ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În lumina inițiativei recente a Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe de amplasare a unei statui dedicate lui Petofi Sandor, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș solicită un tratament egal și aplicarea unei proceduri în oglindă!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în calitate de organizație reprezentativă a românilor din acest spațiu, reunind peste 40 de organizații nonguvernamentale din cele trei județe aduce în atenția administrației locale din municipiul Sfântu Gheorghe faptul că un monument dedicat marelui poet Mihai Eminescu reprezintă o necesitate și un gest de normalitate. Având în vedere faptul că aproape toate municipiile reședință de județ din România au cel puțin un monument în cinstea personalității marcante a lui Mihai Eminescu, Sfântu Gheorghe nu poate fi mai prejos, cu atât mai mult cu cât municipiul își propune să reprezinte un etalon în promovarea valorilor culturale și totodată a înțelegerii inter-etnice.

Prin prezenta inițiativă solicităm doar punerea la dispoziție a unui spațiu aflat în proprietatea municipiului pentru amplasarea statuii lui Mihai Eminescu, urmând ca Forumul Civic să organizeze concursul și să suporte costurile în aceeași cotă precum „Fundația pentru presă maghiară Harmas” în cazul statuii lui Petofi. Acest spațiu va putea fi stabilit de comun acord, după discuții prealabile între conducerea Forumului Civic și conducerea Primăriei, astfel ca amplasamentul să fie favorabil și demn pentru o personalitate precum Mihai Eminescu.

După cum se poate observa, nu solicităm altceva decât echitate și tratament similar. Considerăm că atât Petofi Sandor cât și Mihai Eminescu merită să fie omagiați la Sfântu Gheorghe, iar prin amplasarea simultană a celor două statui s-ar transmite un mesaj real cu privire la armonia etnică și nivelul dialogului inter-etnic din Sfântu Gheorghe.

Avem încredere că vom putea identifica o soluție corectă pentru acest demers legitim și firesc, specific unei democrații participative în care cetățenii și asociațiile reprezentative din comunitate doresc să contribuie la conturarea spațiului de conviețuire. Așteptăm un răspuns în scris din partea Primăriei pentru stabilirea primelor detalii și elaborarea unui plan de acțiuni.


Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Președinte Dragoș Burghelia