Fântâna lui Iacob (duminica a cincea după Paști - Ioan 4,5-42)

„Rutina e scena predilectă a epifaniilor.” (Nicolás Gómez Dávila)
„o viață întreagă/ căutăm Fericirea/ departe de propria inimă...” (Marius Iordăchioaia)
„Doamne, ajută-i inimii mele să te dorească. Dorindu-te, să te caute. Căutându-te, să te găsească. Găsindu-te, să te iubeasca. Iubindu-te, să nu mai păcătuiască.” (Fericitul Augustin)
Întâlnirea din Samaria este unul dintre cele mai dramatice episoade evanghelice care culminează cu revelarea identității mesianice a lui Iisus.
Consemnată în capitolul 4 al Evangheliei după Ioan această întâlnire ne descoperă, întâi de toate, că Dumnezeul cel veșnic vrea cu tot dinadinsul să ne întâlnească, vrea să intre în viețile noastre risipite și eșuate, în existența noastră tulbure și dureroasă.
Narațiunea evanghelică angajează o subtilă dialectică a cunoașterii și recunoașterii.
„Strategia” lui Hristos este genial de simplă. Știind povestea nefericitei femei care căutase zadarnic alinarea „setei” sale mistuitoare în brațele atâtor bărbați (șase la număr), Domnul, sub pretextul nevoii de a bea apă, inițiază un dialog cu nebănuite consecințe.
La fântâna lui Iacob, Hristos vorbește în fapt cu o femeie pe care o cunoaște prea bine (ca de altfel pe fiecare dintre noi), căreia-i știe adevărata istorie a vieții. Căci Dumnezeu nu poate fi înșelat de nenumăratele minciuni pe care le spunem - nouă înșine sau altora. În proximitatea Lui adevărul se descoperă întotdeauna: fără putință de tăgadă și fără „rest”.
În cazul de față, printr-un simplu cuvânt, o poruncă banală („Mergi și cheamă-ți bărbatul...”) Domnul va atinge rana deschisă din inima femeii. Confruntată cu adevărul vieții sale irosite, samarineanca recunoște și înțelege, treptat, care este Izvorul după care tânjește sufletul său.
O lecție importantă a întâlnirii de la fântână e aceea că nu te poți apropia cu adevărat decât de cineva căruia îi cunoști povestea. Căci trăim cu toții în și prin povești: povești care aruncă o lumină asupra tainelor acestei vieți, povești care încearcă să înțeleagă ceva din suferința ce o însoțește și moartea care-i pune capăt.
Cu toții suntem „personaje în căutarea autorului”. Fie că o știm sau nu, însetăm după Cineva care să ne spună adevărata noastră poveste și astfel să ne ajute să ne cunoaștem, să înțelegem, să (ne) iertăm.
Indiferent de accidentele biografice ne mișcăm în aceeași lume căzută, împărtășim aceeași „condiție umană”: suntem cu toții ființe secătuite de păcat, bieți nefericiți însetați de „apa cea vie”: „Precum dorește cerbul izvoarele apelor, așa Te dorește sufletul meu pe Tine, Dumnezeule/Însetat e sufletul meu de Dumnezeul cel viu: când voi veni și mă voi arăta feței lui Dumnezeu?”(Psalmul 41,1-2)
Tânjim cu toții după Acela care, decantând tot „zgomotul și furia” vieții noastre, să îi restituie coerența narativă, să îi descopere telos-ul.
Avem o nespusă nevoie de dragoste și înțelegere, de vindecare și iertare, de o viață limpede și sfântă, adică de o viață în Hristos.
Dar asta înseamnă, întâi de toate, a refuza să mai fi produsul trecutului trecutului tău, a năzui cu putere spre restaurarea „chipului”, adică spre o transformare în cea mai bună versiune (deoarece originală) a ta.
Iar primul pas pe acest drum lung, de la noapte la zi, este asumarea lucidă și onestă a păcatului/ratării (hamartia) : „n-am bărbat” recunoaște cu o nespusă tristețe femeia samarineancă.
Pentru ca lumina Evangheliei să strălucească în inimile noastre trebuie să recunoaștem mai întâi, cu sinceritate și umilință, întunericul din ele.
Cel mai adesea defectul nostru fundamental nu este atât păcatul propriu-zis (singur Hristos e fără de păcat), cât ascunderea lui, refuzul de a-l recunoaște, de a-l scoate la lumină.
Dar umbrele vieții, pe care, inevitabil, le lăsăm în spatele nostru, sunt tocmai acolo unde ceilalți le pot vedea, mult mai bine decât noi. Și, uneori, avem șansa să ni le descopere.
Să nu ne amăgim: nu vom putea niciodată depăși aspectele deplorabile ale trecutului, „umbra” noastră (Jung), prin negare sau ocultare, ci doar prin recunoașterea lor smerită înaintea Cuiva...
Această cale este ceea ce marea noastră Tradiție numește pocăință (metanoia). E singura cale pe care, undeva, lângă o „fântână”, s-ar putea să îl întâlnim pe Hristos.
Suntem pregătiți de drum?ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate

Peninsula Iberică este noul Wuhan?

A vrut un Nürnberg al Covidismului: A fost aruncat în pușcărie!

BTI: A venit adevărata nucleară: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Iisus Hristos
Locații: Samaria
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)