Dreptate pentru creștini? O analiză juridică

Sentința Curții de Apel București din 14 decembrie 2020 prin care s-au anulat măsurile restrictive de libertate religioasă, vine ca un act de reparație morală la adresa creștinilor care au fost privați, în mod nelegal, de posibilitatea de a participa la slujbe și pelerinaje, la aceasta adăugându-se climatul umilitor și de presiune în care ei au fost și sunt obligați să își manifeste credința.
În esență, Curtea a anulat art. 2 din Hotărârea CNSU nr. 47/05.10.2020, reafirmând condițiile necesare a fi îndeplinite ca măsurile restrictive de libertate religioasă să aibă caracter constituțional și legal. Este de remarcat că pentru explicarea condițiilor, Curtea și-a însușit o parte din argumentările lui Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE, poate și datorită faptului că pe toată durata pandemiei, cu fiecare ocazie ivită, acesta le-a popularizat, aproape obsesiv, militând curajos și ferm pentru respectarea standardelor internaționale privind restrângerea libertății religioase.
Condițiile sunt următoarele: prevederea măsurilor [limitărilor] în lege [1], necesitatea [2], proporționalitatea [3] și, în fine, caracterul nediscriminatoriu [4]. Alăturându-mă și de această dată demersului nobil de apărare a libertății religioase, aduc la cunoștința opiniei publice alte elemente ce demonstrează caracterul nelegal al restrângerii libertății religioase.
Libertatea religioasă la bunul plac al miniștrilor de resort
La data de 22 mai 2020 miniștrii de resort, Marcel Ion Velea și Nelu Tătaru, au emis Ordinul comun nr. 875/80/2020, cu avizul secretarului de stat pentru culte. Ulterior, în ciuda tensiunilor apărute în societatea românească pe fondul îngrădirii nelegale, și de o manieră brutală, a libertății religioase, cei doi miniștrii au emis la 17 iunie 2020 un nou Ordin comun, cu nr. 1.103/95/2020, tot cu avizul secretarului de stat pentru culte. Temeiul juridic important pentru prevederea în aceste documente de măsuri restrictive vizând libertatea religioasă, l-a constituit art. 45 alin. (1) din Legea nr. 55/2020. Potrivit acestuia: Pe durata stării de alertă, activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite, la propunerea CNSSU și cu avizul secretarului de stat pentru culte, prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
Ceea ce se deduce din articol este că, desi pe durata stării de alertă activitatea cultelor religioase se exercită liber, totuși regulile de protecție sanitară au prioritate și ele pot constitui o limită în exercitarea libertății religioase. Așadar, pe baza limbajului ambiguu ce reiese din text, se poate afirma că: cultele religioase sunt libere și nu prea. Practic, măsurile sanitare, necesare pentru prevenirea virusului, sunt folosite în mod abuziv de cei trei demnitari, pentru a se îngrădi libertatea religioasă. Sunt. Mai gravă este lipsa de previzibilitate a art. 45 alin. (1), în sensul că el nu menționează care sunt regulile de protecție sanitară ce se cer a fi respectate de către cei care doresc să își exercite libertatea religioasă. Nefiind prevăzute de lege, ele au ajuns să fie stabilite în mod arbitrar și abuziv, prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, la propunerea CNSSU și cu avizul secretarului de stat pentru culte.
Lipsa de previzibilitate a articolului în discuție determină lipsa de competență a miniștrilor de resort în a stabili, prin ordine comune, măsuri restrictive în domeniul libertății religioase, câtă vreme legea însăși nu le menționează. În altă ordine de idei, referitor la conduita secretarului de stat pentru culte de a aviza acele ordine comune, se impune a fi făcută o observație extrem de importantă. Secretarul de stat pentru culte are, ca și funcționar public [în sens administrativ], obligația de a respecta drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor [cf. art. 430 alin. (1) din OUG nr. 57/2019]. De asemenea, din punct de vedere legal, lui îi este cunoscut că în vederea restrângerii exercițiului libertății religioase se cer a fi îndeplinite anumite condiții cumulative, una dintre ele fiind aceea ca măsura restrictivă să fie prevăzută de lege [cf. art. 53 alin. (1) din Constituție și art. 2 alin. (2) din Legea nr. 489/2006].
Reținându-se aceste două aspecte esențiale, se poate deduce că, în speță, secretarul de stat pentru culte avea obligația de a refuza avizarea celor două ordine comune, tocmai pentru că ele nu aveau să pună în aplicare niște măsuri restrictive prevăzute de lege. Condiția ca măsura restrictivă de libertate religioasă să fie prevăzută de lege [eng. prescribed by law – s.n.], alături de celelalte condiții stabilite de art. 53 alin. (1) din Constituție și art. 2 alin. (2) din Legea nr. 489/2006, reprezintă o garanție de protecție față de tendințele abuzive și arbitrare, care pot veni și din partea autorităților publice, așa cum s-a întâmplat în contextul actual de COVID19.
Pe de altă parte, respectarea condiției este justificată de faptul că întregul proces legislativ presupune un nivel ridicat de transparență, în acord cu idealul democratic. Concluzionând analiza focusată pe art. 45 alin. (1) din Legea nr. 55 /2020, este de arătat că acesta este viciat de o totală imprevizibilitate, cu posibile consecințe de ordin constituțional[5] și că, tocmai din cauza lipsei de previzibilitate, el nu a putut constitui temei juridic legal pentru prevederea în cele două ordine comune de măsuri restrictive privind libertatea religioasă, de aici rezultând lipsa de competență a miniștrilor de resort în a le prevedea, cu de la sine putere.
Ordinele comune nr. 875/80/2020 și nr. 1.103/95/2020 – acte administrative de restrângere nelegală a libertății religioase
Ordinele, ca acte subsecvente legii, au rolul de a pune în aplicare legea[6]. În ipoteza în care ele vor conține prevederi contrare legii, sancțiunea ce se impune a le fi aplicată, pentru a se restabili ordinea de drept, este anularea[7], conform art. 52 și art. 126 alin. (6) din Constituție și art. 1 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, pe calea contenciosului administrativ. Referitor la ordinele comune analizate, este de netăgăduit caracterul lor imperativ și, mai grav este faptul că măsurile prevăzute în ele, și care au avut ca efect restrângerea libertății religioase, nu au avut nicio acoperire legală [cf. art. 53 alin. (1) din Constituție și al art. 2 alin. (2) din Legea nr. 489/2006], drept pentru care nu se poate cosidera că prin emiterea lor s-a urmărit aplicarea legii, ordinele fiind, evident, viciate sub acest aspect.
Ca și măsuri restrictive în raport cu libertatea religioasă, în anexele celor două documente sunt prevăzute, între altele, următoarele:
I. 1. Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp. pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m. între persoane;
I. 5. Activitățile religioase în interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane;
I. 7. Slujbele care se vor oficia de către personalul de cult, în aer liber, se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 m. între persoane;
Din punct de vedere juridic, distanțele fizice și numărul maxim de persoane acceptat au reprezentat, realmente, măsuri de restrângere nelegală a libertății religioase, neputându-se susține contrariul. De asemenea, nu trebuie trecută cu vederea presiunea creată în rândul personalului deservent aparținând cultelor, pe fondul ducerii la îndeplinire a obligației de respectare a măsurilor restrictive, el fiind pus în situația de a refuza pe credincioși și a închide ușile bisericilor atunci când numărul maxim de persoane acceptate avea să fie atins.
