ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul din Ucraina s-a extins cu o rapiditate uluitoare: acum, întreaga Uniune Europeană a ajuns teatru de luptă.

Ministrul german pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică, Robert Habeck, care este și vicecancelar al țării, a avertizat că întreruperea bruscă a livrărilor de gaze din Rusia va provoca tulburări sociale.

Într-un interviu pentru Funke Mediengruppe, liderul de la Berlin a afirmat:

„Un embargo imediat (asupra gazelor naturale din Rusia) ar amenința pacea socială din Germania.”

Este prima recunoaștere oficială a unui înalt politician european că închiderea bruscă a conductei de gaze dinspre Rusia poate provoca tulburări sociale. 

Germania este cea mai puternică economie din Uniunea Europeană, prin urmare șocul economic și social de aici s-ar propaga cu rapiditate în interiorul întregului bloc.

În Europa, iritarea socială este deja la cote maxime, după doi ani de restricții draconice sub pretextul COVID-19 și după ce protestele au fost înăbușite cu brutalitate în majoritatea țărilor.

Cu toate acestea, Statele Unite exercită o presiune uriașă asupra Germaniei și a întregii UE să închidă robinetul de la conducta cu Rusia.

Administrația Biden a promis că America va compensa pierderile prin livrări de gaze naturale lichefiate (GNL).

Din păcate, nu există o conductă pe sub Atlantic între SUA și Europa, astfel că livrările de gaze trebuie să se facă cu vapoarele. Ceea ce înseamnă timp și costuri mai mari.

Pe de altă parte, Europa nu are instalații suficiente de descărcare, manipulare și stocare ale GNL, iar construirea unei rețele corespunzătoare  pentru a compensa livrările de gaze din Rusia ar dura ani de zile.

În plus, GNL-ul american și – cu atât mai mult – energia verde sunt mult mai scumpe decât gazul rusesc.

La acest lucru trebuie adăugat că, în ciuda declarațiilor bombastice ale administrației Biden, livrările de GNL americane vor acoperi abia 10% din necesarul de gaze european în cazul închiderii conductei cu Rusia.

Criza energetică, suprapusă peste cea a alimentelor și peste cea a lanțurilor de aprovizionare reprezintă cocteilul Molotov ideal pentru detonarea stabilității sociale în cea mai puternică țară din Uniunea Europeană.

În Germania, prețurile la alimente s-au scumpit deja cu până la 50%, iar creșterea prețurilor angro este cea mai mare din ultimii șaizeci de ani.

Germania și întreaga UE se află acum între ciocan și nicovală: Washingtonul face presiuni uriașe pentru o ruptură totală de Moscova, ceea ar duce la exacerbarea crizei economice și la tulburări sociale.

Pe de altă parte, Statele Unite sunt direct interesate de o slăbire a forței de lider a Germaniei în UE, ca și de slăbirea forței de coeziune în interiorul blocului.

Washingtonul speră să profite de criză pentru a-și recăpăta influența economică, politică și militară în Europa și de a pune surdină procesului de „emancipare” a UE de sub tutela SUA, declanșat cu mai bine de zece ani în urmă de Angela Merkel.

Războiul din Ucraina s-a extins cu o rapiditate uluitoare: acum, câmpul de bătaie îl reprezintă întreaga Europă.