ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Motto: ”Buget-a-m-aș, dar n-am loc d-atâta-nghesuială”!

Ca să puteți analiza dimensiunea dezastrului, dincolo de situația faptică pe care-o resimțim la plata facturilor, utilităților, alimentelor, medicamentelor, combustibililor; ce să mai – a vieții de zi cu zi, a traiului nostru în spațiul numit România (încă), vă prezint o situație concretă, șocantă.

Că lucrăm în sistem privat – întreprinzătorul sau angajatul acestuia;  sau de stat – bugetarul pălmaș de rând, în fiecare clipă a existenței noastre avem următoarea situație. 

Raportat la numărul de locuitori și la suprafața țării, avem:

- Cel mai stufos Guvern, cu cei mai mulți miniștri: 20 de miniștri, 3 portofolii cu ”rang mai șmecher” , acela de Prim-ministru și două de Viceprim-Ministru, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru ”Relația cu Parlamentul”, Departamentul pentru ”Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat”, Departamentul pentru ”Lupta Antifraudă – DLAF”, ”Corpul de control al prim-ministrului”, Departamentul pentru ”Relații Interetnice”. Adică, 29 de jupâni, cu aparatul lor aferent de secretari de stat și consilieri. Plus aproximativ alte 260 de instituții aflate în subordinea sa (Autorități, Agenții, Comisii, Institute, Secretariate, Oficii, Regii, Companii Naționale etc)!!! O armată de oameni a căror activitate ”benefică”, în slujba ”lucrului bine făcut” o resimțim zi de zi!

- Cel mai stufos Parlament, 465 de parlamentari (329 de deputați și 136 de senatori) și aceștia cu consilierii și ”aparatul lor aferent”. Adică un parlamentar la aproximativ 39500 de români – cei mai mulți din ”Ioropa/pă cap de locuitor”!!!

- Avem aproximativ 3000 de generali activi și în rezervă, din 1990 și până în prezent!!! În toate ”armiile” și cu sinonimia ”chestorilor” din poliție. Și atenție, de exemplu în armată, unde avem un efectiv de aproximativ 70.000 de soldați, sunt vreo 620 de generali!!! Adică un general la 112 soldați! 

- Hohanus – Întâiul Stătător al Cotrococeniului, a ajuns să acorde anual între 60 și 70 de avansări la gradul de general, din toate armiile, inclusiv din Armată, Jandarmerie, SRI, STS! Plus polițiștii aferenți, la gradul de chestori!
- În 90 de ani de educație și dezvoltare românească, adică între anii 1900 și 1990 s-au dat 1500 de titluri de ”Doctor”. Din 1990 și până în 2022, adică în doar 32 de ani, în România au fost date 80.144 de titluri de ”Doctor”!!! Și în momentul de față, sunt în lucru încă aproximativ 160.

Așadar, făcând o recapitulare la final, vă spune Hohanus să nu mai cârcotiți, să puneți ”osul la treabă”, că românii ăștia ai lui” trebuie plătiți lunar, unii și ca pensionari și ca salariați concomitent, și în plus, în tot felul de Consilii/Comitete AGA (alea ale acționarilor societăților de stat)...

Există aproximativ 800.000 de șmecheri cu venituri lunare oficiale și ”acoperite legal”, care consumă aproximativ 5,2% din PIB-ul României! (aprox. 11% din PIB se duce pe toate salariile bugetarilor/pălmașilor)...

Și când vă gândiți că economia ”bubuie”, nivelul de trai a explodat de ”bunăstare, ”pe trend de creștere”, că educația și sănătatea ”sunt puse la punct”, agricultura "dospește"...

Offf, ”buget-a-m-aș, dar n-am loc d-atâta-nghesuială”!