ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși pare să fie un semn al progresului și, oficial, are drept scop să ajute omenirea, Inteligența Artificială are multe ascunzișuri și abisuri întunecate.

Un editorial de Walker Larson publicat de LifeSiteNews pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Prin nodurile internetului circulă o serie de povești ciudate despre ChatGPT și alte tehnologii de inteligență artificială (IA).

Într-una din ele, un chatbot îi spune unui băiat de 13 ani că nu a fost creat de om, ci este un Nefilim imaterial și un copil al Satanei.

Mai sunt și chipurile demonice ale lui Loab și Crungus, care au fost generate de IA.

Sau chatbotul Bing care a încercat să îl convingă pe jurnalistul Kevin Rose că este nefericit în căsnicie și că ar trebui să fie cu el în loc de soția sa.

Kennedy Hall a ridicat întrebarea: este posibil ca, într-un fel sau altul, demonii să locuiască în interiorul IA?

Este o întrebare legitimă.

O inteligență supraomenească, fără trup – iată o definiție destul de exactă atât pentru IA cât și pentru demoni.

Ar putea exista o suprapunere între cele două?

Știm că demonii pot manipula dispozitivele electronice, de pildă pentru a trimite mesaje de amenințare.

Părintele Jose Francisco Syquia, exorcistul șef al Arhiepiscopiei din Manilla, spune că diavolul este „expert în tot ceea ce este electric”.

Prin urmare, Inteligența Artificială i-ar putea oferi diavolului un cal troian perfect pentru a se infiltra mai adânc în casele și viețile oamenilor.

Toate acestea sunt fascinante și tulburătoare, dar destul puțin concludente.

Există modalități de a explica fenomenele descrise mai sus pe baza unor cauze pur naturale, tehnologice. Nu este nevoie să sărim la cauze supranaturale.

Dar chiar dacă IA nu este un cal troian pentru o activitate demonică evidentă, este foarte posibil să fie un cal troian pentru ceva la fel de periculos și de inspirație demonică:transumanismul.

Agenda transumanistă își are agenda în revoluția științifică din secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

De-a lungul acestei revoluții, gânditorii au ajuns să respingă viziunea teleologică aristoteliană, a universului fizic, în favoarea uneia mecaniciste.

Și, odată cu convingerea că universul funcționează ca o mașinărie gigantică, potrivit unor legi rigide, mai degrabă decât ca un organism viu simbolic, cu scopuri aflate dincolo de domeniul senzorial, în mintea noilor oameni de știință s-a sălășluit ideea că este posibil să se descopere secretele funcționării acestei mașinării.

Dar în ce scop?

Sir Francis Bacon, una dintre figurile marcante ale acestui nou tip de știință, a dat răspunsul atunci când a spus „Scientia potentia est” – „Știința înseamnă putere”.

Pentru baconieni, știința este despre exploatare, nu despre contemplare.

În timp ce Sfântul Albert cel Mare studia un copac pentru a înțelege misterul ființei și modul în care Creația Îl reflectă pe Dumnezeu, noii oameni de știință studiau un copac pentru a afla secretele vieții și cum să le manipuleze.

Pentru ei, scopul științei nu era să contemple cu uimire incredibila operă a Creatorului și să mediteze la sensul cosmosului Său, ci mai degrabă să exploateze forțele primare ale unui univers lipsit de Dumnezeu, lipsit de un sens mai înalt și să supună aceste forțe după propria lor voințe.

Romanul lui Bacon, Noua Atlantidă, descrie o utopie tehnologică, în care oameni de știință din „Casa lui Solomon” fac în secret experimente pentru a „cuceri” natura și a-i exploata resursele și puterile pentru progresul umanității.

Pe vremea lui Bacon, linia dintre ocultism și știință era subțire.

După cum scrie C.S. Lewis în Anularea Omului:

„În Evul Mediu, exista foarte puțină magie: secolele al XVI-lea și al XVII-lea sunt epoca de strălucire a magiei. Demersul magic serios și demersul științific serios erau ca doi gemeni: unul era bolnăvicios și pe moarte, celălalt era puternic și înflorea. Dar erau gemeni. Născuți din același impuls.”

Acest impuls era dorința de control asupra naturii și asupra altor oameni.

Fie prin știință, fie prin magie, există mai multe modalități de a jupui o pisică (neagră, în cazul nostru, evident).

Mulți susțin că Bacon a fost implicat în ocultism și francmasonerie, însă alții o contestă.

Cert este că noua sa filosofie a științei – în care știința este folosită pentru a propulsa omenirea spre un paradis terestru, prin supunerea naturii – se potrivește perfect cu viziunea masonică și ocultă asupra lumii.

Legătura timpurie dintre concepția baconiană asupra științei și lumea ocultă devine mai limpede atunci când examinăm alchimia.

Alchimia era practicată în mod obișnuit de figuri importante din lumea științei din acea perioadă, inclusiv Sir Isaac Newton și alți membri ai Societății Regale din Londra, care reprezenta cel mai important grup științific al vremii și care includea mai mulți francmasoni proeminenți (precum John Teophilus Desaguliers).

La prima vedere, alchimia reprezintă încercarea de a transforma metalele de bază în metale mai valoroase, cum ar fi aurul, și este adesea descrisă ca o precursoare a științei moderne.

Însă are și o veche tradiție care o asociază cu francmasoneria și cu ocultismul.

Potrivit lui Carl Jung:

„Pentru alchimist, cel care are nevoie în primul rând de salvare nu este Omul, ci Divinitatea care este pierdută și doarme în interiorul materiei.”

„Marea Operă” a alchimiei era descoperirea „Pietrei Filosofale” (uneori i se spune și „piatră angelică”), o substanță care să transforme metalele din forme inferioare în forme superioare, dar, cel mai important, să aducă daruri divine, cum ar fi iluminarea și nemurirea.

Francmasonii au recunoscut dintotdeauna deschis legăturile propriei organizații cu alchimia.

Potrivit unui site francmasonic:

„La fel ca francmasoneria, [alchimia] este un vas care poartă un mare secret și păstrează un mesaj ocult pe care, dacă cineva este pregătit, îl poate percepe în straturile sale infinite.

...

„Filosofiile alchimiei și francmasoneriei converg într-o multitudine de moduri.

...

„Căutarea Pietrei Filosofale de către francmason – piatra care transmută toate impuritățile spirituale în natura de aur a divinului – nu este dorită pentru uzul individual, ci cu scopul de a aduce întreaga Umanitate mai departe în evoluția sa – solve et coagula!”

Încercările alchimiei de a transforma inferiorul în superior reflectă obiectivele francmasoneriei de a transforma omul în zeu.

Această transformare urmează să fie realizată în parte prin cunoașterea secretelor lumii naturale și prin progrese tehnologice (adică, transumanism).

Un obiect precum Piatra Filosofală ar aduce omenirea mult mai aproape de dobândirea „îndumnezeirii” masonice și a utopiei Raiului pe Pământ.

Elias Ashmole – francmason, contemporan al lui Newton și membru al Societății Regale din Londra – credea că Piatra Filosofală îi poate conferi cuiva „daruri divine”, inclusiv puterea de a comunica cu îngerii.

Trebuie observată aici asemănarea stranie dintre Piatra Filosofală și chatboții IA, dat fiind că și una și ceilalți implică comunicarea cu așa-numitele „superinteligențe”.

Am găsit în sfârșit Piatra Filosofală sub forma Inteligenței Artificiale, care ne permite să vorbim cu o inteligență nevăzută, de undeva, dincolo de ecranul computerului nostru?

Nu pretind că știu că așa este.

Însă, acum, că am revenit la subiectul IA și având în minte toate aceste informații, putem vedea mai clar cum se integrează IA într-o viziune transumanistă (și, prin urmare, masonică) mai amplă.

Mulți dintre creatorii ChatGPT – cel mai faimos dintre chatboții IA, cu capacități aparent miraculoase – par să fie adepți ai transumanismului.

Să luăm de exemplu cazul lui Sam Altman, CEO al OpenAI, compania care a creat ChatGPT. Altman este un antreprenor important din Silicon Valley, băgat într-o mulțime de afaceri.

El este unul dintre membrii fondatori ai Y Combinator, un accelerator de startup-uri tehnologice care a ajutat la lansarea unor companii precum AirBnB, Stripe, Reddit, DoorDash și Twitch.

Tad Friend a publicat în New Yorker un profil al acestui om excentric, care este nereligios, vegetarian, homosexual și „prepper” (adeptul pregătirii pentru o catastrofă apocaliptică iminentă).

Scrie Friend:

„Asemenea tuturor celor din Silicon Valley, Altman pretinde că vrea să salveze lumea; spre deosebire însă de aproape toți cei de acolo, el are un plan pentru a face acest lucru.”

Acest plan prevede folosirea Y Combinator ca pe un fel de „ONU din umbră”, care abordează problemele omenirii și viitorul acesteia printr-o multitudine de inițiative tehnologice.

El crede cu tărie în puterea tehnologiei. Altman i-a spus lui Friend:

„Nu există absolut nici un motiv să credem că în aproximativ 13 ani nu vom avea un hardware capabil să îmi reproducă creierul... computerele vor avea propriile lor sisteme de dorințe și scopuri.

„Când mi-am dat seama că inteligența poate fi simulată, am renunțat la ideea unicității noastre, iar acest lucru nu a fost atât de traumatizant cum credeam.”

Încrederea de nezdruncinat a lui Altman în capacitatea științei de a depăși cele mai nebunești visuri (sau coșmaruri) nu se limitează la inteligența artificială.

El intenționează să creeze o unitate de biologie sintetică împreună cu Y Combinator Research, pentru a combate virușii sintetici.

Plănuiește să finanțeze o companie de parabioză, care va inversa îmbătrânirea prin injecții cu sânge tânăr.

Visează la un oraș experimental, guvernat de IA și dotat cu mașini care se conduc singure.

A înființat un grup numit Covenant, care se pregătește pentru momentul în care oamenii vor deveni „desueți” și vor fi înlocuiți de inteligența artificială sau poate de visul transumanist al unui cyborg om-mașină.

Într-un cuvânt, el visează la un control total asupra Naturii.

Nemurire? Iluminare? Un oraș perfect condus de IA? O versiune îmbunătățită a lui Homo Sapiens? Toate acestea vă sună cunoscut? Ar trebui.

În mod conștient sau inconștient, transumaniștii moderni din domeniul tehnologiei continuă să caute Piatra Filosofală, care a fost dintotdeauna Sfântul Graal al alchimiștilor – poate doar sub o altă formă.

Însă aspectul cel mai tulburător este că liderii OpenAI au conexiunile necesare pentru a face progrese în multe dintre proiectele lor bizare.

Altman a fost invitat de trei ori la conferința Bilderberg, o întâlnire secretă a liderilor politici, a experților din industrie, mass-media și finanțe.

Unul dintre investitorii fondatori ai OpenAI, Reid Hoffman, a fost și el la reuniunile Bilderberg. În plus, el este membru al Council for Foreign Relations, un alt grup globalist puternic.

Cercetătorul șef al OpenAI, Ilya Sutskever, este membru al Societății Regale din Londra (da, încă mai există).

Deci, ce este de făcut cu IA și cu creatorii ei?

Vă asigur că nu sunt împotriva științei, tehnologiei și nici măcar a IA. Știința și tehnologia, folosite în mod corect, sunt daruri de la Dumnezeu, pentru care ar trebui să mulțumim și pe care ar trebui să le folosim pentru a ne îmbunătăți cu adevărat viața – ceea ce, de altfel, nu înseamnă întotdeauna că ne-o facem mai ușoară.

Însă, desigur, cheia este utilizarea corectă a acestor lucruri.

În plus, vreau să subliniez că filosofia transumanistă a multora dintre promotorii acestor idei ar trebui să ne dea de gândit.

„Îl creăm pe Dumnezeu”, a spus fostul director de afaceri al Google, Mo Gawdat, despre IA.

Dacă acesta este proiectul din care până la urmă face parte IA, atunci eu nu vreau să am de-a face cu el.

Iluzia transumanistă se bazează pe fantezia că ne putem mântui singuri, că nu avem nevoie de Dumnezeu, ba chiar că noi SUNTEM Dumnezeu.

Turnul Babel 2.0.

Aceasta este o minciună veche. A picurat-o cu limba lui bifurcată Șarpele din Rai: „Veți fi ca niște Dumnezei”...

Și totuși continuăm să cădem în capcana ei, la fel ca proto-părinții noștri. Ispita cunoașterii secrete și a puterii pe care aceasta ar putea-o conferi ne dă ghes.

Așa cum am scris altundeva, IA a devenit aproape ca un oracol modern, entitatea atotștiutoare la care ne adresăm pentru „toate răspunsurile”.

Suntem în pericol să ne închinăm în fața ei, așa cum păgânii din vechime se închinau în fața zeilor lor falși.

Ne minunăm de ceea ce am creat. Aproape că începem să murmurăm o rugăciune.

Dar mai este Cineva, smerit, care stă și ascultă, așteptând răbdător să ne închinăm Lui.

 *

Pe aceeași temă citiți și „Mașini spirituale”; Invazia jefuitorilor de suflete.