ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre cărțile pe care Bill Gates le recomanda la un moment dat este „How to lie with statistics” (Cum să minți prin statistici) de Darrell Huff, pe care am cumpărat-o la vremea respectivă și căreia acesta îi face o mică recenzie pe blogul personal.

În recenzia respectivă spune, printre altele, că în carte se prezintă cum reprezentările grafice pot fi folosite pentru a exagera tendințele și a prezenta comparații distorsionate. (Cunoscut?)

O astfel de comparație distorsionată ni se prezintă zilele acestea de către presa care interpretează datele furnizate de INSP în așa manieră încât să continue narațiunea oficială și pentru a menține populația în teama continuă din ultimii doi ani.

Orice persoană cu cunoștințe aritmetice de bază poate întoarce titlul „aproape 35% dintre cazurile de Covid din ultima săptămână, înregistrate la nevaccinați” în „mai mult de 65% dintre cazurile de Covid din ultima săptămână, întregistrate la vaccinați”.

Dacă ai și ceva cunoștințe de statistică și ții cont de faptul că rata de vaccinare la noi este de undeva la 40% atunci poți calcula că șansele de a face covid vaccinat fiind sunt cu 50% mari decât dacă nu ai fi fost vaccinat.

Pe de altă parte, ținând cont că la nevaccinați sunt adăugați și cei care nu au schema completă, sau se află la mai puțin de 14 zile de la ultima doză, atunci procentul crește considerabil. (Aici trebuie urmărite definițiile, deoarece acestea se schimbă permanent).

Asta nu doar că arată eficiența lor, sau lipsa acesteia, ci contrazice chiar afirmația oficialităților de zilele trecute care afirmau că vaccinurile nu mai opresc transmiterea, arătând chiar o slăbire a sistemului imunitar al celor vaccinați aceștia putând face boala mai ușor, transmițând-o deci mai departe cu o rată mai mare.

Oricum, contează mai mult ce spune dreptunghiul luminos de pe perete așa că nu vă bateți capul cu alte detalii.

Vedeți Rafila, avertisment terifiant despre COVID: Nici trecerea prin boală și nici vaccinul nu mai opresc transmiterea

Și o perspectiva inversă: