ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul de stat al SUA s-a întors cu mâinile goale din China, după o vizită de două zile, ultramediatizată dar fără rezultate palpabile.

Antony Blinken a recunoscut luni că a înregistrat un eșec în ceea ce părea cel mai sensibil scop al vizitei sale la Beijing: redeschiderea comunicațiilor militare dintre China și Statele Unite.

Or, între două state – cu atât mai puțin între două superputeri – nu pot exista relații bilaterale normale dacă armatele își țin urechile astupate.

Cu ocazia unei conferințe de presă, secretarul de stat american a declarat:

„Cred că este absolut vital să avem acest tip de comunicații, de la armată la armată. În acest moment, China nu a acceptat să avansăm în acest domeniu. Cred că este o chestiune la care va trebui să continuăm să lucrăm. Este foarte important să restabilim aceste canale (de comunicații).”

Relațiile dintre Washington și Beijing au devenit foarte tensionate în timpul administrației Biden, în special după vizita fostei șefe a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, anul trecut.

Gaz pe foc a turnat și vizita președintei taiwaneze Tsai Ing-Wen în luna martie, în California, ocazie cu care s-a întâlnit cu actualul șef al Camerei, Kevin McCarthy.

Însă momentul culminant al tensiunilor a părut să fie faimoasa „vânătoare de baloane” chineze de spionaj din februarie.

Atunci, după ce a doborât un balon chinez - despre care Washingtonul a afirmat că este de spionaj, iar Beijingul că este unul meteorologic scăpat de sub control -, administrația Biden a continuat să facă spectacol mediatic

Într-o „isterie a baloanelor”, din ordinul personal al lui Joe Biden, Pentagonul a ridicat în mai multe rânduri de la sol avioane de vânătoare ultramoderne F-22 Raptor să tragă cu rachete de 5 milioane de dolari în baloane de amatori de câteva zeci de dolari.

Este momentul când regimul chinez a anunțat contramandarea vizitei secretarului de stat.

Vizita a avut loc, în fine, după patru luni.

Dar Blinken s-a întors acasă așa cum a venit: cu mâinile goale. Și dezumflat.

În ciuda faptului că și-a dat silința, repetând de mai multe ori mantra despre care știa că gâdilă plăcut urechile Chinei:

„Statele Unite nu doresc independența Taiwanului...”

Se pare însă că pentru Beijing nu e suficient. Vrea mai mult.

Washingtonul are toate motivele să fie îngrijorat. Din anii 1950, de pe vremea lui Stalin și Mao, Moscova și Beijingul nu au fost atât de apropiate și de unite împotriva Americii.

Doar că, atunci, China nu avea bomba atomică.