ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul României nu alocă niciun leu pentru burse, copiilor români care trăiesc la granițele țării. În jurul frontierelor, în țările vecine, trăiesc cel puțin un milion de români, dar care sunt privați de drepturi naționale. Școala a început, dar elevii noștri, din Ucraina, Ungaria, Serbia sau Bulgaria nu au clase, nu au profesori, nu au programe școlare în limba lor maternă.

Unele excepții sunt în Republica Moldova, unde limba română este oficială, dar în Transnistria continuă politica de deznaționalizare. O situație mai bună este în Voivodina, dar în Valea Timocului, românii nu sunt recunoscuți ca minoritate națională. În Ucraina, de exemplu, în Sudul Basarabiei, nu este decât o școală în limba română. În rest, potrivit legii, se predă în limba moldovenească. Guvernul României manifestă un dezinteres criminal pentru semenii noștri de dincolo de granițe, soarta lor fiind în mâinile statelor vecine care duc o politică de asimilare forțată.

Un interviu, fără perdea, cu Eugen Popescu, director la Centrul pentru Studii și Strategii

Realizator: Costel Oprea

Video și montaj: Virginia Oprea