ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Informații recente dezvăluie că Polonia a avut un rol cel puțin la fel de important ca Marea Britanie în sabotarea negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia, din primăvara lui 2022.

Un editorial de Andrew Korybko pe Substack pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

La sfârșitul acestei săptămâni, The New York Times a publicat versiunea completă a proiectului de tratat de pace dintre Rusia și Ucraina, din primăvara anului 2022.

Aceasta confirmă multe dintre cele relatate anterior dar include și câteva detalii interesante din surse diplomatice anonime despre motivele care au făcut ca negocierile să eșueze.

Potrivit unui diplomat european, prezent la summit-ul extraordinar al șefilor de state și de guverne NATO din 24 martie 2022, președintele polonez Andrzej Duda a avut o ieșire teatrală împotriva acelui acord:

„Liderii din Polonia – puternici susținători ai Ucrainei de la bun început – s-au temut că Germania și Franța ar putea încerca să îi convingă pe ucraineni să accepte condițiile Rusiei, declară un diplomat european, și au vrut să împiedice ca acest lucru să se întâmple.

„În acest scop, când președintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a întâlnit cu liderii NATO la Bruxelles, pe 24 martie, el a fluturat documentul din 17 martie, potrivit diplomatului prezent la fața locului. «Care dintre voi l-ar semna?» i-a întrebat dl Duda pe omologii săi. Nici unul dintre liderii NATO nu a scos un cuvânt.”

Pe 29 martie 2022, s-a observat deja că „Partidul de guvernământ din Polonia a contribuit la provocarea celei mai mari crize de securitate de după Al II-lea Război Mondial”, deși din motive diferite de cele care tocmai au fost dezvăluite.

Și anume modul în care alarmismul său anti-rusesc interesat a contribuit la schmbarea dramatică a atitudinii Statului Paralel din SUA.

Nu există nici o îndoială că Polonia a încercat activ să saboteze negocierile de pace ruso-ucrainene și că eforturile sale au precedat călătoria de tristă amintire a fostului premier britanic Boris Johnson la Kiev.

În interviul său cu Tucker Carlson, de la începutul anului, președintele Putin a confirmat ceea ce importantul colaborator al lui Zelenski, David Arakhamia (șeful delegației Ucrainei la negocierile de la Istanbul – n.tr.), a dezvăluit la începutul lui noiembrie trecut despre modul în care acest lider (Boris Johnson – n.tr.) a convins Ucraina să continue lupta.

După cum a spus Putin, „faptul că s-au supus cererii sau convingerii dlui Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, mi se pare ridicol și foarte trist”.

Se știe însă acum că au existat mai multe lucruri care au dus la acest deznodământ. Mai multe chiar decât credea liderul rus în urmă cu patru luni.

Ieșirea teatrală a lui Duda de la ședința NATO din 2022 a contribuit mai mult la unificarea Occidentului în jurul cauzei perpetuării războiul prin procură împotriva Rusiei prin intermediul Ucrainei decât orice a fost relatat până acum.

La rândul său, acest lucru a facilitat în mare măsură călătoria ulterioară a lui Johnson la Kiev, două săptămâni mai târziu, unde a reușit să-și convingă gazdele că Occidentul le susține dacă continuă să lupte.

Țara sa și Polonia aveau amândouă câte un as în mânecă pe care să-l joace în cazul în care Franța și Germania ar fi făcut presiuni pentru pace.

Marea Britanie, Polonia și Ucraina au încheiat o alianță informală pe 17 februarie 2022, chiar în săptămâna dinaintea începerii operațiunii speciale a Rusiei.

O alianță care a scăpat atenției majorității observatorilor din cauza rapidității evenimentelor care au precedat cea mai recentă fază a acestui conflict ce durează de zece ani.

Atâta timp cât Polonia era în favoarea continuării ostilităților, lucru de care nimeni nu se îndoia, dar despre care nu se știa până atunci cât zel va depune, atunci Marea Britanie se putea baza pe Polonia ca pe o punte terestră pentru trimiterea de urgență de echipamente militare în Ucraina.

Ideea principală care a stat la baza acestui pact a fost de a oferi Ucrainei capacitatea de a continua să lupte, dacă dorește, în cazul în care ar izbucni ostilități convenționale cu Rusia.

Lucru care s-a și întâmplat o săptămână mai târziu.

Ucraina știa că angajamentul Marii Britanii este solid, dată fiind politica seculară a acesteia de a dezbina și conduce Europa.

Iar Duda reafirmat de o manieră exacerbată angajamentul Poloniei, cu două săptămâni înainte de vizita lui Johnson la Kiev.

Lucru care nu a mai fost relatat până acu, dar despre care în mod evident Ucraina fusese informată la momentul vizitei.

Gestul teatral al liderului polonez a pregătit terenul pentru întâlnirea sa cu Johnson, chiar înainte de călătoria acestuia la Kiev.

Și l-a convins astfel pe Zelenski că are într-adevăr un mijloc credibil de a perpetua conflictul în speranța încheierii acestuia în condiții mai bune.

Dacă Duda nu ar fi făcut un mare spectacol din opoziția țării sale față de proiectul de pace și nu ar fi promis sprijinul său pentru Ucraina, alături de Johnson, atunci Zelenski s-ar fi putut îndoi de angajamentul Poloniei față de alianța lor, iar procesul de pace ar fi fost salvat.

Aceste informații, abia acum dezvăluite, despre faptul că Polonia este la fel de blamabilă ca și Marea Britanie pentru sabotarea negocierilor de pace din primăvara anului 2022, îi dau dreptate președintelui Partidului polonez al Confederației și nou ales europarlamentar, Grzegorz Braun, în ceea ce a declarat într-un interviu, în acest weekend.

El și-a mărturisit îngrijorarea (min. 6.00-8.30) despre folosirea o dată în plus a Poloniei de către axa anglo-americană pentru instaurarea unei noi ordini mondiale.

În această strategie, țării sale i-ar reveni rolul de a declanșa Al III-lea Război Mondial, la fel ca în 1939.

Riscul izbucnirii celui de-Al III-lea Război Mondial este mai mare astăzi decât a fost vreodată, de la criza rachetelor cubaneze încoace, din cauza periculosului joc nuclear „cine clipește primul” dintre SUA și Rusia.

Iar singurul motiv pentru care lucrurile au ajuns până aici este sabotarea de către Polonia a negocierilor de pace din primăvara lui 2022.

Dacă Polonia nu ar fi acceptat alianța informală din februarie cu Marea Britanie și Ucraina sau dacă dl Duda ar fi reconsiderat angajamentul țării sale în această alianță este probabil că riscul nu ar fi fost atât de mare acum.

Așa cum a spus Braun în interviu, există în acest moment un risc cât se poate de real ca în mașina de tocat rusească să fie aruncată carne poloneză, după ce o jumătate de milion de soldați ucraineni au fost uciși în acest război (despre al cărui scenariu cititorii pot afla mai multe AICI și AICI).

Dacă Polonia intervine convențional în Ucraina, riscul declanșării celui de-Al III-lea Război Mondial va crește instantaneu.

Ceea ce ar putea transforma avertismentul istoric al lui Braun în profeție.