Emilia Țuțuianu: Maica stavroforă Iosefina Giosanu la ceas aniversar chiar de Învierea Domnului
Cu 61 de ani în urmă, în primăvara anului 1963, în comuna Stănița, județul Neamț, s-a născut Elena, cea care astăzi este Stavrofora Iosefina, Stareța Mănăstirii Văratic.
Părinții, Neculai și Anica Giosanu, au adus pe lume opt copii, patru băieți și patru fete, Elena Giosanu, încheind șirul nașterilor în casa părintească. Din fragedă copilărie a împletit munca cu sârguință și dragostea smerită față de Dumnezeu, credința fiindu-i insuflată de mama sa, iar spiritul practic de tatăl său.
După absolvirea celor opt clase în satul natal, 1977, dorința tatălui său era de a urma cursurile liceale, dar situația materială precară a familiei a împiedicat-o să meargă mai departe și să studieze, astfel că Monahia Iosefina s-a hotărât să meargă pe acel drum mistuit de un sacrificiu perpetuu – calea lui Hristos. Maica mărturisește cu bucuria împlinirii unui drum de credință:
„Era de fapt dorința mamei mele, care de multe ori exprima aceasta față de noi. A fost lucrarea lui Dumnezeu ca eu să plec la mănăstire de la vârsta de 14 ani, îndeplinindu-i dorința, căci nu a fost ușor. Dar de aceea consider că dacă acum sunt din mila lui Dumnezeu ceea ce sunt, cred că mama mea a vegheat mereu asupra mea. În familia noastră avem șapte sau opt călugări: La Mănăstirea Văratec aveam o soră de-a bunicii mele (maica Veniamina Rădeanu), o soră de-a mamei mele (Maica Agafia Borcea), o verișoară (Maica Acahia Căuș) la care după venirea mea în mănăstire a venit și bunica mea (maica Mariami Borcea). Venirea mea la mănăstire a fost în condiții cu totul aparte. Decretul 410 de tristă amintire pentru călugări era în floare, nu se primeau tinere. Totuși, Maica Stareță Nazaria Niță a primit în mănăstire câteva tinere și m-am bucurat și eu de această șansă unică”.
Amintirile acestea, duioase, despre familia sa, atât de profund legată de credința în Dumnezeu întregesc convingerea că, drumul ales a fost îngăduit ca o binecuvântare cerească pentru Maica Stavrofora Iosefina.
Mai târziu, la recomandarea Maicii Starețe Nazaria Niță a urmat cursurile de cinci ani ale Seminarului Veniamin Costache de la Mănăstirea Neamț și a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, secția Asistență Socială.
Dedicată credinței în Dumnezeu, fără ostenire, încă din timpul studenției, Maica Iosefina a desfășurat multe și diverse activități ecumenice, ca de exemplu, s-a implicat, alături de alte maici în corul de maici în Köln, cu ocazia redeschiderii catedralelor române în timpul slujbelor bizantine organizate de Institutul pentru Biserici Orientale Regensburg, împreună cu postul de radio WDR Westdeutsche Rundfunk și a susținut cateheze introductive în artă.
În anul 2007, împreună cu maici și cu călugări de la alte mănăstiri, a prezentat invitaților de la a III-a Reuniune Ecumenică, la Sibiu (4-9 septembrie 2007), tradiția mănăstirească românească și a primit înalta distincție ,,Trandafirul de Argint” al sf. Nicolae – Silberne Rose des heiligen Nikolaus.
De îndată ce a îmbrăcat haina monahală, s-a ostenit cu mare dăruire sufletească și smerenie pentru a face bine în numele lui Iisus și a legilor mănăstirești, restabilind un vechi aspect tradițional al vieții monahale și anume înființarea de noi centre de îngrijire a bătrânilor, case de odihnă, centre sociale și culturale.
În anul 2022 reușește, după 8 ani de mari eforturi, împreună cu soborul Mănăstirii Văratic, să marcheze un eveniment istoric în viața așezământului: resfințirea Bisericii Adormirea Maicii Domnului – după ample și anevoioase lucrări de pictură, reabilitare și modernizare a mănăstirii. Astfel, la împlinirea a 210 ani de la prima târnosire, biserica a primit o nouă haină luminoasă.
În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților maica stavroforă Iosefina Giosanu a primit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.
Cu smerenie, nu a socotit că ar fi muncit destul în și spre binele obștesc, chiar dacă a fost recompensată cu cele mai înalte distincții, de aceea a continuat să se implice în toate acțiunile de susținere și propovăduire a rolului mânăstirii în viața comunității.
Recunoașterea acestei dăruiri a fost din nou prilej de încredințare că, nici un dram de bine făcut celorlalți semeni în numele credinței nu este în zadar, așa că, obștea așezământului monahal a primit din partea Preafericitul Părinte Daniel – patriarh al Bisericii Ortodoxe – Diploma omagială cu medalia Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului.
Aceste ample lucrări s-au desfășurat la inițiativa și sub coordonarea și cu purtarea de grijă a Preacuvioasei maicii starețe Iosefina Giosanu, prin fondurile proprii ale Mănăstirii Văratec, cu sprijinul financiar din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Județean Neamț, a Consiliului Local al comunei Agapia, precum și cu ajutorul donatorilor și binefăcătorilor.
În acest An, ziua sa va fi chiar în Sfânta sărbătoare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ca un semn de lumină și pentru Maica dedicată fără abatere credinței în Dumnezeu. Această potrivire a zilei sale de naștere cu marea sărbătoare a creștinătății, a speranței aduse de Iisus pe pământ, ne dă încrederea că Dumnezeu răsplătește credincioșia, smerenia, așa cum Maica a dovedit până acum în viață și o va face cu aceeași dăruire fără abatere și în continuare. Un exemplu demn de urmat în viața monahală și pentru enoriași, un slujitor fără abateri în credință, așa o vedem pe Maica Stavrofora Iosefina.
Să-i de Dumnezeu sănătate, putere să împlinească și alte fapte demne de voia divină, să aibă har și înțelepciune în numele credinței noastre strămoșești, care va dăinui și prin implicarea unor slujitori monahali exemplari, cu drum creștinesc luminat de credință, precum ne-a dovedit și Maica Stavroforă Iosefina.
La Mulți ani, cu zile bogate și împlinite închinate bunului Dumnezeu, iubitor de oameni!
Psiholog, editor – Emilia Țuțuianu și membrii Centrului Cultural Spiritual Văratic
5 Mai 2024
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Recomandările noastre
Secțiuni: Biserica Cultură Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Emilia Țuțuianu Iosefina Giosanu
Locații: Mănăstirea Văratic Văratec
Subiecte: Aniversare
Organizații: Centrul Cultural Spiritual Văratic Mănăstirea Văratec
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)