ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Abia au trecut 3 luni de la protestele stomatologilor care s-au confruntat în această vară cu publicarea în Monitorul Oficial a unor decizii ce anulau competențele obținute în baza diplomei de licență și restricționau dreptul la liberă practică. 

Anularea acelor acte normative s-a făcut prin Ordin de Ministru, iar situația creată a fost explicată de către Ordinul profesiei- CMSR printr-o „eroare de transcriere”.

Acum, stomatologii sunt supuși unui alt abuz.

Uniunea Medicilor Stomatologi din România, prin grupul de facebook aferent, a fost sesizată în ziua de vineri 13.10.2023, de către un coleg, că pentru a își reînnoi asigurarea de malpraxis este nevoit să se asigure pe „specialități”.

În urma investigațiilor făcute de către liderii Uniunii s-a constatat că n firmele de asigurări au început să implementeze o nouă grilă pentru asigurările de malpraxis la medicii stomatologi, pe „specialități”, eliminându-se astfel posibilitatea asigurării medicului stomatolog simplu.

Gravitatea fără precedent a acestui demers, constă în faptul că fără asigurarea de malpraxis medicul nu își poate prelungi avizul de Liberă Practică și nici nu poate fi în relație contractuală cu CNAS.

Prin pierderea dreptului de liberă practică, ca urmare a imposibilității încheierii unei asigurări de malpraxis pentru medicul simplu, ce activează în baza Diplomei de Licență, se va ajunge la închiderea majorității cabinetelor stomatologice individuale, mai ales a celor din mediul rural, deja defavorizat și vitregit de servicii medicale. 

Trebuie precizat faptul că asigurarea de malpraxis se obține în mod legal în baza diplomei de licență și a certificatului de membru în colegiu, și nu are nicio legătură cu diploma de medic specialist.

Ba mai mult, și medicii care au o specialitate vor avea de suferit, deoarece cu asigurarea „pe specialitate” vor putea profesa doar pe bucata asigurată, ajungându-se indirect la situația care s-a încercat să se creeze astă-vară, prin cele două decizii ale CN- al CMSR. 

În acest moment, situația în piața asigurărilor, capitolul malpraxis-medicină stomatologică se prezintă după cum urmează.
 
* Cele mai multe firme au scos "asigurarea pentru medic dentist", așa cum era prevăzută, până acum. Acest lucru afectează marea majoritate a medicilor, care profesează în baza diplomei de licență și nu au un rezidențiat și o specialitate aferentă acestuia.

* Unele firme au în grilă și "specializarea stomatologie generală", dar aceasta s-ar putea să fie valabilă doar pentru cei cu rezidențiat în Stomatologie generală. Aici se lasă loc la interpretări, deoarece și pe diploma de licență scrie Profil Medicină, Specializare- Stomatologie Generală. Asiguratorii nu pot da lămuriri ce diplomă este necesară, cea de licență sau cea de medic specialist în Stomatologie Generală.

Probabil așteaptă să se decidă Colegiul și CAS.  

* Alte firme au doar specialitățile de Endodonție, Parodontologie, Ortodonție, Protetică, Pedodonție ( Chirurgia Dento-Alveolară, Chirurgia Maxilofacială și Chirurgia Stomatologică Maxilofacială fiind încadrate la- Medici specialiști Specialități Chirurgicale) și acceptă doar o singură asigurare pe CNP, pe o singură specialitate.

* Mai sunt firme care fac pachet de asigurări, pe 2 sau 3 specialități.

* Mai există și câteva firme (2 sau 3) care mai păstrează "asigurarea pentru medic dentist". Dar nu se știe cât timp vor mai emite polițe în acest format și dacă aceste polițe vor fi acceptate de Colegiu și CAS.

* Firmele de asigurări nu au făcut schimbarea de la sine putere, le-au fost furnizate noi nomenclatoare. Dar nu se cunosc în mod oficial autoritățile care stau în spatele acestor modificări.

* Nu există lege care să reglementeze aspectele acestea.

Profesia de medic stomatolog este reglementată de Legea 95 din 14.04.2006, articolul 485, aliniatul 1- a și b, în care se stipulează că „ Profesia de medic stomatolog se exercită în România cu titlul profesional corespunzător calificării profesionale însușite, după cum urmează:

-medic stomatolog
 
-medic stomatolog specialist în una dintre specialitățile medico-dentare, prevăzute în nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare pentru rețeaua de asistență medicală”.
 
Având în vedere consecințele inacceptabile ale prezentului demers liderii Uniunii Medicilor Stomatologi din România se opun vehement acestei noi tentative  de îngrădire a profesiei de stomatolog. Dacă situația continuă în această manieră rezultatul va fi imposibilitatea stomatologilor de a profesa ceea ce va duce, inevitabil, la închiderea majorității cabinetelor individuale.

Cerem public explicații cum de au ajuns anumite firme de asigurări să implementeze așa ceva. Cine este în spate? Cine i-a obligat? Cine a dat ordin?

Și dincolo de toate, cine are interes să desființeze cabinetele mici și să dinamiteze o întreagă structură profesională?


*Dr. Smărăndița Păcuraru ne face onoarea de a publica și la ActiveNews. O puteți citi și la https://www.cristoiublog.ro/smarandita-pacuraru/ și o găsiți și pe site-ul personal, la https://unbazarnumitviata.ro/