ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu m-am asteptat la invazia trupelor rusesti din februarie 2022. Intelegeam ca Moscova nu va accepta independenta Ucrainei; eram sigur ca va riposta, dar asteptam riposta peste cativa ani. M-am inselat, dar odata invazia pornita, mi-am dat seama ca razboiul nu se va incheia nici usor si nici curand. Ceace ma surprinde acum la un an dupa declansarea conflictului e pozitia categorica adoptata de America nu numai sa apere Ucraina, dar sa o ajute sa invinga Rusia.

Initial si Rusia si Ucraina au folosit echipamente militare din perioada razboiului rece si Moscova s-a asteptat la o victorie usoara si rapida. Ambele tabere s-au inselat si treptat s-au trezit la realitatea brutala a conflictului.

Este evident ca razboiul e devastator pentru Ucraina si riscant pentru intreaga lume. Ostilitatile se desfasoara in Ucraina si populatia tarii sufera, dar marea confruntare este intre globalistii din occident si Rusia. In Ucraina se joaca marea carte a lumii contemporane. Ce vor si ce urmaresc partile beligerante?

Interesele Rusiei sunt bine cunoscute. Moscova vrea sa-si mentina pozitia regionala dominanta pe care o vede amenintata. Nimeni nu poate uita insa expansionismul si abuzurile pe care le-a comis Rusia de-a lungul intregii ei istorii. Drept rezultat, e greu sa ai incredere in Moscova, iar comportarea ei din aceste zile nu face altceva decat sa confirme neincrederea lumii.

Nici purtarea Ucrainei nu e mai buna, cel putin fata de Romania. Reluarea recenta a lucrarilor de adancire a canalului Bistroe din delta Dunarii confirma rautatea cu care ne trateaza Kievul. Si acest lucru in timp ce Ucraina are mare nevoie de noi. Imginati-va cum s-ar purta in imprejurari care i-ar fi favorabile.

Intre timp, ceva grav se intampla in aceste zile si ameninta republica Moldova. Asa se explica dece noua amenintare, venind aparent din Transnistria, a ajuns in vizorul ziarelor din America si din Occident. Personal, am subliniat intodeauna ca regiunea Transnistria, rupta de Moscova din corpul Basarabiei, reprezinta o zona strategica ruseasca de santajare si amenintare a Moldovei, dar  mai ales a Ucrainei. O analiza publicata pe 18 februarie de marele trust mediatic  Associated Press explica primejdia de escaladare regionala. Articolul mentioneaza tarile si nationalitatile afectate, dar nu aminteste nicaeri de romani si de Romania. America se face ca uita tragedia Basarabiei si Bucovinei si targul Ribbentrop-Molotov pe care de altfel l-a denuntat, dar doar de ochii lumii.

Personal, am facut mai multe interventii in acest sens atat in Congresul Statelor Unite cat si la Departamentul de Stat, dar deocamdata fara rezultat. Cineva mi-a sugerat ca asemenea interventii ar fi inutile… Era la scurt timp dupa revolutie cand am tinut o conferinta despre Basarabia la Centrul Cultural Roman din New York. Dupa prelegere a venit la mine un roman din Israel, un om fin, educat si care vorbea perfect romaneste, si mi-a spus: Dle Dima, America nu ne va reda nici odata Basarabia fara consimtamantul Rusiei.Am ramas pe ganduri pentru ca incepusem sa inteleg culisele politicii internationale. Ce urmareste totusi Washingtonul in linii mari si in mod particular in actualul conflict?

Motivele atitudinii Americii fata de razboiul din Ucraina nu sunt tocmai clare si probabil sunt pur strategice. Washingtonul afirma ca in principiu America promoveaza democratizarea politica si liberalizarea economica la nivel global. Teoria e frumoasa, dar in cazul de fata realitatea e alta. Americanii de rand simt pe pielea lor consecintele razboiului din Ucraina. Cele mai multe preturi s-au dublat in ultimul an, viata s-a scumpit si clasa mijlocie se framanta. Si ma intreb ce il determina pe presedintele Joe Biden sa sustina atat de avid razboiul? Cred ca fostul presedinte Tramp nu ar fi urmat acelasi curs.

In mod oficial presedintele Biden reprezinta America, dar opiniile multor Americani sunt diferite. Liderii Pentagonului, de exemplu, au condamnat agresiunea Rusa, dar find militari responsabili si cu simtul realitatii nu s-au pronuntat pentru escaladarea conflictului. Cine instiga atunci la razboi? Raspunsul nu e simplu pentru ca lumea noastra e dominata de interese ascunse promovate prin stiri false si prin analize facute si contra-facute la comanda. E greu si riscant in aceste conditii sa fii jurnalist onest si obiectiv.

Personal, sustin de mult timp ca Moscova nu-si poate permite sa piarda cotrolul asupra Ucrainei. Alti analisti si unele mari personalitati au spus-o inaintea mea. Cunoscutul scriitor rus si laureat la premiul Nobel Alexander Solzhenitsyn, recomanda inca din anii 60 ai secoluolui trecut ca Rusia sa pastreze Ucraina, Belorusia si nordul Kazachstanului, sa renunte la restul  imperiului, si sa se reorganizeze intern. Deci, nici Rusii cu tendinte democratice nu renunta la Ucraina. Mai recent, Mikhail Gorbachev, cel care a negociat incheierea razboiului rece, a sustinut ca America ar fi promis ca nu va extinde alianta NATO spre est si deci nu va periclita Rusia. Washingtonul nu recunoaste o asemenea promisiune.

