ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


DEFINITIV

Nu găsisem sentința, inițial, pe site-ul Curții de Apel, apoi și uitasem s-o mai caut din cauza problemelor care năvălesc din toate părțile.

Deși la început părea imposibil, am câștigat definitiv cel mai important dintre cele 4 procese împotriva conducerii UMF Iași (singurul la care pârâtul a formulat apel deocamdată) pe care le câștigasem pe fond înaintea vacanței judecătorești.
 
Este vorba de sancțiunea care mi-a fost aplicată deoarece m-am dus la examenul cu studenții, deși nu eram ”vaccinat”, ”testat” etc. Știu, acum pare hilar și simplu, dar atunci era o atmosferă cumplită.

Am trecut astăzi prin fața corpului central al instituției la care sunt angajat de 29 de ani și jumătate. Îmi aduc aminte de cei 28 de ani în care îmi umflam pieptul cu aer, ca un cocoș, de mândrie că sunt membru al corpului didactic de aici; astăzi, în mod irațional, mândria a fost înlocuită de teamă, de parcă iarăși ar urma să fiu anchetat, umilit, înfierat. În vara lui 2021, timp de câteva luni, am fost bolnav; noaptea, mă zvârcoleam de durere, iar ziua mă prezentam elegant la numeroasele comisii de anchetă alcătuite din colegii mei.

Domnul Rector Viorel Scripcariu - cel care forțase indirect studenții și cadrele didactice (caz unic în România) să participe la un experiment în masă de injectare a unei substanțe noi, netestate, botezată ”vaccin”, cu efecte secundare imprevizibile și despre care producătorul care o vindea ne asigura că era totuși ”sigură și eficientă” - este bine-mersi, la locul domniei sale, pe moment se ocupă cu revoluționarea examenului viitorilor medici, în sensul că proba practică va avea pondere nulă în evaluarea finală la fiecare materie clinică. Viața e frumoasă!
Faptul că am primit trei sancțiuni directe, în șir, și una indirectă, urmând, la prima abatere, să fiu concediat, arată că nu a fost vorba de o eroare la adresa unui angajat, ci de o veritabilă campanie, dusă cu persuasiune și intensitate, împotriva unui salariat care nu a făcut altă greșeală decât de a-și spune părerea sincer - drept garantat de Charta Universitară.

După cum mereu v-am promis, nu m-am clintit! Am așteptat senin deciziile justiției și am știut că asemenea bătaie de joc la adresa unui cadru didactic este inacceptabilă. Acum, că lucrurile s-au clarificat și din punct de vedere juridic, am datoria de a prezenta amplu, în amănunt, publicului, porcăriile la care s-au dedat Rectorul instituției și cei care, de frică sau din alte lipsuri, au participat la martelarea unui coleg. Pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple. Pentru ca alții, care au pățit lucruri similare (cu ocazia întâmpinărilor din cadrul acestor patru procese, am aflat alte mizerii ale conducerii împotriva unor angajați, pe care le voi analiza punct cu punct în perioada următoare), dar nu au avut mijloacele necesare pentru a protesta, să vadă că se poate! Și nimeni, vreodată, ajuns într-o funcție efemeră, să nu se mai trezească latifundiar pe moșia statului! Se pare că voi avea timp în următoarele săptămâni să vi-i prezint pe mititei în toată splendoarea. Că doar știau cu cine se pun!

N-aș vrea să credeți că în această luptă am fost singur. Pentru că aveau încredere în mine și în felul în care îmi argumentam ideile, avocații celei mai mari casei de avocatură din țară - Tuca Zbarcea & Asociatii - m-au reprezentat pro bono. Deși în fața judecătorilor apăream mereu eu (să vadă și ei cum arată un ”denigrator care instituie un climat de intimidare și hărțuire asupra colegilor”), toate actele, întâmpinările, notele scrise, interpretările juridice au fost opera acestor avocați admirabili. Fără profesionalismul lor, fără logica argumentației și referirile de tip enciclopedic la jurisprudență, probabil nu aș fi reușit.

Silviu Hromei, un tânăr avocat entuziast, pe care vi l-ați dori să vă reprezinte, a fost mereu în prima linie, el redactând majoritatea (dacă nu toate) documentele.

Doamna avocat Dana Busini a fost eminența organizatoare.

Însuși șeful casei de avocatură, domnul avocat Florentin Tuca, m-a sunat mereu să mă încurajeze (prima oară prin 2020, când mi-a și oferit serviciile sale complet gratuite și necondiționate: ”Domnule doctor, vin eu însumi la Iași, în instanță, dacă ziceți că trebuie!”), atunci când simțea că sunt pe cale să-mi pierd încrederea.
Le mulțumesc din toată inima!

De asemenea, vă mulțumesc și vouă, prietenilor mei de aici și de pretutindeni, pe care mereu v-am simțit aproape; susținerea voastră a contat mult și eu, în schimb, promit din nou să nu vă dezamăgesc niciodată!
L.E. Pentru adevărul complet, mai trebuie să fac o mențiune:

În aceeași zi din septembrie 2020, când domnul Florentin Țucă m-a sunat pentru prima oară să-și ofere serviciile total gratuit, m-au sunat și domnii Dan MV Chitic și Gheorghe Piperea, cu aceeași propunere (oripilați de atacul Newsweek și al unuia, Silviu Sergiu, asupra mea), cu exact aceeași propunere.

Le mulțumesc și domniilor lor cu asupra de măsură! Această țară, pe lângă femei extraordinare, are totuși și bărbați!
 
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.