ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În general, prevederile din el sunt de bun – simț, unele dintre ele poate vor îmbunătăți chiar situațiile din școli (privind igiena, etc). 

O observație am - privitoare la obligativitatea măștilor.

Prin Legea nr. 55/2020 nu se instituie obligativitatea măștilor pe toată perioada stării de alertă. 

Într-adevăr, Legea nr. 55/2020 prevede posibilitatea introducerii unei asemenea obligativități, însă ea nu este instituită obligatoriu prin lege. 

Nici Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă (nr. 826/2021)  nu prevede o asemenea obligativitate, purtarea măștii de protecție putând fi instituită în condițiile stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății și MAI. 

În perioada pandemiei, situația epidemiologică a fost diferită de la localitate la localitate și de la școală la școală. 

Din numărul total de localități al României, au fost mai multe perioade în care multe localități nu au avut niciun caz confirmat pozitiv. 
În aceste condiții, pentru ca elevii să poată să aibă o viață normală și să se poată dezvolta normal din punct de vedere psihologic și emoțional, consider că este disproporțională și excesivă o asemenea măsură de purtare obligatorie a măștii de protecție în școli, la nivel național. 

În cazul în care într-o localitate nu este confirmat niciun  caz pozitiv sau numărul de cazuri este extrem de redus, măsura purtării obligatorii a măștii de protecție este excesivă și disproporțională, față de situația epidemiologică concretă. 

Sper totuși ca cei doi miniștri să revină asupra normelor privind instituirea obligativității măștii de protecție în toate școlile din România, indiferent de situația epidemiologică din localitate.