Așadar, paradoxal, în locul în care toți oamenii sunt chemați să se mântuiască și nimeni nu este exclus, s-a impus, de către autoritățile statale, selecția. Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că acest tratament umilitor s-a aplicat direct credincioșilor, ei ajungând să fie privați de mersul la biserică, de închinare, de sărutare de sfinte moaște [nu oase!] sau de participare la sfintele slujbe, pentru că autoritățile statale au apreciat, a priori, fără a furniza dovezi obiective că manifestarea libertății religioase în vreme de pandemie îmbolnăvește.
II. 1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare. Analizând prezenta normă, se observă o intenție a autorităților statale de a sugera, dacă s-ar putea, chiar o igienizare a Sfintei Euharistii [a se vedea și Ordinul comun nr. C1070/826/15.05.2020 de restricționare a Euharistiei]. Ulterior, timpul avea să dovedească că strecurarea iscoditoare a autorităților în cultul bisericii, în potire, lingurițe sau pelerinaje, a urmărit, de facto, identificarea de pretexte pentru a-i limita manifestarea, deoarece cultul este perceput ca factor evolutiv de risc.
Recomandările „obligatorii”
La data de 4 decembrie 2020 a fost postat pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte comunicatul intitulat: Recomandările de aplicare practică a măsurilor dispuse prin Ordinul comun nr. 1103/95/2020. Din punct de vedere juridic, aceste recomandări apar ca lipsite de obiect, de vreme ce ordinul comun însuși are, prin natura sa, rolul de a pune în aplicare legea. Aceasta fiind realitatea, se pune întrebarea: care mai este rolul lor? Mai mult decât atât, ele sunt lipsite de concordanță logică intrisecă, pentru aceea că titlul anunță niște recomandări, iar conținutul relevă adevărate obligații.
Ca argument, Capitolele I și II poartă denumirea generică de Reguli și, ca o paranteză, pe baza interpretării gramaticale [8] a celor două titluri aferente capitolelor se poate afirma că respectarea regulilor prevalează în raport cu desfășurarea activităților religioase și cu accesul în lăcașul de cult.
Mai departe, la pct. II. 3 se stipulează că: Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter individual [privat] se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp. pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m. între persoane. Sintagma se va face limitat, alături de alte sintagme ca: trebuie, este obligatorie, se va îngriji, vor rămâne deschise, se vor plasa, se vor desfășura, ne determină a exclude ipoteza unor recomandări și a admite, în mod aberant, incidența unor recomandări cu caracter obligatoriu.
În altă ordine de idei, trebuie arătat că Secretarul de Stat pentru Culte nu are atribuția de a stabili, prin intermediul unui comunicat, obligația cultelor religioase de a menține deschise lăcașurile de cult, chiar și în ipoteza în care respectarea ei ar profita credinciosului, acest aspect însemnând, în fond, o restrângere a libertății religioase aparținând cultelor religioase, concretizată prin restrângerea dreptului acestora în a-și stabili, în mod autonom [9], programul unităților de cult.
În fine, Secretarul de Stat pentru Culte nu are atribuția de a institui, prin intermediul unui comunicat, obligativitatea respectării distanței minime la domiciliul credinciosului [cf. pct. III. 5], aceasta reprezentând o ingerință în spațiul privat, intim, al cetățeanului și care face obiectul strict al unor reglementări de natură organică, cum este cazul măsurilor de ordin procesual penal, care vizează domiciliul [e.g. art. 119 alin. (1) C. pen. – Consemnarea la sfârșit de săptămână [10]; art. 157-164 C. proc. pen. – Percheziția domiciliară [11]; art. 218-222 C. proc. pen. – Arestul la domiciliu]. De altfel și miniștrii de resort amintiți, prin reglementările emise, au afișat intenția unei ingerințe în domiciliul privat [v. pct. I. 1 și I. 5 din cele două ordine comune].