Intre timp, Moscova a asistat cu reticenta la expansiunea aliantei, dar in momentul in care Ucraina si Georgia au fost invitate sa adere, a intrat in panica. Ulterior, cand presedintele Zelensky a cerut concret aderarea Ucrainei la NATO, Moscova a tras linia rosie. Nu se stie daca acesta a fost motivul real al invaziei rusesti sau doar un pretext, dar consecintele sunt vizibile.

Ce urmareste in prezent Ucraina? Sprijinita masiv de occident, Ucraina doreste sa-si recupereze tot teritoriul pierdut. Cu toate acestea, granitele statului Ucrainain sunt partial arbitrare si deci sub semnul intrebarii. In acelasi timp, fortele globaliste din spatele razboiului ignora in mod deliberat ideia de state nationale. De fapt, marile corporatii care controleaza resursele si finantele lumii, vor sa stablieasca un control global total in detrimentul oricaror guverne nationale. Deci, pentru ele Ucraina e un simplu teatru de razboi. Chiar si in perspectiva unei victorii, Ucraina nu va deveni nimic altceva decat o semi-colonie al globalistilor.

Cine sunt insa globalistii si ce vor ei? Pe scurt, sunt corporatii extrem de puternice dirijate din umbra de indivizi incalculabil de bogati si care urmaresc sa obtina controlul economic si politic al integii omeniri. Dar, in timp ce guvernele sunt alese de cetateni si reprezenta, cel putin theoretic, intersele tarii oligarhii mondiali se impun singuri si isi urmaresc obiective proprii. Ei au grije sa-si prezinte insa interesele ca fiind ale… Americii, ale intregii lumi zise libere si democrate. Asa sa fie oare?

Presa Americana e plina in ultima vreme de articole care prezinta interesele cercurilor globaliste drept interese ale Statelor Unite. Un asemenea material pregatit tot de Associated Press a fost publicat la 16 februarie si se refera la ultimele dezbateri din Congresul Statelor Unite. Articolul mentioneaza ca Washingtonul a pus la dispozitia Ucrainei pana acum suma de 113 miliade de dolari, dar pentru infrangerea Rusiei e nevoie de mult mai mult. Congresul tocmai a luat in discutie acordarea unui ajutor suplimentar de alte 47 de miliarde.

Si totusi, ultimul sondaj de opinie publica efectuat in Statele Unite si dat publicitatii de Associated Press la 17 februarie arata nemultumirea crescanda a populatiei fata de ajutorul neconditionat si necontrolat acordat Kievului. Unii lideri politici se intreaba ce inseamna concret declaratia Presedintelui Biden, si citez, ca va ajuta Ucraina… as long as it takes, adica atata timp cat va fi nevoie. Pana cand?  Deasemenea, ce inseamna nothing is off the table?adica totul e deschis? Vor fi oferite Ucrainei si arme nucleare? La randul lor unii legislatori au declarant clar ca exista o limita a rabdarii publicului American. Pe plan militar, generalii si-au exprimat si ei indoiala ca Ucraina va putea recupera toate teritoriile ocupate de Rusia. Atmosfera creiata insa demass media e de asa maniera incat putini lideri mai analizeaza obiectiv situatia la care s-a ajuns si putini jurnalisti mai au curajul sa se opuna tendintei si riscului de escaladare a conflictului.

Si se mai impune o intrebare. De ce a fost declansat acest razboi acum la 30 de ani de la dezmembrarea Uniunii Sovietice? Raspunsul e pentru ca Rusia a fost considerata slaba si vulnerbila si Ucraina a fost dispusa sa lupte! Lucrurile trebuiau doar incurajate si instigate, ceace s-a si intamplat. Se spera aprobabil ca Ucraina va castiga razboiul si ca Rusia va iesi istovita si va deveni ea insasi o tinta usoara pentru cercurile internationale de business. Toate au loc in numele unui viitor… fericit. Se uita ca si Lenin a promis fericire cetatenilor sovietici si le-a adus iadul pe pamant.

Daca oligarhii globalisti castiga actuala inclestare, ei se vor instala in fruntea lumii si vor trona ca niste semizei. Religia, morala crestina, sexele naturale, familia normala, valorile nationale… toate vor disparea. Asemenea valori sunt puse deja la stalpul imfamiei in occident. Ne asteapta o lume fara norme morale si fara spiritualitate; o lume intoarsa pe dos; o lume fara nici un Dumnezeu! A brave new world! Ce nu au reusit comunistii vor reusi globalistii. Pentru a se ajunge acolo, lumea trebue impinsa la razboi.

In aceste zile, America a decis sa trimita in Ucraina echipamente militare moderne inclusiv tancuri Abrams, vehicole blindate Bradley, rachete Himars, piese noi de artilerie, drone avansate, munitii de toate calibrele, si probabil avioane militare de mare performanta. Germania si Franta au anuntat si ele ajutoare militare, dar cu oarecare reluctanta. Este evident ca cele doua tari sunt mai mai aproape de foc si mai realiste. Cum va reactiona Moscova?

Rusia, care de cateva secole se tot extinde aducand mari suferinte vecinilor, a ajuns la o rascruce istorica. Rusii, isi pot accepta crestineste greselile comise si pot incepe procesul de impacare. Pentru Romania aceasta inseamna teritoriile rapite, tezaurul national si recunoasterea sutelor de mii de victime din Basarabia si Bucovina. Rusii pot deasemenea sa continue politica expansionista impingand omenirea spre apocalips. In ce priveste Ucraina, fortele internationale care o ajuta se vor lupta pentru ea pana la… ultimul ucrainian.

Dr. Nicholas Dima, USA. Fost redactor la Vocea Americii si fost profesor la Scoala militara a fortelor speciale ale armatei Americane din Fort Bragg, Carolina de Nord

Februarie 2023