ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comunismul s-a prăbușit pentru că a folosit Ideologia ca factor economic. Acest corp străin a alterat mecanismele Pieței până când le-a defectat. Ratarea experimentului progresist de la San Francisco ne dă speranțe că istoria se va repeta.

Un editorial de ZeroHedge pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

La sfârșitul lui 2016, San Francisco a lansat un amplu program de boicot cu scopul de a-și crea o imagine publică de „Utopie de Stânga” și arătându-le degetul mijlociu economiilor din Statele Roșii (Republicane).

Proiectul s-a numit „Chapter 12X” și l-a avut ca inițiator pe senatorul californian Scott Wiener (în fotografia de mai sus alături de un grup de susținători).

În ciuda faptului că boicoturile progresiste au eșuat lamentabil sistematic, aceasta nu a descurajat noua tentativă, pe fondul emulației electorale Trump – Hillary.

S-a sperat probabil că vântul va bate mai puternic înspre Stânga politică și că va fi prielnic.

Scopul acțiunilor celor din San Francisco era să interzică tuturor angajaților municipalității să încheie contracte cu companii din state americane cu politici și legi contrare diktatelor progresiste.

Era vorba de:

- state unde existau restricții la avorturi;

- state care împiedicau „persoanele trans” să aleagă toaleta după plac, nu după sex;

- state care solicitau dovada cetățeniei înainte de a vota;

- state care nu se supuneau poruncilor ideologiei DEI (diversitate, echitate, incluziune);

- state care refuzau să implementeze legile schimbării climatice;

- companii care nu și făceau publice rapoartele privind amprenta de carbon a activității lor.

Tuturor acestora li se refuza dreptul de a contracta afaceri în San Francisco.

Birocrații din SF considerau că accesul pe piața orașului reprezintă un premiu și că prin acest boicot vor administra o lecție usturătoare statelor roșii.

S-a dovedit însă că adevăratul premiu nu era San Fracisco, ci eficiența economiei din Statele Roșii.

Eșecul programului a devenit evident în 2023, după șapte ani de costuri umflate ca urmare a afacerilor făcute cu companii progresiste prietene din Statele Albastre (Democrate), unde taxele și cheltuielile erau mai mari.

Orașul ar fi putut economisi multe milioane pur și simplu prin subcontractarea activităților sale către Statele Roșii.

O altă problemă o reprezenta faptul că numeroase companii „albastre” din Statele Albastre nu erau atât de „pure” pe cât își doreau militanții din SF; majoritatea erau asociate cu companii din State Roșii, ceea ce submina mesajul politic pe care orașul dorea să îl transmită.

După ce anul trecut municipalitatea a fost nevoită să pună capăt boicotului, San Francisco încă încearcă să înțeleagă de ce proiectul său – de a institui un filtru ideologic asupra relațiilor economice – a eșuat.

Poate SF să găsească companii în Statele Roșii care să respecte religia lor progresistă și, în același timp, să ofere prețuri scăzute?


Sfârșitul boicotului ar urma să reducă cheltuielile orașului cu cel puțin 20% în 2024. În mijlocul unei crize stagflaționiste, orice cent contează.

Care este lecția care trebuie reținută de aici?

Democrații afirmă deseori că Statele Roșii s-ar prăbuși fără economia din Statele și Orașele Albastre.

Adevărul este exact pe dos. Fără capacitățile de producție și costurile reduse ale afacerilor din Statele Roșii, enclavele progresiste se sufocă sub povara propriilor impozite și taxe, a restricțiilor legale și a lipsei de autonomie.

Ele au mai multă nevoie de conservatori decât au nevoie conservatorii de ele.