Prefectura și problema mersului cu icoana și cu boboteaza
Un nou subiect, de mare interes atât pentru autoriățile statale cât și pentru presa din România, l-a constituit în aceste zile rânduiala liturgică a mergerii preotului cu icoana și cu boboteaza, pe la casele credincioșilor. Instituția Prefectului Municipiului București s-a raportat la acestă practică la fel ca Secretarul de Stat pentru Culte, emițând niște așa-zise recomandări, cu neglijarea nu doar a legislației interne și internaționale aplicabile în domeniul libertății religioase, ci chiar a minimelor rigori ale logicii. Se constată cu tristețe că funcționarii acestei instituții nu își dau seama că formulările de tipul se va alege o singură, va fi transmisă sau nu se va intra trimit la ipoteza respectării unor obligații, iar nu la îndeplinirea facultativă a unor recomandări.
Cât privește popularizarea acestor așa-zise recomandări, Prefectul a ales, întocmai ca Secretarul de Stat pentru Culte, metoda comunicatului de presă și se pune întrebarea legitimă: nu cumva, prin această conduită s-a urmărit o sustragere a cuiva sau a ceva de la un anume control, cu posibile consecințe?
În altă ordine de idei, din comunicatul postat pe site-ul instituției la data de 24 decembrie 2020 aflăm că la ședința de analiză a participat și Episcopia București. Nu este clar la ce cult face trimitere această titulatură și este grav că Prefectul nu știe care-i sunt partenerii oficiali de dialog, într-un context atât de tensionat [12].
În fine, citind comunicatul, se observă că Prefectul nu a dorit să fie mai prejos față de cei doi miniștrii de resort și Secretarul de Stat pentru Culte, aducându-și și el contribuția la restrângerea nelegală a exercițiului libertății religioase, că de… este la modă! În acest sens, ca și recomandări obligatorii, în comunicat se stipulează: Se va alege o singură perioadă: ori înainte de Nașterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeași parohie; opțiunea va fi transmisă protopopului și va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă și, în fine, nu se va intra în casele enoriașilor, decât la cererea insistentă a acestora. Analizarea acestor enunțuri este de prisos.
Concluzia
Contrar tuturor exigențelor democratice care prevăd că libertatea religioasă se restrânge doar prin lege, autoritățile statale persistă în aceeași conduită nelegală și, mai nou, camuflată, de restricționare, continuând și retorica de tip milițienesc.
Săracă țară,
Sărac popor,
Sărbătoare amară,
Cu umilire și dor!
Avocat Radu ZIDARU
–
NOTE:
[1] „Limitările să fie «prescribed by law», adică «prevăzute [deja] de legea națională» [cf. Siracusa Principles on the Limitation and Derogation Provisions in the ICCPR, E/CN.4/1985/4, annex, paras 15-18]. Legea trebuie să preceadă cronologic formularea restricțiilor, să fie clară și concisă, accesibilă tuturor, nediscriminatorie în intenție și aplicare, iar restricțiile să nu fie arbitrare și să ofere suficiente garanții împotriva unei aplicări ilegale și abuzive. Astfel, pentru a fi predictibile, restricțiile trebuie să se bazeze pe o lege deja în vigoare, nu pe o încropire de reglementări discreționare. Este ceea ce diferențiază un stat de drept în sensul democratic al termenului [rule of law, adică guvernare constrânsă de lege] de un «stat de drept» în sens autocratic [rule by law, adică guvernare prin intermediul legii]”. Vezi: C. RAIU, Cum se limitează libertatea religioasă în vreme de pandemie. Site accesat la data de 26 decembrie 2020, ora 17:05 [ora României].[12] În ipoteza în care instituția a avut în vedere Episcopia Greco-Catolică din București, la o minimă cercetare se poate observa că denumirea oficială a acesteia este Episcopia Greco-Catolică Sfântul Vasile cel Mare de București.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate

Peninsula Iberică este noul Wuhan?

BTI: A venit adevărata nucleară: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute

A vrut un Nürnberg al Covidismului: A fost aruncat în pușcărie!

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Justiție Armată Servicii Opinii
Persoane: Klaus Iohannis Raed Arafat
Locații: România
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)