ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit art. 1 alin. (3) din Constituție, România este stat de drept, democratic și social, în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt garantate.

Unul dintre drepturile garantate de Statul Român cetățenilor săi este dreptul la un proces echitabil, astfel cum este prevăzut la art. 21 alin. (3) din Constituție, garanție ca implică dreptul la o instanță independentă și imparțială, având în vedere dispozițiile art. 20 alin. (1) din Constituția României coroborat cu art. 6 parag. (1) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Totodată, obligativitatea asigurării de către Statul Român a independenței și imparțialității judecătorilor și procurorilor este prevăzută în mod expres la art. 124 alin. (2) și (3) și art. 132 alin. (2) din Constituție. Pentru asigurarea acestei garanții, în Constituție fiind prevăzute în mod expres și incompatibilități pentru funcțiile de judecător și procuror cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior, conform dispozițiilor art. 125 alin. (3) și art. 132 alin. (2).

Având în vedere principiul supremației Constituției României reglementat de art. 1 alin. (5) din Constituție, toate legile adoptate de Parlamentul României, inclusiv cele care reglementează statul judecătorilor și procurorilor trebuie să respecte dispozițiile constituționale și să cuprindă norme care asigură independența și imparțialitatea judecătorilor, astfel încât dreptul cetățenilor români la un proces echitabil să fie garantat și efectiv.

În exercitarea rolului său prevăzut de art. 142 alin. (1) din Constituție, de garant al supremației Constituției, Curtea Constituțională trebuie să vegheze la respectarea de către Parlamentul României a dispozițiilor constituționale în procedura de legiferare, iar legile adoptate de către Parlament să fie conforme cu Constituția României și cu voința exprimată de poporul român cu ocazia referendumului în exercitarea suveranității naționale care îi aparține potrivit art. 2 din Constituție.

Totodată, având în vedere rolul deosebit pe care îl are în Statul Român, Curtea Constituțională trebuie să vegheze ca deciziile sale să fie respectate de către toți cetățenii și toate autoritățile publice din România, având în vedere că acestea sunt general obligatorii potrivit art. 147 alin. (4) din Constituție, iar prin intermediul legilor adoptate de către Parlamentul României să nu se deroge de la principiile și normele constituționale și nici să nu se creeze categorii de cetățeni care sunt exonerați de obligația constituțională de respectare a deciziilor pronunțate de Curtea Constituțională a României, deoarece într-o asemenea situație s-ar încălca principiul legalității reglementat de art. 1 alin. (5) din Constituție, principiul nediscriminării reglementat de art. 16 alin. (1) și (2) din Constituție și chiar rolul Curții Constituționale de garant al supremației Constituției, prevăzut de art 142 alin. (1) din Constituție.

Semnați și Petiția: https://www.petitieonline.com/cetatenii_romaniei_solicita_ccr_sa_isi_respecte_rolul_de_garant_al_suprematiei_constitutiei_romaniei?u=6460262

 

Vocea ta contează!


Dacă taci, nu va fi auzită!

Am primit peste 40 videoclipuri înregistrate de cetățeni în care aceștia își exprimă așteptările pe care le au de la CCR.

Probabil aceștia nu sunt toți cei care au ieșit în spațiul public să spună ce doresc și ce așteptări au.

Specialiști în ale dreptului sau nu, cetățenii au înțeles importanța deciziei pe care CCR urmează să o pronunțe pe 9 noiembrie 2022. Decizia aceasta ne poate afecta pozitiv sau negativ pe noi toți.

Mai sunt câteva zile.
Este necesar ca un număr din ce în ce mai mare de cetățeni să își facă auzită vocea.

Nu fi timid!

Până la urmă este vorba de viața ta și cum va fi ea în România!

Fă-te auzit!

#Apărăm_Constituția / Ascultă și vezi pe YouTube

Video: