EMINESCU și BLAGA atacați de unguri și Boc la Cluj. Damnatio memoriae sau deromânizarea Transilvaniei prin eliminarea simbolurilor naționale din spațiile centrale. BOCULE, de Ziua Limbii Române venim peste tine! Protestul unui regizor - VIDEO


Marți, 22 august 2023, regizorul și actorul Emanuel Petran a revenit în
fața Teatrului Național din Cluj Napoca pentru a pune plăcile provizorii de
carton cu numele titanilor culturii române MIHAI EMINESCU și LUCIAN BLAGA, după ce și statuile lor au fost batjocorite de Emil Boc și câștigătorii concursului de „reamenajare” a orașului, întâmplător o firmă maghiară.
La fel ca în cazul Grupului statuar al Școlii Ardelene și plăcile din marmură cu numele simbolurilor naționale Eminescu și Blaga au fost înlăturate pe motiv de lucrări de
amenajare a zonei respective. Părinții limbii, literaturii și filosofiei românești au fost coborâți de pe un soclu de marmură pe unul de piatră ordinară, micșorat, iar numele le-a fost îndepărtat. „Vi-l prezint pe... Nimeni!”, a exclamat, revoltat, un avocat din Cluj. Nimeni 1 și Nimeni 1.
În loc să rămână la nivelul treptelor, cu semnătura lor pe plăci de marmură, ei au fost „băgați la colț”, după cum se vede în imagini, în fața Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj, asupra căruia se emit deja pretenții, momenant în surdină, din partea Ungariei.
Nu așa se procedează în cazul în care lucrările se efectuează în preajma unor monumente maghiare.
Regizorul Emanuel Petran își respectă promisiunea de a reveni cu plăcile provizorii până când administrația clujeană va binevoi să acorde respectul cuvenit statuilor românești. FOTO:
El a lansat totodată o invitație și către Emil Boc și către românii din întreaga țară la celebrarea cum se cuvine a Zilei Limbii Române, pe 31 august, la statuile titanilor noștri (VIDEO în bază):
„Dragi prieteni români, maghiari și de alte naționalități, vă invit în data de 31 august, 2023, ora 17, cu ocazia
la celebrarea acestei zile și a culturii românești.
Evenimentul va avea loc în fața statuilor lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga din fața Teatrului Național Cluj.
Vom recita cu toții poezii din repertoriul național sau creații proprii.
Eminescu și Blaga se bazează pe noi!” menționează Emanuel Petran pe pagina sa.
Emanuel Petran s-a exprimat și cu privire la sacrilegiului de azi de la Oradea, urmat după îndepărtarea lui Avram Iancu de la Turda și a altor acșiuni similare de la Deva, Sibiu, Carei, Sfântu Gheorghe și tot Oradea (Gojdu):
„Mihai Viteazul al românilor versus Ladislau al Ungariei.
Se știe, la Oradea a fost dată jos statuia lui Mihai Viteazul și se dorește să se pună statuia regelui maghiar Ladislau.
La nivel simbolic, acest lucru înseamnă că un voievod al românilor este schimbat cu un rege al maghiarilor, adică noii stăpâni ai orașului sunt maghiarii. Asta în condițiile în care proporția români-maghiari este de 68%-22%.
Cum pot niște minoritari să dicteze în Consiliile locale și să-și impună punctul de vedere și istoria lor in detrimentul istoriei noastre?
Nu există decât o singura explicație logică: banii dați de guvernul maghiar, sutele de milioane de euro de care vorbesc ziarele maghiare, sunt banii cu care sunt cumpărați la bucată politicienii români.
Adică, politicienii români care fac parte din PSD-PNL-UDMR sunt toți cumpărați de către Budapesta.
Renunță la suveranitatea României pentru șpăgile lor.
TRĂDĂTORI DE ȚARĂ CARE TREBUIE JUDECAȚI!”
Primele plăci provizorii au fost amplasate în fața celor două statui în data de 16 august 2023 dar administrația clujeană nu a prețuit ajutorul dat de doi voluntari până la amplasarea definitivă a plăcilor de marmură așa cum au fost ele inițial amplasate conform proiectului.
Plăcile au fost înlăturate imediat după plecarea celor doi
voluntari. FOTO de la momentul protestului (articolul continuă după foto):
Despre acest aspect s-a exprimat și avocatul clujean Dan Grunea:
„Priviți! Acesta este... Nimeni. Placa de marmură cu numele lui Blaga a fost înlăturată. La fel au făcut cu statuia lui Eminescu. Cei care iubesc istoria antică știu că ștergerea numelui, sancțiune post-mortem, este cunoscută drept "damnatio memoriae", ceea ce înseamnă "condamnare a memoriei". Cu toții cunoaștem cazul faraonului Echnaton care a impus egiptenilor abandonarea politeismului și închinarea la un zeu unic, reprezentat de astrul solar. Știm că după moartea lui, inscripțiile care reprezentau numele Echnaton au fost șterse prin răzuire. Damnatio memoriae a fost o adevărată instituție a antichității, regăsită nu doar la egipteni, după cum rezultă și din denumirea ei latină. Ea însemna anihilare. Știți la ce vreau să vă gândiți? Că cel care a preluat practica în istoria contemporană a fost Stalin. Cu toții cunoașteți celebrele fotografii staliniste din care, rând pe rând, dispar oameni. Ba Lev Troțki, ba alții. Să știți cu cine avem de-a face!
La Cluj, noile
generații de elevi trec pe lângă Blaga și nu știu cine e. Turiștii
japonezi fac fotografii statuii lui Blaga și nu vor ști niciodată cine
e.
"Hai la Cluj că e fain", zice propaganda. "Clujul, celălalt Caracal", a titrat, pe de altă parte, un ziar în anul 2019, cu referire la cultura liberal-progresistă ce s-a întronat în Urbea de sub Feleac, cultură a morții care ucide sufletul tinerilor. Să nu credeți că la noi nu există "cancel culture". Există. Iar ura progresiștilor cu privire la Blaga e justificată ideologic. Vreau să înțelegeți că, în perioada de maxim freamăt și ferment cultural de după 1918, când românitatea se descoperea cultural și își schița un traseu al dezvoltării, Lucian Blaga nu s-a afirmat ca "europenist", așa cum au făcut Eugen Lovinescu, Ștefan Zeletin, Garabet Ibrăileanu sau Mihail Manoilescu. Blaga este un "tradiționalist" și prin asta stă alături de, pe nedrept hulitul, Nae Ionescu. Așa să înțelegeți, Lucian Blaga a fost un intelectual ce s-a dezvoltat în jurul revistei "Gândirea". E un "gândirist", alături de Nichifor Crainic și de Radu Gyr. Cu siguranță ați auzit de procesul stalinist (început la 30 mai 1945) "al jurnaliștilor fasciști", ce i-a vizat tocmai pe colegii lui Lucian Blaga de la "Gândirea", inclusiv pe Crainic și pe Gyr.
Vorbeam de damnatio memoriae și de Stalin. Nimic întâmplător. Această "damnatio memoriae" ce s-a abătut, ca o pasăre neagră, asupra lui Lucian Blaga este motivată ideologic. Vreau să intrăm puțin mai adânc în problemă. Blaga nu a fost un europenist, dar nici nu a fost un "orientalist". Blaga nu a fost europenist într-un singur sens: acela al respingerii spiritului cultural francez născut la 1789. Blaga era însă un mare admirator al culturii germane, radical opusă în epocă neo-bonapartismului cultural. Bonapartismul înseamnă, printre altele, impunerea la nivel european sau global a valorilor Revoluției Franceze de la 1789. Exact ce se întâmplă azi. Uniunea Europeană este un proiect bonapartist. Valorile pe care aceasta caută să și le impună, sprijinindu-se pe aceeași deturnată, ca în 1804, idee imperială, sunt valori radical-liberale. Vedeți, în acest sens, Blaga este părintele nostru spiritual, al celor care iubim adevărata Europă și civilizația occidentală iudeo-creștină și ne opunem nebuniei radicale. Sunt convins că Blaga l-a citit pe Orwell. Și sunt convins că Blaga ar fi fost de acord cu mine: 1789 este prima zi a lui 1984.
Cancel culture la Cluj-Napoca. O spun sincer, nu e fain la Cluj!”
Să amintim că aceeași primărie împreună tot cu o firmă ungurească plănuiau demolarea Troiței de pe Golgota din Cluj Napoca ridicată de ÎPS Bartolomeu Anania pe locul unei Cruci dinamitate întâi de horthyști și apoi de bolșevici?
Tot la Cluj, nici până astăzi firma maghiară de arhitectură care „reamenajează” orașului, și care l-a aruncat pe Iuliu Maniu în noroi, l-a eliminat pe Emil Racoviță, până la reacția clujenilor, și a dat jos de pe soclu Grupul statuar Școala Ardeleană, nu a refăcut proiectul inițial, așa cum au solicitat istoricii de la Filiala Academiei Române din oraș și societatea civilă românească indignată de această vedere care sfidează de luni de zile întreaga românitate:
Directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, i-a scris degeaba primarului Emil Boc, încă din iunie, pentru amplasarea grupului statuar Școala Ardeleană la forma inițială, adică pe soclu:
„Pe data de 7 Martie 2023 ați avut o intervenție publică prin care ați oferit tuturor clujenilor precizări necesare cu privire la Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul savantului Emil Racoviță care, în mod abuziv, au fost desconsiderate de către casa de arhitectură „Mossfern” condusă de către D-l Macalik Arnold (între timp premiat de către Uniunea Maghiară a Arhitecților din Ungaria cu „Premiul Maghiar pentru Arhitectură”), casă de arhitectură care și-a asumat, între altele, și modernizarea Străzii Kogălniceanu de care se leagă și istoria grupului statuar „Școala Ardeleană”, respectiv bustul savantului Emil Racoviță din fața Colegiului Național cu același nume.
Ați mai menționat, în intervenția Dvs., faptul că ați solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar „Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea străzii Kogălniceanu.
De asemenea, ați solicitat și reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță în zona Colegiului „Emil Racoviță” până la realizarea unei noi statui a marelui savant, urmând ca, după finalizarea acesteia, bustul actual al lui Emil Racoviță să fie mutat în interiorul școlii. (...)
Dată fiind faza avansată a lucrărilor de reabilitare de pe Strada Kogălniceanu, constatăm, cu multă îngrijorare, aceeași atitudine sfidătoare și lipsită de respect pe care casa de arhitectură „Mossfern” o manifestă atât față de simbolurile unei comunități, cât și față de poziția pe care chiar Dvs. ați adoptat-o vis-à-vis de necesitatea respectării dimensiunii multiculturale a orașului nostru unde trebuie să fie promovate valorile ce susțin unitatea și nu dezbinarea.
Ne exprimăm, de asemenea, speranța că mai sus menționata casă de arhitectură, va înțelege, într-un final, că, din rațiuni de respect reciproc, este cu neputință ca unele statui să rămână sus… pe soclul lor, iar altele jos… una cu pământul, pentru a fi la discreția tuturor îmbrățișărilor cordiale pe care, eventual, le-ar putea oferi, cu generozitate, turiștii care vizitează Clujul în această perioadă plină de evenimente frumoase ce oferă notorietate orașului nostru.
În speranța revenirii la normalitate, așa cum se întâmplă în orice oraș civilizat din Uniunea Europeană, unde toleranța, incluziunea și respectul reciproc sunt valori ce nu se discută, ci se afirmă, așteptăm, cu interes, soluționarea corectă a acestei situații care ne preocupă pe cei mai mulți dintre noi!”
Nu, nu s-a revenit la normalitate. Ba chiar dimpotrivă, dacă vedem ce se întâmplă și la Oradea.
BOCULE, de Ziua Limbii Române venim peste tine!
VIDEO:
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate

Peninsula Iberică este noul Wuhan?

A vrut un Nürnberg al Covidismului: A fost aruncat în pușcărie!

BTI: A venit adevărata nucleară: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)