ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


NATO sau o „coaliție de voluntari” condusă de SUA ar putea însoți navele cu cereale ucrainene în Marea Neagră afirmă fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, amiralul James Stavridis, citat de Bloomberg.

După retragerea Rusiei din acordul cerealelor, aceasta a amenințat cu atacuri asupra navelor în Marea Neagră. Aceasta va complica foarte mult, dacă nu chiar va împiedica, obținerea asigurării pentru expeditorii de cereale și alte produse agricole, ceea ce va crea practic un blocaj, spune Stavridis.

Conform dreptului internațional, astfel de blocade sunt ilegale și Vestul ar putea reacționa la acțiunile lui Putin.

Stavridis a adus în atenție operațiunea SUA din Golful Persic, la sfârșitul anilor 1980, când petrolierele Kuweitului au „schimbat pavilionul” și au navigat în convoaie protejate.

În situația de azi, datorită caracterului umanitar al încărcăturilor, navele nu ar avea nevoie de o schimbare completă de pavilion, iar justificarea escortării lor intră sub prevederile extinse ale dreptului internațional, care permit protejarea transporturilor umanitare în zonele de conflict. Misiunea ar trebui să fie preluată de NATO sau de o „coaliție de voluntari” condusă de SUA. ONU nu își va putea asuma, însă, acest rol din cauza veto-ului Rusiei în Consiliul de Securitate, a menționat Stavridis.

„Dacă presupunem că aceasta este o misiune NATO, atunci principalele active vor fi cele două grupuri permanente de luptă marină sub supravegherea comandantului suprem al forțelor aliate, generalul de armată al SUA, Chris Cavoli. Unul dintre grupuri ar trebui să fie format din dragoare, pentru detectarea a minelor marine plasate de Rusia în apropierea porturilor Ucrainei. Celălalt grup marin poate consta din șase fregate și distrugătoare, având o putere de foc suficientă și mijloace de apărare antiaeriană”, spune fostul amiral.

În opinia sa, navele cu cereale ar putea fi grupte în convoaie de trei-cinci nave, fiecare însoțită de o pereche de nave de luptă echipate cu rachete ghidate. De asemenea, ar putea fi implicată și aviația, care va reacționa și la posibile atacuri aeriene ale Federației Ruse împotriva navelor.

Câteva escadrile de avioane de vânătoare ar putea fi direcționate către bazele NATO din nordul Turciei sau, mai probabil, din România și Bulgaria, a adăugat el.

Operația ar fi complicată, a menționat Stavridis, dar NATO sau o coaliție ar face față acestei provocări. Printre riscurile evidente se numără confruntarea directă între Rusia și aliații occidentali ai Ucrainei. În plus, Turcia ar putea manifesta o reticență politică de a coopera.