ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La data de 22.02.2022, Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a sesizat Secția de Judecători a CSM cu privire la tergiversarea soluționării recursurilor promovate împotriva sentințelor prin care au fost admise acțiunile în anularea Hotărârilor de Guvern privind prelungirea stării de alertă.

Chiar și după publicarea Deciziei CCR nr. 392/2021 prin care s-a constatat că este încălcat dreptul de acces la justiție al justițiabililor ca urmare a nesoluționării în mod definitiv a acțiunilor în anularea HG urilor de prelungire a stării de alertă în termenul de aplicabilitate a acestora, de 30 zile, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a ICCJ a stabilit primul termen de judecată a recursurilor la mai bine de 1 an de la data înregistrării acestora la ICCJ. Astfel, justițiabilul a fost obligat să formuleze cereri de preschimbare a termenelor, dar și în urma admiterii acestor cereri tot s-au acordat termene extrem de lungi care nu permit efectiv stoparea abuzului pe care îl săvârșește Guvernul României împotriva cetățenilor.
 
Mai mult, și ulterior adoptării de către Colegiului de Conducere a ICCJ a Hotărârii nr. 23 din 26.01.2022 prin care s-a introdus în lista cauzelor pentru care se stabilește primul termen în procedură de urgență și acțiunile în anularea HG urilor, se stabilesc de către secția de contencios a ICCJ termene peste 4 luni.

În aceste condiții de ignorare a jurământului profesional de către judecătorii secției de Contencios administrativ și fiscal a ICCJ, cetățenii României sunt captivi, neavând cui să i se mai adreseze în mod efectiv pentru  a stopa abuzul de drept pe care îl exercită Guvernul României împotriva lor prin prelungirea la infinit a stării de alertă și restrângerea nelegală și neconstituțională  a drepturilor și libertăților fundamentale. Această conduită a apărut în condițiile în care aceeași cetățeni își respectă obligația de contribuabil din care se finanțează statutul de magistrat al judecătorului ICCJ.

Comportamentul judecătorilor din cadrul secției de Contencios Administrativ și Fiscal a ICCJ, efectiv sau prin complicitate, a determinat scăderea gradului de încredere a cetățenilor în sistemul de justiție din România care ar trebui să le apere libertățile și drepturile fundamentale. Aceasta în condițiile în care tot timpul ni se vorbește public de democrație și stat de drept în România care au devenit simple sloganuri lipsite de conținut.

În lipsa unei analize obiective și imparțiale a CSM cu privire la situația apărută la nivelul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal  a ICCJ încrederea cetățenilor în sistemul de justiție din România va fi și mai scăzută.

Este inacceptabil ca prin activitatea pe care o desfășoară unii judecători din cadru Secției de Contencios Administrativ și Fiscal al ICCJ să se comporte ca o anexă a Guvernului și să îl ajute în oprimarea propriilor cetățeni, în disprețul ordinii constituționale.

Facem un apel la moralitate, umanitate, etică și legalitate din partea Secției de judecători a CSM ca semnal al salvării legitimității în fața societății și a magistraților de la treptele inferioare de jurisdicție ale ICCJ.

Așa să îi ajute bunul simț, conduita juridică!

Atașăm adresa transmisă către Secția de judecători a CSM.