ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Din respect față de colegii mei decedați, am evitat să scriu despre acest subiect până acum.

Însă, când văd avalanșa de prostie din presă, revolta mă face să mă răzgândesc.

Cretinilor, e vorba de oameni tineri, de 28, 31, 56 de ani, care erau perfect sănătoși și au murit SUBIT! Așa ceva era de neconceput în urmă cu 5, 10 sau 32 de ani (atunci când am intrat eu în serviciu, ca medic).

Comentariile aberante au ca sursă un articol al unui sărăcuț cu duhul de la Ziarul de Iași, unul Cătălin Hopulele, cunoscut pentru tâmpeniile pe care le-a debitat de-a lungul anilor.

La fel ca și în alte cazuri (inclusiv atunci când eu, la începutul lui noiembrie 2017, am fost martelat de absolut toată presa din România, de la Ziarul de Iași la Adevărul, de la ProTV la Rareș Bogdan ori Digi, de la Europa FM la Magic FM, pe motiv că aș fi încălcat ”Jurământul lui Arhimede”), așa-zisa informație a fost preluată cuvânt cu cuvânt (sau cu modificări minore) de presari care fac gazetărie din scaun, dar semnează emfatic zoaiele pe care le copie: Teodora Marinescu (Adevărul), Maria Popa (ZiareCom), ”Redacția” (G4Media, Digi24), RTV etc. Identic, același mecanism ”journalistic”.

Sindromul mortii subite se distinge printr-un element crucial: nu lasă niciun indiciu și nu poate fi anticipat sau prevenit prin metode convenționale de diagnostic. Acesta este un aspect care îngreunează cercetările și eforturile de prevenție.

Neavând habar de conceptul de ”moarte subită”, scribii de căcăreze interpretează informațiile fruste de la necropsii – unde nu s-a găsit niciun indiciu asupra cauzelor deceselor, cum e și de așteptat în cele mai frecvente cazuri de moarte subită – în așa fel încât să îndepărteze discuția de cauza evidentă a valului de morți subite de pe întreg mapamondul, așa cum se arată și în filmul cu nume sugestiv: ”Died Suddenly”.

Ziaristul Hopulele scrie despre Cazul de la Spitalul Sf. Spiridon: ”Primele rezultate ale autopsiei au arătat leziuni la nivel pulmonar, care puteau fi produse în urma unor infecții respiratorii severe.” MINCIUNĂ! Leziunile la nivel pulmonar erau reprezentate de marca edemului pulmonar acut, care, deși se manifestă la nivel alveolar, nu este de cauză pulmonară, ci cardiacă (!) – de cele mai multe ori, o tulburare severă a ritmului cardiac (fibrilație ventriculară), legată de o boală a coronarelor în majoritatea cazurilor, principalul substrat fiind insuficienta irigare prin blocarea vaselor de sânge mici, inclusiv vasa vasorum. Nici vorbă de ”infecții respiratorii severe”! Nu se poate muri subit de la o infecție, oricât de progresist ai fi!

”Ce știm însă aproape sigur: atât medicul,, cât și colegii săi de pe secție au avut în ultimele luni atât gripă, cât și COVID-19, poate chiar simultan. Au fost teste pozitive în rândul personalului, dar nu au fost cazuri grave: mulți au dus boala pe picioare venind la muncă, încercând să îi protejeze, pe cât posibil, pe cei cu care au interacționat.” Absurd! De la o viroză respiratorie nu se poate muri subit. Nimeni nu mai face acum minciuna aia de ”test” care diferenția gripa de... gripă. Doar creierele spălate pot crede așa ceva. Personalul medical din IGH nu a dus nicio boală ”pe picioare”, suntem suficient de responsabili să stăm acasă dacă avem gripă.

Pornind de aici, Teodora Marinescu (Adevărul), plusează, copiind aceeași frază cretină, dar adaugând (drept contribuție personală) subtitlul mincinos ”Epidemie de gripă și Covid-19”. Trecând peste ridicolul sintagmei ”poate chiar simultan”, aia cu covidul e minciună pură, invenție. Nu a fost nicio epidemie, numărul de infecții respiratorii nu a depășit normalul pentru această perioadă, oricum aceste comentarii neavând nicio legătură cu subiectul.

În același timp, după analiza epidemiologică hilară, ”jurnaliștii” strecoară și ideea că decesele ar avea legătură cu volumul de muncă și nivelul de suprasolicitare profesională.

Când eram tânăr rezident (anii 90), în aceeași clinică, având 125 de paturi (dar pe vremea aceea se întâmpla să găzduim și câte 200 de bolnavi simultan), numărul de medici primari și specialiști era de 15, iar cel al rezidenților de maximum 20. Acum, pe aceeași arie de acoperire, sunt 40 de medici primari și specialiști și 100 de rezidenți.

În aceași idee, circulă pe la comentariile diverselor site-uri un mesaj copy-paste în care se arată că în IGH tinerii medici ”se plâng” că muncesc foarte mult și nu sunt respectați, deși ”fac și treaba asistentelor”. Aceasta este o minciună! Este adevărat că la noi se muncește mult, dar organizarea face ca eficiența să fie crescută, iar atmosfera extrem de plăcută. Eu sunt mândru de rezidenții noștri, nu l-am auzit pe vreunul să se plângă că e prea greu și cred că rezidenții din orice altă clinică din țară și-ar dori să aibă aceleași condiții și același colectiv.

Hârțogăraia inutilă, cu care se pierd ore și ore în detrimentul lucrului direct cu bolnavii, apărută în ultimii ani ca urmare a diverselor directive stupide, în strânsă relație cu medicina defensivă și cu riscul permanent de a intra în colimatorul ”organelor statului” sau a jurnaliștilor inepți, nu este nici treaba doctorilor, nici treaba asistentelor; doctorii ar trebui să consulte și să investigheze, iar asistentele să administreze medicația parenterală și să efectueze tehnicile specifice pregătirii pe care o au; o facem cumva împreună, dar este normal ca un tânăr rezident să fie mai abil în completarea diverselor formulare și coduri, care de care mai aberante. Eu nu cred că e mult ca un medic primar/specialist, secondat de trei rezidenți, să aibă sarcina curativă și administrativă pentru, în medie, 5 pacienți.

Cum spuneam, toată încrengătura stupidă de comentarii și divagații are rolul de a dilua șocul unor evenimente repetitive, care pur și simplu nu existau acum 5, 10, 20, 50 de ani, să îndepărteze de adevărata relație de cauzalitate.

Era de neconceput ca un tânăr de 30 de ani să moară subit, deși se muncea poate chiar mai mult. Eu, cel puțin, nu cunosc asemenea cazuri, la fel cum nu-mi amintesc să fi existat vreodată o explozie de cancere și afecțiuni neurologice severe, așa cum se întâmplă acum.

Ceea ce duce la concluzia că ceva s-a întâmplat, în ultimii ani, la scară planetară. Oare ce? Poate că otrăvirea cu ”sigurșieficient”-ul?

Oricare ar fi resorturile, pentru noi rămâne tragedia de a fi pierdut oameni dragi într-un interval uluitor de scurt: un medic primar extrem de iubit, în septembrie, și doi rezidenți extraordinari în ultimele două săptămâni. Toți trei în același mod: în interval scurt, singuri în cameră, după o zi în care se comportaseră absolut normal, fără semne de potențială gravitate și fără antecedente personale patologice în context.

Este ceva de neconceput, de aici, poate, și furia acestui text. Poate că nu e bine să dau din nou frâu liber previziunilor, dar pare că 2025 și 2026 vor fi anii morților subite. Cu sau fără ”epidemii” de nu știu ce. Să dea Dumnezeu să mă înșel!

VIDEO: