ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi ani de previziuni logice. Toate, absolut toate s-au adeverit. Ceea ce nu s-a confirmat a fost legat de termene: ”peste trei săptămâni e gata”, ”se va clarifica în curând”, ”mai avem puțin de suferit”, ”în maxim două luni vom afla”; eram și eu conștient că nu se poate atât de repede, dar era mai important efectul de încurajare decât vanitatea de ”prezicător” de Bahlui. Nu să ai dreptate în diagnostic e important, ci să-ți salvezi pacientul.

Cei care ați scăpat neînțepați, bravo vouă, v-ați verificat tăria de a rezista la agresiunile media, ale ”autorităților”, ale anturajului. Cei care nu ați reușit să rezistați - sunt sigur că se va descoperi curând un antidot față de otrava injectată. Dar, pentru ca suferința să nu fi fost în van, trebuie să folosim experiența ultimilor doi ani pentru a înțelege lucruri, pentru a ne păzi în viitor, pentru a fi mai înțelepți, mai solidari, mai oameni.

Și mai e ceva: pentru ca asemenea orori să nu se mai repete, e nevoie să urmărim cu strictețe felul în care promotorii minciunii și ai crimelor vor fi pedepsiți. Așa, nu vom uita. La noi, valul va ajunge mai târziu ca în alte țări, dar de data asta chiar va spăla țărmul de gândaci. Arafați, cercei și marinești, tătari și rafile, cîți și orbani, gâzi și tudori, turturici și prelipceni, chireaci și popești, pistoale și malere, muste și crai, imbri, zimbri și limbri, jurme și ținci, diaconi și rădulești - lungă listă de lighioane - toți vor trebui să dea socoteală. Dar nu pe vorbe, ci strict pe încasări și acte. Că una-i dacă un tâmpit aberează de capul lui, libertatea opiniilor trebuie garantată, nu-l poți pedepsi pe om pentru că-i prost sau pentru că a făcut un adenom la glanda fricii, alta-i însă dacă a aberat pe bani și, mai ales, alta-i dacă a făcut-o în cadru organizat.