ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am văzut mulți pacienți arși ca cei din filmările de la Crevedia. În tinerețe, când eram stagiar și rezident la Spitalul de Urgențe din Iași, unde funcționa singura secție de arși din Moldova.
 
Am văzut pacienți arși pe o mare parte din piele care erau agitați, mergeau pe picioarele lor și, bineînțeles, se văitau de usturimi. În mod tragic, aveau porecla de ”morți vii” pentru că toți știam că nu vor supraviețui mai mult de o săptămână.
 
Și vă rog să mă credeți că medicii și personalul medical făceau tot posibilul să-i trateze rapid, eficient și corect. Terapie intensivă, administrare masivă de soluții de albumină, pansamente și băi zilnice în soluții antiseptice, de fapt de mai multe ori pe zi, grefare precoce a plăgilor arse cu prelevare de grefe de piele de la rude sau chiar de la cadavre etc. Multe eforturi! 

Din păcate, la un indice prognostic de peste 100 supraviețuirea este excepțională. Indicele prognostic se calculează simplu: se înmulțește procentul de suprafață corporală arsă cu gradul arsurii. 

La ce am văzut pe filmările de la Crevedia, mulți aveau mai mult de jumătate din suprafața pielii arsă cu arsuri cel puțin de gradul II. Este adevărat că s-au mai făcut progrese în tratamentul arsurilor față de ce se făcea acum 30 de ani, dar indicii de supraviețuire nu s-au schimbat prea mult. Sunt și acum îngrozitor de mici...