ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu excepția lui Donald Trump, ultimii președinți americani au pornit cel puțin un conflict pe care îl puteau evita.

Un editorial exploziv al lui Rajan Laad în American Thinker pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*


În ultimul său discurs adresat națiunii, președintele Dwight Eisenhowe lansa următorul avertisment teribil:

 
 
„În consiliile guvernamentale, trebuie să ne păzim de dobândirea unei influențe nejustificate, dorită sau nu, de către complexul militaro-industrial. Potențialul unei creșteri de putere nocive există și va continua să existe.”

Cuvintele lui Eisenhower s-au dovedit profetice. Complexul militaro-industrial pare să fie un important agent de putere la Washington.

Toți președinții recenți, cu excepția unuia, inclusiv cei doi Bush, Bill  Clinton și Barack Obama, au intrat în conflicte opționale și au prelungit conflicte existente, în ciuda faptului că Statele Unite au avut prea puțin de câștigat de pe urma lor.

De fapt, au fost cheltuiți trilioane de dolari din banii contribuabililor și s-au pierdut multe vieți prețioase în acești ani.

Singurul președinte al perioadei moderne care nu a început un nou război și care a încercat să se retragă din conflictele opționale a fost Donald J. Trump.

În mandatul său, agenți ai complexului militaro-industrial au făcut eforturi disperate pentru a iniția o schimbare de regim în Iran și pentru noi escaladări în Siria, dar au eșuat.


Presa este și ea o partizană a facțiunii belicoase. Singura dată când criticii cei mai acerbi ai președintelui Trump s-au întrecut în laude la adresa acestuia a fost când a aprobat lovituri aeriene împotriva instalațiilor de arme chimice din Siria.

Pentru acești partizani înrăiți ai războiului, senilul, mereu apaticul și ahtiatul după bani Joe Biden constituia un cec în alb pe care puteau scrie orice cifră doreau.

Acum avem dovada posibilă că Biden (sau păpușarii lui) ar putea exercita presiuni pentru un conflict inutil.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Joe Biden au avut o convorbire telefonică ieri seară pentru a discuta situația tensionată de la frontiera ruso-ucraineană.

Cu toate acestea, un responsabil ucrainean i-a declarat lui Matthew Chance de la CNN că discuția dintre cei doi lideri „nu a decurs bine”.

Anterior, Jen Psaki (secretara de presă de la Casa Albă), declarase că invazia rusă în Ucraina rămâne iminentă.

CNN a afirmat că Biden, mergând pe linia enunțată anterior de Psaki, i-a spus lui Zelenski să își pregătească țara pentru o invazie rusă certă. Biden a mai pretins și că Kievul ar putea fi „jefuit” (anexat) de forțele ruse.

Liderii ucraineni se pare că nu au fost de acord cu afirmațiile lui Biden, insistând că o invazie nu este iminentă. Ei au susținut că oficiali din serviciile de informații, analizând imaginile din satelit, oră cu oră, nu au observat nici o plasare de trupe a Rusiei în poziție de luptă sau pregătindu-se de un atac.

Cu toate acestea, afirmațiile citate de CNN privind avertismentul lui Biden și respingerea acestora de către partea ucraineană nu au apărut în rezumatul convorbirii telefonice dat publicității de Casa Albă, după cum urmează:

„Președintele Joseph R. Biden a discutat astăzi cu președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei. Președintele Biden a reafirmat că Statele Unite, ca și aliații și partenerii lor, sunt pregătite să reacționeze de o manieră decisivă dacă Rusia va invada Ucraina în viitor.

„El a subliniat de asemenea atașamantul Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Președintele Biden a subliniat că Statele Unite au livrat Ucrainei peste o jumătate de miliard de dolari sub formă de asistență pentru dezvoltare și umanitară, în ultimul an, și studiază posibilitatea unui sprijin macroeconomic suplimentar pentru economia Ucrainei pe fondul presiunilor rezultând din consolidarea militară a Rusiei.

„Președintele Biden a precizat că, în ciuda plecării membrilor familiilor personalului american din ambasadă, ambasada Statelor Unite de la Kiev rămâne deschisă și pe deplin operațională.

