ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională din Ucraina (SPRAVDI), o organizație a guvernului ucrainean pentru „combaterea dezinformării”, a publicat un video propagandistic pe X, prin care informează că „România a trimis Ucrainei 15 pachete de ajutor militar” și „va ajuta la antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16.” VIDEO:
În videoclip sunt prezentate imagini cu vehicule militare și cu sisteme de rachete antiaeriene puse în acțiune.
 
De asemenea, sunt folosite imagini de la manifestațiile pro-ucrainene din România, precum și de la întâlniri ale președinților Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski.
 
Iată câteva dintre afirmațiile care pot aduce indirect atingere securității României:

„Nu doar o graniță comună, ci și istoria comună dintre România și Ucraina este fundamentul parteneriatului nostru pe viață”. (?!)
 
*

„Le mulțumim prietenilor noștri români pentru că au fost acolo încă de la început în lupta împotriva tiraniei. Ucraina vă va susține întotdeauna”.
 
*

„România este unul dintre cei mai apropiați vecini ai noștri și unul dintre partenerii care ne-au susținut cel mai mult”.
 
*

„România a trimis 15 pachete de ajutoare militare”.
 
*
 
 „Ne va antrena piloții pe noile avioane F-16”.
 
 
Recent, oficiosul moscovit Pravda avertiza că piloții ucraineni antrenați în România pe aeronavele F-16 ar putea decola din România pentru a efectua misiuni de luptă în Ucraina. Astfel că, în drumul lor, aceste avioane vor traversa Moldova cu acordul autorităților moldovene și astfel și România și Moldova vor deveni ținte legitime.
 
„Dacă avioanele ucrainene F-16 vor decola din România și vor lovi teritoriul Federației Ruse, acesta va fi un motiv serios pentru a declara război. Pistele aeriene din România vor deveni o țintă legitimă pentru armata rusă”. se arată în articol.
 
Nu este pentru prima dată când avioanele F-16 devin subiect sensibil. În decembrie 2023, Federația Rusă a transmis, într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Ambasadei de la București, că va recurge la "măsuri adecvate" dacă România va permite avioanelor F-16 donate Ucrainei de către NATO să decoleze de la bazele aeriene din țara noastră. Moscova a spus, astfel, că utilizarea infrastructurii militare românești va fi considerată drept "participare la conflictul din Ucraina".
  
„Dacă vreți să opriți luptele, trebuie să nu mai trimiteți arme și [războiul] se poate opri în câteva săptămâni” (Putin, în interviul cu Tucker).
 
 
 
Cum se împacă această afirmație cu ”România a trimis 15 pachete de ajutoare militare”?
 
Prin acest spot publicitar, SPRAVDI vrea să transmită, de fapt, că nu mai e cale de întors.
 
Dacă tot au trimis 15 pachete de ajutor militar, de ce nu ar continua și mai departe?
 
Dacă tot ne antrenează piloții pe F-16, de ce nu ar decola și din România?
 
Cu alte cuvinte, se dorește ca România să devină implicată până în gât în război.
 
”Ferește-mă, Doamne, de prieteni...”