ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Pentru mine și pentru dumneavoastră ”am săpat” special pe un subiect foarte vehiculat în ultimul timp. Ba chiar, acest subiect a fost pus în contrabalanță, în plin scandal cu azilurile și bătrânii batjocoriți, excrocați de case și chiar suprimați. Apropo de asta cu bătrânii, văd că presa lui pește s-a oprit, nu urmărește și ceea ce se întâmplă cu ei în continuare... Am să ”sap” și pe această temă și am să văd și noua ministru ce face în acest sens.

Așadar, tema ”Se vinde CFR Marfă”!

Sper că dvs oameni inteligenți nu gândiți că am vreun partizanat/ interes.

Mie mi-a sărit în ochi faptul că spre deosebire de ”liberalizarea pieței de energie” și apariția căpușelor  vânzătoare de electricitate și gaz, în care mass-media a fost aproape mută, brusc pe subiectul ”CFR Marfă” s-au mobilizat atât ”influencerii” cât și presa.

Așadar. Cu greu, am făcut rost de lista ”locomotivelor” scoase la vânzare. Am văzut și ”vagoanele” aferente.
CFR Marfă are o datorie către ANAF de un miliard de lei reprezentând ajutorul de stat acordat ilegal în 2013 și încă 1,6 miliarde lei către CFR Infrastructură.

ANAF, spre deosebire de cazul Iohannis în care nu s-a agitat să recupereze suma datorată statului, sau a Raifaissen Bank pe care a iertat-o de vreo 350 de milioane de euro (bancă protejată de Hoha), deci, ANAF a scos la vânzare aproximativ 7.000 de vagoane și peste 500 de locomotive din patrimoniul CFR Marfă. 

Trebuie să vă precizez că în 1998, anul înființării, CFR Marfă avea 32.000 de salariați, aproximativ 68.000 de vagoane și 1.000 de locomotive. În clipa de față, CFR Marfă mai are doar 3.200 de salariați, cu care nu se poate asigura exploatarea corectă. La ultima evaluare, patrimoniul este de 4,6 miliarde de lei. Numai pentru vagoanele care stau nefolosite pe infrastructura feroviară  lunar se plătește 23 de milioane de lei!!!

Cum datorită (mulțumită) guvernelor care s-au tot succedat, de antreprenoriatul românesc (industrial, agricol, comercial) s-a ales praful, o consecință directă a fost și reducerea volumului de mărfuri transportat feroviar. Ca o paranteză, poate a mers bine doar transportul masei lemnoase scoase din România de prietenii Hohanului, de la ”HolțeScârțpârțAusriacIndustrie”...

Buuun! Păi oameni buni, am verificat și eu, pe coduri de pe lista de vânzare a ANAF, ”produsul locomotivos” pe care-l vinde. Și cu cât îl vinde. Mi-a luat mai mult să rog prieteni din diferite zone ale țării să-mi facă poze. Am rămas paf! Am zis că-i miștocăreală. Și am început să i-au ”produs cu produs”, după vreo sută de verificări, am zis să vă arăt și dvs.

Aveți în foto exemple și prețuri. De exemplu 2,400 milioane de lei (aproximativ 590 de mii de euro), plus TVA, pe o locomotivă la care nu mai există nici motorul, care să zici că avea vreo 100 - 200 de kilograme de cupru. O locomotivă cântărește aproximativ 110-115 tone. Hai să împărțim 2.400.000 lei la 110.000 kilograme de fier și vedem că rezultă aproximativ 21,6 lei pe kilogramul de fier!!! 

Fierul gata pregătit de achiziție se ia cu 0,70 lei – un leu, pe kilogram! Cuprul cu 25-28 de lei pe kilogram.
M-am interesat, locomotivele și vagoanele nu pot fi tăiate la locul în care se află! Păi și cum le transporți?! Sunt costuri multe din momentul în care ”s-a câștigat oferta de la ANAF”. Adică, cel care a achiziționat să zicem 100 de locomotive și nu-ș câte vagoane, din clipa aceea plătește staționare, taxe de mediu, taxe de transport, salariile muncitorilor care taie fierul și toate componentele necesare tăierii etc.

”A cumpărat Bercea Mondialu”! Pe bune?! Ce miștocăreală mai este și asta?! Și chiar dacă ar fi să cumpere Bercea, sau nu-ș ce țigani; care ar fi problema în acest caz?!! Repet, uitațivă la poze ce vagoane și locomotive se vând, pe care se plătește staționare...

În afară de țigani, care pe vremuri veneu și printre blocuri sau pe ulițele satului și strigau ”Fer vechi cumpăăăr! Cumpăr fer vechi”, acum cine mai se ocupă cu fierul vechi?! Dacă este așa profitabil, de ce statul nu a făcut  o afacere cu vreun combinat siderurgic, care oricum nu ne mai aparține?!

Așa că, în urma ”scandalului vânzării CFR Marfă”, s-a blocat și vânzarea fierătaniilor, că așa este statul român, respectiv ANAF. Sau poate cine știe, trebuie să preia vreo pilă toată achiziția de fier vechi aflat pe șinele țării, pe un preț de nimic. Vom vedea...

P.S. Am sute de poze...