ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


”Proiectul Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”:

 - modifica Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (creșteri de impozite și taxe)

- modifica Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat

- descentralizează unele servicii publice 

Gasiti aici Expunerea de motive si Proiectul: https://mfinante.gov.ro/.../trans.../proiecte-acte-normative 

CE AVEM DE FACUT TOTI ? 

1. Luat la puricat Expunerea de motive și Proiectul de lege. 

Ele trebuie analizate luând în considerare dispozițiile Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativa. 

Pe lângă respectarea normelor privind tehnica legislativa, să vedem dacă Expunerea de motive include conținutul evaluării impactului actelor normative (așa cum prevede art. 31 din Legea nr. 24/2000). Ca de exemplu: 
 
a) motivul emiterii actului normativ: 

- ”cerințele care reclamă intervenția normative”: ne spun în Expunerea de motive că stă țara rău, că avem deficitul bugetar mai mare decât cel impus de UE. Dar nu ne spun care sunt cauzele deficitului ăsta bugetar. Oare dublarea datoriei publice în 3 ani și jumătate o fi influențat deficitul bugetar? 

b)  impactul socioeconomic - efectele asupra mediului macroeconomic, de afaceri, social și asupra mediului înconjurător, inclusiv evaluarea costurilor și beneficiilor 

Ne spun în expunerea de motive că nu e. 

Serios? Nu e niciun impact asupra mediului macroeconomic, mediului social, când voi creșteți impozite și taxe? 
Avem un nivel de trai atât de bun încât acolo ... niște mii, niște zeci de mii de lei plătite în plus de un cetățean într-un an nu îl afectează? 

2. Verificat în Codul fiscal ce ”sărmani” rămân cu impozite mici, ca să le fie bine și ”săracilor” politicieni și prietenilor lor.  

3. De făcut propuneri, sugestii, opinii la proiectul de lege, care trebuie trimise la Ministerul Finanțelor, e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro, până pe 28.09.2023 (avem numai 10 zile, a se vedea art. 7 alin 4 din Legea nr. 52/2003). 

4. În temeiul art. 7 alin. 9 din Legea nr. 52/2003, asociațiile legal constituite și celelalte autorități publice (ai auzit UNBR?) să trimită către Ministerul Finanțelor, e-mail publicinfo@mfinante.gov.ro, până la 28.09.2023, cerere de organizare dezbatere publică pe proiectul de lege. 

5. Să urmărim când se organizează dezbaterea publică, să participăm cât mai mulți, să cerem să fie televizată. 
Dezbaterea publică să fie reală, nu o simulare. 

Inițiatorii și Ciolacu să ne spună întâi cauzele pentru care am ajuns în halul de deficit în care suntem acum. 
Să ne spună și de ce s-a dublat datoria publică în ultimii 3 ani jumate și unde s-au dus banii (dacă i-a găsit, că zicea acum vreo lună că nu știe unde sunt 200 miliarde), cine ne sunt creditorii: nominal, cu prezentarea tuturor elementelor importante ale contractului de împrumut, etc. 

Să ne povestească și ce înseamnă PNRR -ul ăla de care zice în Expunerea de motive că ne suspendă UE parțial fondurile europene, ce împrumuturi luăm prin intermediul lui, de fapt, și cât ne costă și, cel mai important, ce ”vindem” ca să le primim!

 Funcționarii publici: cei care veți rămâne fără loc de muncă după ”descentralizare”, ăia de ați ajutat și voi la ”politicile publice”: ia vedeți, voi cu ce puteți să ieșiți în dezbaterea publică?

 Vedeți cum e cu pupatul și executatul. O faceți până rămâneți muritori de foame. 

Dacă nu vom face asta, ei vor tot împrumuta țara, după care nouă ne vor da la legi de ne vor cocoșa ca să plătim datoriile pe care ei le fac. 

6. Abia după ce lămurim ”cauza” care a generat necesitatea impozitelor și taxelor, să analizăm ce avem în mod real de făcut și de pe unde trebuie să găsim bani.

Poate  e cazul ca niște OUG-uri, OG-uri sau legi să se declare neconstituționale și să scăpăm de facilitățile fiscale acordate ”investitorilor strategici” cărora le-am ”vândut” aproape gratis niște resurse naturale și uite așa mai ”recuperăm” niște bani, mult mai mulți decât s-ar lua din buzunarul amărâtului de cetățean român. 

Poate e cazul să avem concurență loială și să scoatem toți SRI-iștii și firmele lor din mediul economic. Că degeaba ne vorbiți de măsuri de combatere a evaziunii fiscale, când unii pot să o facă ”legal” că sunt cu secu’, iar ăilalți sunt îngropați pe invenții pentru că deranjează.

Poate ar fi cazul să scoatem ofițerii SRI din instrumentarea dosarelor penale, că sunt cam acoperiți ai lor și sunt eliminați cei care nu prea fac evaziune fiscala, dar nu ”își cedează” afacerea ”colaboratorilor SRI”. 

Poate ar trebui să analizăm și să facem multe, înainte de a ajunge la creșterea impozitelor și taxelor cetățeanului de rând. 

PS. pentru colegii avocați: este cazul să ne facem timp să analizăm și să participăm la dezbateri. 

Am văzut că pe ”organe” nu ne putem baza. Ne manipulează la greu, ca să ajute politicul.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews