ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aflată în vizită în Ucraina, Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, a fost umilită groaznic de Dmitro Kuleba, expertul în drone și mitocănii de la Kiev.

Baerbock a venit a patra oară la Kiev de la începutul războiului. Iar Germania este una dintre țările care, la fel ca România, face sacrificii uriașe să ajute Ucraina.

(De n-ar fi să pomenim decât de Nord Stream...)

Doar anul acesta, ajutoarele Germaniei pentru Ucraina au fost de 380 de milioane de euro.

Însă deviza favorită a regimului Zelenski pare să fie: „Nici o facere de bine nu trebuie lăsată nepedepsită...”

Ucrainei i-a cășunat acum că vrea rachete cu rază lungă de acțiune.

Administrația Biden, care nu îi refuză nimic favoritului său răzgâiat de la Kiev, a anunțat deja că ar putea trimite în curând rachete ATACMS. Și încă dotate cu muniție cu fragmentație.

Însă regimului Zelenski nu îi sunt de ajuns. Vrea și rachete de croazieră Taurus, fabricate de Germania în cooperare cu Suedia.

Neavând acceptul guvernului său, Baerbock a evitat să facă promisiuni ferme în această privință.

Atât i-a trebuit lui Kuleba. În conferința comună de presă, ministrul de Externe de la Kiev a oferit un recital de mitocănie față de invitata sa.

Profitând de întrebarea unei ziariste, Kuleba a răspuns că a făcut presiuni asupra omoloagei germane ca rachetele să fie livrate cât mai rapid, dar Baerbock nu i-a oferit „multă speranță”.

Moment în care Kuleba s-a uitat lung către omoloaga sa și apoi, întorcându-se spre asistență, a răspuns cu un ton în care se amestecau aroganța și mila:

„Nu, Annalena nu a trecut dincolo de poziția oficială a guvernului german... dar o veți face oricum, e doar o chestiune de timp... Însă nu înțeleg de ce pierdem timpul...”

Ce a vrut să spună Kuleba prin aceste cuvinte este cât se poate de limpede. Și de umilitor.

Că, până la urmă, guvernul de la Berlin se va supune ordinelor venite de la Washington și că regimul de la Kiev a primit toate asigurările în acest sens.

Că treaba cu „poziția oficială a guvernului german” e o fandoseală și că singura poziție permisă Berlinului este „poziția ghiocelului”.

La fel cum România a negat la început că a căzut vreo dronă, dar a fost „răzgândită” la ordin, tot așa și Germania, după codelile de rigoare, va trimite cât de curând rachete Taurus în Ucraina. Și tot ce va mai pofti Zelenski.

Tonul lui Kuleba – și al celorlalți oficiali de la Kiev – amintește flagrant de blândețea mâhnită a „anchetatorului bun” de la Securitate jucată în fața rezistenței „Banditului” din temnițele comuniste:

„De ce te încăpățânezi, mă, și nu recunoști ca să scapi? Știm amândoi foarte bine că până la urmă tot o să vorbești...”

NATO seamănă tot mai mult cu o Alianță de Preșuri.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews