ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ampla manifestare civică inițiată de George Becali duminică 15 gustar 2021, în ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului nostru Iisus Hristos, sfidează rațiunea comună; este, mai ales, peste puterile intelectuale ale acelora care incriminează „fatalismul mioritic".

Scriu despre acest parcurs nu doar simbolic convins că el ține de axiala atitudine mioritică a românității de transfigurare a morții (spirituale în cazul minoritarilor în cauză) în nuntă cosmică. Eu cred că greșesc aceia care, aflînd despre cele petrecute înadins pe același traseu al paradei rătăciților ce și-au împropriat abuziv curcubeul și anumite concepte intrinseci firii omenești, ar ridica doar din umeri a lehamite ori ar întoarce spatele motivînd că au de meditat la altele mai importante; mai mult: îndrăznesc să-i consider nu doar indiferenți, ci doar creștini de circumstanță – dacă s-au declarat creștini – și, dramatizînd, merg mai adînc socotindu-i desprinși etnic de filonul care a dat sens viețuirii pe teritoriul moștenit de la străbuni, parțial denumit în prezent România.

Sînt de părere că am putut participa ori am fost martorii unui fenomen viu – numiți-l cum vreți: reacție civică, ripostă religioasă, marș al normalității etc. – care explică în parte ceea ce unii istorici au denumit miracolul continuității carpato-danubiene; alții (aceștia cu mari pretenții intelectuale și, din păcate, primiți cu brațe larg deschise de o parte anume din intelectualitatea Occidentală) s-au tot străduit să-l „demitizeze", să-l „destructureze" – vocabule care, de fapt, le camuflează micimea intelectuală și de caracter.

Este o atitudine jalnică de interpretare după pitica lor deschidere spirituală, ori, mai grav, ea e în conformitate cu anumite directive chisnovat-satanice menite a „implementa" cît mai repede noua dezordine mondială.

Înțelege semnificația reală a ceea ce s-a petrecut deloc întîmplător, ci proniator în prelungirea, aș zice, a Praznicului Împărătesc doar cine a citit cutremurat Cartea Istoriei Neamului, unde stau scrise: victoriile lui Vlad Drăculea/Țepeș și mai ales ale vărului său, voievodul Ștefan cel Mare și Sfînt; izbînzile lui Mihai Viteazul cel martirizat și încă necanonizat; sfîrșitul mucenicesc al Sfinților Brîncoveni – Sfîntul voievod Constantin, fiii săi Sfinții Constantin, Ștefan, Radu și Matei – și al ginerelui cărturar Sfîntul Ienăchiță/Ianache Văcărescu; teribilul strigăt-deviză „pe-aici nu se trece!" din primul război mondial în care românii au fost tîrîți de „marile puteri"...

Cine rămîne opac la toate acestea, precis n-are habar nici despre martirii și mărturisitorii din închisorile comuniste și acceptă să trăiască animalic în minciună, adică altminteri decît ne îndemna testamentar Alexandr Soljenițîn și, citîndu-l recent, Rod Dreher.

Nu sînt „un fan" al lui George Becali; îmi mărturisec ignoranța în domeniul care-l pasionează (alt sport decît tenisul de cîmp și cel al minții – șahul – n-am practicat); însă nu pot să tac asupra minunatului său gînd insuflat de Duhul Sfînt și transpus faptic; nu pot să nu remarc smerenia manifestată și efortul fizic făcut (suferise o intervenție la umărul stîng și-am gîndit că Dumnezeu îl iubește pe acest om într-atît, încît i-a lăsat valid brațul cu care să se închine!).

Sfinții Părinți au vorbit adesea despre „nebunii întru Hristos" – e lungă lista acestora și teologii s-au ocupat pe larg de extraordinarul lor tip de viețuire. Dacă ating subiectul este pentru că însuși inițiatorul manifestării civic-religioase la care m-am referit în aceste rînduri a folosit cuvîntul „nebun" în intervențiile solicitate de reporterii vînători de senzațional.

Îndrăznesc să afirm că omului acestuia generos i-a trecut prin cap și a pus în faptă un gînd care demult trebuia să-i mobilizeze pe ierarhii și pe preoții ortodocși – dar vorba veche: niciodată nu-i prea tîrziu. Îi mulțumesc lui George Becali și acelora care au răspuns activ solicitării sale.

Atîta vreme cît mai există creștini ca aceștia nu-i totul pierdut în România!

16 gustar 2021

VIDEO Realitatea Tv: