR) https://apps.who.int/gb/wgihr/pdf_files/wgihr1/WGIHR_Compilation-en.pdf,  deja în vigoare, au fost sau negociate și probabil semnate în numele României de reprezentantul regional al Uniunii Europene la OMS, dr Hans Henri P. Kluge https://www.who.int/europe/about-us/about-who-europe/regional-director. Am sintetizat câteva informații despre aceste două acte pentru a înțelege ce se întâmplă.  Regulamentele Internaționale de Sănătate au fost adoptate pentru prima dată de Adunarea Mondială a Sănătății în 1969 și sunt obligatorii pentru statele membre ale OMS https://www.who.int/health-topics/international-health-regulations#tab=tab_1. Propunerea pentru un tratat internațional de pandemie a fost făcută prima dată  de președintele Consiliului European, Charles Michel , în noiembrie 2020 la Forumul pentru Pace de la Paris. Consiliul Uniunii Europene a adoptat apoi o decizie la 20 mai 2021 prin care a susținut începerea negocierilor privind un acord internațional de combatere a pandemiilor în cadrul OMS https://de.wikipedia.org/wiki/Internationaler_Vertrag_zur_Pandemiepr%C3%A4vention.

-         Transparența colaborării României cu OMS este aproape inexistentă. Din Comitetul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății 2022 – 2023 fac parte și doi români după cum se poate observa la acest link https://www.who.int/europe/publications/i/item/EUR-SC30-1-4, doamna secretar de stat, profesor doctor Adriana Pistol și domnul doctor Radu Cucuia, actual director al CNSBN din cadrul INSP https://insp.gov.ro/en/conducere/. Din motive de neînțeles, doamna Adriana Pistol nu a trecut în CV-ul de pe site-ul Ministerului Sănătății  https://ms.ro/ro/minister/conducere/această funcție, de care în mod normal ar fi trebuit să fie mândră. Nici domnul Radu Cucuiu nu a considerat că este cazul să treacă această investire în CV https://insp.gov.ro/wp-content/uploads/2022/11/CV_Dr-Radu-Cucuiu-1.pdf. Ba mai mult, în răspunsul Ministerului Sănătății se afirmă că pentru respectarea regulamentului general pentru protecția datelor nu se poate oferi numele celor care au participat la negocierile pentru definitivarea tratatului pandemic, însă se știe că reprezentanții României la aceste negocieri sunt experți ai Institutului Național de Sănătate Publică. De ce reprezentanții României la negocierile pentru tratatul pandemic si regulamentele Internaționale de Sănătate nu sunt prezentați public cu nume și prenume? Nu este normal ca persoanele din aceste funcții să-și asume deciziile luate ? Nu este normal ca noi românii să știm cine ne reprezintă, CINE HOTĂRĂȘTE PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ?

-         Dintre cele patru întrebări adăugate de mine,  am primit răspuns doar la ultima întrebare. Nu mi s-a răspuns la întrebarea numărul cinci despre părerea și poziția reprezentanților noștri față de anumite amendamente cu conținut îngrijorător la Regulamentele de Sănătate Internaționale https://apps.who.int/gb/wgihr/pdf_files/wgihr1/WGIHR_Compilation-en.pdf.

De asemenea, nu mi s-a răspuns la întrebarea nr. 6 referitoare la beneficiile financiare anuale ale doamnei Adriana Pistol și ale domnului Radu Cucuiu, pentru activitatea dumnealor in calitate de reprezentanți ai României în Comitetul Regional European al OMS. Căutând aceste înformații, pentru doamna Adriana Pistol am găsit o declarație de avere mai recentă https://ms.ro/ro/minister/conducere/din care nu se pot identifica aceste beneficii. Pentru domnul Cucuiu nu am gasit o declarație de avere actualizată, pe site-ul INSP nefiind postate declarațiile de avere ale conducerii.

-         Am fost informată că  România contribuie  pentru OMS in 2024/2025 cu o sumă dublă fața de 2018/2019, ajungând la 895730 dolari și mi s-a oferit un link https://www.who.int/publications/mla care aceste date lipsesc. Care este oare justificarea pentru mărirea acestor contribuții?

Prin urmare, având în vedere că a fost semnat acordul din 10 aprilie 2024 între Ministerul Sănătății și OMS și că Regulamentele Internaționale de Sănătate modificate sunt obligatorii pentru statele membre ale OMS chiar dacă au modificate, vestea că Tratatul Pandemic a "picat” https://stirileprotv.ro/stiri/international/proiectul-de-tratat-privind-pandemiile-a-picat-din-moment-ce-ati-facut-tot-posibilul-nu-trebuie-sa-existe-regrete.html?nu este menită să ne aducă liniștea.

ȘI NE FEREȘTE DE CEL VICLEAN...