ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Motto:

1. „Doctorul R.C. a adus atingere demnității, a creat o atmosferă intimidantă, ostilă, umilitoare, ofensatoare (...) a instigat la ură și hărțuire...”

2. „Începând de la data prezentei, doctorul R.C. nu va mai desfășura activități de predare (...) și orice alte activități care presupun interacțiunea față în față sau on line (!) cu studenții”.

Spicuiri din viitorul roman „Conștiințe schilodite”, bazat pe fapte reale. Personajele nu au (încă) nume, ci doar inițiale. Acțiunea se petrece într-o țară îndepărtată, într-un alt secol. Deliberări după părăsirea sălii de către hărțuitor:

L.O. - După părerea mea, cuvântul „rușine” nu este o chestie (sic!) temporară, ci are legătură cu neîncrederea lui R.C. în organismele instituției. Discursul lui este unul politicos, cu vorbe decente, dar care nu a avut legătură cu audierea.

C.H. - Cred că domnul doctor face parte dintr-un grup mai mare. Bineînțeles că atitudinea dumnealui este denigratoare la adresa instituției, mai ales că face parte din colectivul instituției noastre. Eu l-aș fi întrebat, poate dorește și dumnealui să călătorească și în clipa în care nu o să fie admis în avion...

C.G. - Dacă e atât de tare împotriva ”propagandei” instituției, de ce nu și-a dat demisia, să se dezică total...

C.R. - Eu sunt pentru sancțiune, că nu mi se pare normal...

C.G. - Cine este pentru aplicarea unei sancțiuni? Deci 1, 2, 3, 4, 5 voturi ”pentru” și două abțineri. B.M. și G.P. doresc să se abțină. Domnul B.M. consideră că nu este o acțiune ”repetată”. Și eu m-am întrebat ce înseamnă ”repetat”. Repetată e pentru că a apărut în ActiveNews, în presă și a doua oară este pe Facebook.

L.O. - Realizați că acest lucru se va duce în justiție, da?

C.G. - La nivelul instanței, el poate să conteste în măsura în care decizia noastră de sancțiune îi va aduce un prejudiciu evident. Dacă vom da o decizie prin care se absolvă, el va spune că, uite, până și comisia mă susține; dacă îi dăm o abatere (sic!), va spune: ăștia mă blamează în continuare. Deci, oricum am da-o, noi n-o să ieșim foarte plăcut din această...

L.O. - Trebuie să fim riguroși!

C.G. - Ar fi și mai argumentat dacă i-am spune că, pe lângă niște valori morale, a încălcat și un regulament. E negru pe alb undeva?

M.I. - O să ne mai uităm, însă ideea e că nu putem spune că nu i-am dat o sancțiune că nu găsim acea prevedere, că el avea dreptul și că el e total îndreptățit să facă ce a făcut și să fi spus cu aceste cuvinte tocmai pentru că noi nu avem acel articol.

În urma dezbaterilor, B.M. și G.P. s-au decis ca, în loc să se abțină, să voteze pentru aplicarea unei sancțiuni. Votul devine unanim.