ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Bogdan Tiberiu Iacob: Două bombe aruncate de Crin pe piață. Ambele implicînd unguri!

Candidatul comun la Cotroceni al alianței PSD-UDMR-PNL, Crin Antonescu, a făcut ieri seară, la Antena 3, două afirmații de-a dreptul incendiare, tocmai prin prisma statutului său de candidat care are nevoie de votul cît mai multor români. Două afirmații care ridică mari semne de întrebare legate de statutul politic exact, din acest moment, al fostului lider al PNL.

Mai concret, Antonescu a dezvăluit că a votat la parlamentare cu UDMR, iar discuțiile privind candidatura sa la Cotroceni din partea celor trei partide au avut loc cu liderul UDMR, Kelemen Hunor și nu cu Ciolacu, Bolojan, Grindeanu șamd.

Mihai Tîrnoveanu: Români, ce ni se mai pregătește? Kelemen Hunor va fi numit directorul SRI?

De ce ar reprezenta o problemă aceste dezvăluiri?

Pentru că – nu doar acum, cînd există un val naționalist în creștere, ci dintotdeauna – candidații din partea partidelor tradiționale s-au ferit de trimiterea de bezele publice către UDMR, pentru a nu risca pierderea voturilor ardelenilor, în special. În 1996, spre exemplu, CDR, PD și UDMR au făcut guvern împreună, după alegeri, dar UDMR nu a candidat în marea alianță a lui Emil Constantinescu, ci pe cont propriu, tocmai pentru că electoratul ardelan era mult prea important pentru a fi pierdut de țărăniști și liberali.

În 2004, ne amintim celebrul scandal provocat de Mircea Geoană, care a declarat după primul tur al prezidențialelor că PSD și Adrian Năstase nu au nevoie de voturile naționaliștilor peremiști, care au mers din acest motiv la Băsescu, iar gurile rele spun că poziționarea lui Geoană, care i-a atras apelativul de ”prostănac”, nu a fost chiar întîmplătoare.

Rămîne, deci, un mare semn de întrebare de ce Crin Antonescu a ținut în seara asta să marcheze puternic o legătură cu formațiunea etnicilor maghiar, cînd se pregătește pentru Cotroceni, iar piața politică încă e zguduită de primirea de către UDMR a celor mai grele ministere, care le mai garantează și accesul, în premieră, în CSAT?

BTI: A căzut ultimul tabu politic - UDMR penetrează CSAT după 35 de ani 

Spunînd că a votat cu UDMR, Crin Antonescu s-ar putea crede că vizează voturile maghiarilor, cele 5%, dar e infinit mai mare riscul pierderii voturilor celorlalți transilvăneni.

Cumva Crin Antonescu caută să se plaseze strategic pe axa UDMR-Viktor Orban-Donald Trump, o posibilă forță care ar putea să ”bată” votul popular?

Parteneriat InPolitics