ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coada la sfinți, la moaște, este culmea iraționalității pentru o minte atentă doar la resorturile materiale ale lumii. De ce să stai în ploaie, frig,  poate o noapte întreagă, la coadă la moaște?

În primul rând trebuie spus faptul că este incontestabil efectul benefic asupra unor oameni. Sunt cazuri verificate medical în fața cărora doctorii nu pot da efectiv explicații. Sfântul Nectarie, Cuvioasa Paraschiva, Sfântul Efrem cel Nou sunt doar trei sfinți ale căror sfinte moaște au în spate vindecări recente de neînțeles pentru știința pozitivistă care le încadrează, pe nedrept, în categoria efectului de placebo.

Există însă și o altfel de vindecare ce este căutată de pelerin. ”Viața aceasta nu este doar o anticipare a veșniciei, ci adesea este deja și intrare în Împărăție” spune sfântul Grigorie Palama. Aceste trupuri ale sfinților mărturisesc despre o Împărăție a mângâierii și iubirii care s-a deschis în sufletele și trupurile lor și care se descoperă și pelerinului în măsura credinței lui. Oamenii devin prieteni cu sfinții care le ies în întâmpinare undeva între inimă și minte, într-un loc numai de credință deschis. Aici Sfântul mărturisește veșnicia iar oamenii se vindecă de Moarte, sunt trupuri care s-au făcut în viața trecută temple ale Duhului Sfânt.

Tot sfântul Grigorie Palama spunea că ”așa cum aici se vede sufletul prin trup, tot așa acolo, în viața viitoare, se va vedea trupul prin suflet.” În această viață viitoare, acești pelerini îi vor recunoaște și vor fi recunoscuți de către sfinți.

În seara aceasta pe dealul Patriarhiei erau mai multe sute de pelerini la coadă la Sfântul Dimitrie. Dacă stăteau toată noaptea pentru a prinde un produs de blackfriday era normal. Așa însă, în această lume, sunt niște „habotnici”, cum se exprimă unii dintre jurnaliști. Dar aceștia nu cunosc adâncimea mângâierii din inima pelerinilor.

Averea Bisericii