ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestele de duminică din mai multe orașe, începute la Constanța și continuate pînă spre dimineață în București, Timișoara, Sibiu, Craiova și alte orașe, reprezintă începutul sfîrșitului pentru regimul Iohannis și „Guvernul Meu”. Ceea ce anticipam încă de sîmbătă într-o emisiune de televiziune s-a adeverit, adică măsurile restrictive anunțate vineri de Guvern nu au nici o legătură cu pandemia, ci au venit ca urmare a informărilor venite de la serviile secrete, privind valul de proteste!

Se pare, deci, că restricțiile care au intrat în vigoare duminică aveau drept scop împiedicarea protestelor, autoritățile sperînd că după ora 20 oamenii nu vor mai ieși din casă decît în situații excepționale.

Cu toate acestea, duminică lucrurile au scăpat de sub control și demonstranții din Constanța, urmați de cei din multe alte localități, au rămas în stradă și au scandat lozinci împotriva guvernului și, mai ales, împotriva lui Raed Arafat.

Așa cum s-a văzut, de data aceasta jandarmii și polițiștii n-au mai intervenit în forță pentru împrăștierea demonstranților. O decizie înțeleaptă a conducătorilor acestor instituții, care și-au dat seama că tensiunea din stradă era atît de mare, încît o intervenție în forță ar fi dus la escaladarea conflictului, cu consecințe imposibil de anticipat. În acest moment, sînt anunțate pentru zilele următoare proteste de amploare în toată țara, astfel încît autoritățile sînt obligate să ia măsuri pentru detensionarea acestui conflict.

Una dintre măsuri ar putea să fie demiterea lui Raed Arafat, secretarul de stat la ministerul Sănătății și comandantul operațiunii Coronavirus, cel care și-a asumat rolul principal în comunicarea măsurilor de restricționare. Unii susținători ai săi consideră că nu Arafat ar fi de vină pentru măsurile excesive care au iritat populația, ci „specialiștii” din ministerul Sănătății, numai că aceștia omit un lucru, că niciodată Raed Arafat nu s-a împotrivit acestor măsuri, ci, din contră, a lăsat impresia că este de acord cu ele și că le poate gestiona.

Dacă vă amintiți, în 30 ianuarie 2021, după tragediile de la Piatra Neamț și „Matei Balș”, noi am publicat în „Cotidianul” articolul intitulat „Vlad Voiculescu și Raed Arafat – demisiile, ce mai așteptați?”, în care spuneam: „În cazul acestor tragedii, scara vinovățiilor „de onoare” este cam aceasta: directorul spitalului, ministrul Sănătății, Primul ministru, Președintele țării. Mai jos nu se mai poate vorbi de „vinovății de onoare”, ci de posibile infracțiuni, căci activitatea sau inactivitatea directă a medicilor de gardă, a șefilor de secții, a asistentelor au dus la nașterea tragediilor. Deci, ar trebui să fie ușor de înțeles pentru toată lumea că „demisia de onoare” este gestul cuiva de pe scara „vinovaților de onoare” care detensionează un eveniment dramatic, fără a avea o vină directă pentru evenimentele respective”.

Era, deci, previzibilă această criză care anunța existența unei tensiuni și așa destul de accentuată în spațiul public, numai că autoritățile au crezut că intervenția în forță împotriva unor manifestări izolate sau valul de amenzi uriașe aplicate celor care nu respectau întru totul măsurile din protocoalele Grupului strategic vor ține lucrurile sub control.

O decizie cît se poate de proastă, mai ales, că dezvăluirile care-l vizau pe Vlad Voiculescu deveniseră deja virale, fie că este vorba despre inexistenta lui diplomă de absolvire a unei facultăți din Viena, fie că este vorba despre competența sa în domeniul medicinei, la fel de inexistentă ca diploma de licență!

Ignorarea acestor semnale din spațiul public și sentimentul Puterii absolute sînt principalele cauze ale escaladării conflictului, ajuns acum la un punct în care autoritățile sînt obligate să schimbe strategia dacă nu vor ca tensiunea să ducă la o situație cu mult mai gravă!

Primul lucru care ar putea să dea satisfacție opiniei publice este demiterea celor doi: Vlad Voiculescu și Raed Arafat. Plecarea lor din funcțiile deținute și numirea unor persoane care să comunice altfel cu populația ar putea să detensioneze situația de acum și ar reface în parte încrederea populației în măsurile dispuse autorități.

În privința celor doi, nimeni nu trebuie să-și facă griji. La fel ca în cazul Monicăi Macovei și Codruței Kovesi, deja se știe că au asigurate posturi călduțe, oferite ca recompensă pentru slugărnicia lor față de cei care îi susțin în mod deșănțat din țară sau de aiurea.

Zilele următoare vor fi decisive. Probabil că la această oră se „lucrează” la metode discrete pentru compromiterea protestelor și a organizatorilor. „Specialiștii” în acest domeniu își vor da toată silința, numai că astfel de strategii ar putea fi și mai periculoase.

Poate că, în ceasul al 12-lea, Klaus Iohannis va decide să se implice și să ceară Guvernului să renunțe la forțarea lucrurilor și să intre într-un dialog real cu populația, astfel încît măsurile dispuse în criza Coronavirus să nu mai fie interpretate de populație ca făcînd parte dintr-un joc politic, așa cum s-a întîmplat înainte de alegerile de anul trecut, lucru devoalat chiar de Vald Voiculescu.

Oricît de înțelegători ar fi oamenii, ei nu sînt atît de proști încît să nu se întrebe cum se face că, în timp ce populația este izolată în casă, Președintele țării pleacă în fiecare weekend la Sibiu cu întregul alai pentru a participa alături de soție la slujba bisericii de care aparține sau pentru o partidă de ski. În același timp, oamenilor li se sugerează că și anul acesta va fi restricționată sărbătoarea de Paște, iar pîrtiile de ski vor fi, practic, închise!

Aceste chestiuni reprezintă motorul real al protestelor, așa încît deciziile autorităților ar trebui să țină cont și de ce gîndesc cetățenii, nu numai de indicațiile forurilor internaționale. Căci oamenii știu că de la OMS sau UE n-au venit indicații pentru „acoperirea” afacerilor uriașe cu măști sau aparatură medicală!

Despre care Vlad Voiculescu și Raed Arafat nu pot spune că n-au avut cunoștință.