ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru Vasile Dîncu reacționează cu o neașteptată duritate la ultima vizită în România a președintei Ungariei, Katalin Novak, cu noua sfidare la adresa românilor, promovarea Imnului Ținutului Secuiesc. Într-o postare vehementă, în care face praf inclusiv UDMR, Dîncu spune că vremea reacțiilor diplomatice a trecut, și că președintele ungar, ca și alții care susțin poziții similare, trebuie interzis pe pămînt românesc.

”Cred că trebuie să facem asta până când nu va fi prea târziu! Modalitatea în care demnitari înalți din Ungaria tratează România în chestiunea Transilvaniei este inacceptabilă, în adevăratul sens al termenului. Când spun inacceptabil, dar nu în sensul în care o spune Ministerul român de Externe de vreo câteva decenii, mă gândesc la sensul direct al conceptului, adică este ceva ce nu putem să mai permitem a se întâmpla pe teritoriul nostru” scrie Dîncu.

Din păcate, ”inacceptabil” este un concept care nu acoperă nimic în discursul diplomatic românesc, doar o lungă acceptare din partea politicienilor români pentru orice obrăznicii ale guvernelor Ungariei. Acum, la repetatele declarații cu substrat revizionist ale Președintelui Ungariei, noi reacționăm cu calificativul ”inadecvate”.

Românii din Transilvania, dar nu numai ei, se simt umiliți și așteaptă ca ”inacceptabil” să însemne chiar că nu mai putem accepta o diplomație de carton și o întoarcere a obrazului de fiecare dată.

Slăbiciunile noastre și declarațiile demnitarilor unguri nu fac decât să ducă la acutizarea unei percepții interetnice conflictuale și a unui conflict între statul român și populația maghiară, conflict care nu există în realitate. În timp ce UDMR, organizația politică a maghiarilor, este mereu la guvernare, ocupând puncte cheie ale gestiunii banilor publici și ale dezvoltării României, organizații civice și politicieni maghiari dezvoltă o politică de defăimare a statalității noastre și încearcă transmiterea imaginii unui conflict permanent între majoritate și minoritate.

Este momentul să spunem STOP acestei lipse de asumare a demnității naționale și să conștientizăm că este nevoie de o nouă politică a statului român față de aceste încălcări simbolice de suveranitate pe care le comit demnitarii unguri pe teritoriul Transilvaniei. Cred că este momentul să dăm măcar un mic exemplu: interzicerea de a intra pe teritoriul României a celor care neagă statalitatea României și încalcă suveranitatea, chiar și simbolic.
Transilvania este România, dar nu poate fi mereu un sat fără câini.

Demnitatea românilor ardeleni este călcată mereu în picioare ori de câte ori demnitarii unguri fac raiduri prin Transilvania, ne jignesc istoria și caută să distrugă continuu conviețuirea normală între români și unguri pentru a realiza un paralelism etnic generator de conflict și ură. Cred că trebuie să facem asta până nu va fi prea târziu!” mai scrie Dîncu.