„Cei doi lideri au discutat despre eforturi diplomatice coordonate privind securitatea europeană, subliniind principiul «Nimic despre Ucraina fără Ucraina».

„Președintele Biden a reînnoit sprijinul Statelor Unite pentru eforturile de rezolvare pe cale pașnică a conflictelor în formatul Normandia, exprimându-și speranța că reangajamentul părților pe 26 ianuarie față de termenii armistițiului din iulie 2020 va contribui la reducerea tensiunilor și la progrese pentru implementarea acordurilor de la Minsk.”

Emily Horne, de la Consiliul Național de Securitate, a respins afirmațiile CNN, postând pe Twitter următoarele:

„Nu este adevărat. Președintele Biden a spus în februarie că există o posibilitate reală ca rușii să invadeze Ucraina. A spus-o deja public și noi avertizăm în legătură cu asta de luni de zile. Relatări despre orice în plus sau altceva decât acestea sunt false.”

Zelenski însuși a postat pe Twitter un rezumat al discuției sale cu Biden, fără a menționa vreun diferend.

„Am avut o lungă discuție telefonică cu președintele SUA. Am discutat despre recentele eforturi diplomatice pentru dezescaladare și am convenit în privința unor acțiuni comune în viitor. I-am mulțumit președintelui Biden pentru actuala asistență militară. A fost discutată și posibilitatea unui sprijin financiar pentru Ucraina.”

CNN a șters cuminte o postare pe Twitter care susținea că discuția telefonică „nu a decurs bine” și apoi a repostat-o contextualizată cu precizarea că această versiune este respinsă de Casa Albă.

Trebuie amintit că Biden, cu ocazia conferinței sale de presă de miercuri, a afirmat că crede că, cel mai probabil, președintele Putin „va intra” în Ucraina.

În ziua următoare, Biden a încercat să facă un pas înapoi, afirmând că o „incursiune minoră” a Rusiei în Ucraina ar putea fi tratată cu sancțiuni mai mici.

După care președintele Zelenski a ripostat cu următorul mesaj pe Twitter:

„Dorim să amintim marilor puteri că nu există incursiuni minore și țări mici. La fel cum nu există victime minore și durere puțină în urma pierderii celor dragi. Spun acestea în calitate de președinte al unei mari puteri.”

Responsabilii ucraineni au fost în mod firesc mai degrabă iritați de faptul că Biden i-a putut da lui Putin „undă verde” pentru o invazie.

Per ansamblu, guvernul ucrainean este pe bună dreptate îngrijorat că declarații imprudente despre un război iminent, emanând de la Casa Albă, ar putea dăuna economiei sale și ar putea fi nocive pentru moralul public, și așa afectat de COVID-19.

Rezumând, există câteva întrebări evidente legate de discuția telefonică:

A afirmat Biden că invazia rusă este iminentă, așa cum a spus săptămâna trecută?

I-a cerut Zelenski să își modereze retorica agresivă?

Se poate avea încredere în Biden după afacerile sulfuroase ale fiului său în Ucraina, în timp ce tatăl său era vicepreședintele SUA?

La unele dintre aceste întrebări se poate răspunde pur și simplu prin publicarea transcrierii convorbirii.

Biden nu trebuie să uite că, într-o democrație, un ales nu deține puterea: poporul îi împrumută acestuia puterea sa pentru a-l reprezenta. Prin urmare, poporul are dreptul de a cunoaște afirmațiile reprezentantului său.

Să sperăm că Biden va urma sfatul pe care el însuși l-a dat lui Trump și va insista pentru o transparență totală, dând publicității transcrierea convorbirii cu Zelenski.
 


Dacă se dovedește că Biden a deformat realitatea pentru a provoca un război, trebuie să existe consecințe. Trebuie cel puțin să existe o anchetă, poate cu numirea unui Procuror Special.

Dacă nu acum, măcar atunci când Partidul Republican va redobândi controlul în Cameră și în Senat.
Indiferent care îi sunt motivele, capriciul lui Biden face ca Statele Unite să pară un aliat incompetenent și pe care nu te poți baza.

Aceasta nu poate avea alt efect decât să distrugă și mai mult reputația devenită deja dubioasă a Americii, în urma retragerii catastrofale a lui Biden din Afganistan.