ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Probabil că prima televiziune privată la care voi renunța să mă mai uit la știri e Digi. Spun asta pentru că manipularea pe care o practică băieții ăștia a depășit subtilitatea respectului față de meserie. Mă gândesc la acel bun simț elementar pe care orice producător de ceva ar trebui să-l manifeste față de un potențial consumator. Adică, dacă spui că-i vinzi cuiva mere, atunci mere pui pe tarabă, nu barabule. De altfel, există o legislație care protejează consumatorul, tocmai pentru a nu fi înșelat. 

În cazul televiziunilor, de monitorizarea calității informațiilor ar trebui să se ocupe CNA. Ei bine, uite că dacă ești o „sculă” aflată în grațiile președintelui Iohannis, CNA nu te vede, nu te întreabă, nu te amendează, chiar și în situații evidente cum a fost cea a „corespondentului de război” Cristina Cileacu, din zilele trecute. Or, asta ce ne demonstrează? Că acest CNA ai cărui reprezentanți au fost selectați pe criterii politice, nu profesionale, este de fapt ceea ce nu ar trebui să fie, adică o pârghie de manipulare a maselor.

Am văzut tot felul de luări de poziție în apărarea reporteriței de la Digi, de la Ambasada SUA la București până chiar și de la oameni cu care am lucrat cândva și pe care-i credeam întregi la minte. În loc să vadă știrea și contextul, cu toții au început să dea pe goarnă mesaje de susținere. Păi, tocmai asta e: o știre credibilă nu are nevoie de mesaje de susținere. Uite că Cileacu a primit așa ceva. Și-atunci, cum să ne mai mire obrăznicia acestei femei de a ieși din nou pe post, într-un stand up, ca să facă aluzie la „adevărații profesioniști” din media?

Nu, fetiță! Nu ești profesionistă. Ești doar o vuvuzea cu mare trecere pe la ambasade și structuri politice care au interesul evident de a manipula mase în favoarea lor. Nu adevărul vor ei să vinzi, ci emoție, adică să pui la cale un anume tip de spectacol. 

Să nu ne mirăm că știrea de pe burtă a lui Cileacu a ajuns exemplu de fake în toată presa mondială, de la Al Jazeera la site-uri minore de news din America și le-a dat apă la moară palestinienilor să spună că „uite cum manipulează presa occidentală adevărul în favoarea israeliților!”. 

Cileacu și cei care-i creditează știrea aia prostească nu-și dau seama că au compromis astfel întreaga presă de știri românească. Ceea ce nu poate fi tolerat. CNA ar trebui să amendeze aspru DIGI TV. 

Integral - Facebook
 
Florin Antohi este jurnalist din 1991 și a acceptat cu bucurie să fie publicat și de ActiveNews