ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Un episcop a îndrăznit să rupă tăcerea și să spună câteva cuvinte despre acești Nero ai zilelor noastre. Dar despre Nero se pare că nu poți vorbi nepedepsit. Preasfințitului Ambrozie i s-a întocmit dosar penal. Ce anume a deranjat? Adevărul spus fără menajamente. Cum a putut îndrăzni un episcop să se exprime public, înfierând puterea seculară, mai ales acum, când a părut că poporul este bine controlat prin frică și dezbinare?

Cuvântul Preasfințitului se cădea să fie aspru. Nu mai suntem deloc într-un moment al discursului ocolitor. „Președintele țării care nu face nimic pentru țară și care dezbină”, spune necruțător Preasfințitul, arătându-i cu degetul pe acești Nero ai zilelor noastre. „Nu-i interesează Biserica. Sfidare peste sfidare. Oameni corupți, desemnați miniștri și prim-miniștri, n-au făcut nimic pentru țară”.

O asemenea înfruntare fățișă a stârnit vâlvă, chiar dacă Episcopul Giurgiului nu a vorbit la vreo tribună din Piața Victoriei sau la vreun post de televiziune cu un rating ridicat, ci de pe solee, în Biserica din satul Pâslari, la predica din 14 octombrie 2021. „Să nu ai astăzi tu o strategie ca să-ți protejezi țara, ba mai mult decât atât, să ai miniștri care declară că nu vor ieftini combustibilii și… uitați cum se duce țara la vale și cum se scumpesc toate, de la pâinică, untdelemnul, pâinea cea de toate zilele, pentru că cei care conduc țara asta sunt oameni de nimic. N-au credință”.

E limpede că nu suntem ca Polonia sau ca Ungaria, care au dezvoltat strategii prin care să protejeze categoriile vulnerabile de acest terorism al prețurilor la gaze și energie electrică. Se vrea îngenuncherea poporului român prin frică, prin foame, prin umilința traiului de pe o zi pe alta. Ierarhul amintește de toate aceste aspecte triste ale realității cotidiene din România, fără să se oprească: „Președinții de după ’90 se duceau și se închinau la Sfânta Parascheva. Erau alături de popor. Pe ăștia nu-i îngăduie Sfânta Parascheva să vină, pentru că sunt mincinoși și nu iubesc poporul”.

Sunt, fără îndoială, vorbe deloc prietenoase, dar și răbdarea românilor are o limită. „Până când o să-și bată joc oamenii aceștia de credința noastră?”. Și, neapărat, Preasfințitul Ambrozie a cuprins aici libertățile și drepturile acordate în ultima vreme minorităților sexuale în dauna valorilor familiei, atacurile orchestrate la adresa Bisericii Ortodoxe și a Patriarhului, proiectul de lege cu privire la introducerea educației sexuale în școli, jignirile aduse creștinilor care se închină Sfintelor Moaște, batjocura ridicării lângă Turnul Sfatului din Sibiu a statuii unui guvernator străin care i-a omorât pe români. Ne-a cam ajuns tot acest dispreț fățiș. „Când Și-o lua mâna de pe ei, de pe ăștia care chinuie țara, toți vor sfârși. Și o să se găsească vreun procuror care să-i ia și să vadă ce au făcut pentru străini, pentru corporații. Pentru popor n-au făcut nimic”.

IPJ Giurgiu a confirmat că dosarul întocmit Preasfințitului Ambrozie a ajuns la Parchet. Se „impunea” acest dosar, fiindcă ierarhul a fost prea slobod la critică justificată. Dosarul penal cuprinde în sine un mesaj: indiferent de epocă, Nero nu poate fi un acuzat, ci acuzator al creștinilor. Noi, creștinii, suntem învinuiți și astăzi de mersul prost al treburilor țării. Din cauza noastră, ni se tot repetă, avem o țară săracă, needucată, lipsită de perspectivă. Atât de mare e propaganda și atât de răspândită lozincăria, încât mulți mușcă din această momeală. Ei, cum să-i convină puterii seculare ca un ierarh să demaște minciuna? Noi, creștinii, suntem de condamnat imediat ce îndrăznim să purtăm războiul întru cuvânt. „Au sărăcit țara și noi trebuie să tăcem și să nu spunem lucrurilor pe nume”.

„Singura care a făcut ceva pentru popor – continuă Preasfințitul Ambrozie – a fost Biserica”. Odată demascată tema dezbinării noastre actuale, ierarhul îndeamnă la prudență, căci „Dumnezeu nu Se lasă batjocorit până în sfârșit”. Nu putem ceda amenințărilor de tot felul, care ne introduc în acest experiment planetar.

Din durere pentru pătimirile poporului român, un ierarh a abandonat tăcerea și a spus un cuvânt curajos într-o Biserică dintr-un sat din Giurgiu, pe care Dumnezeu a vrut să-l afle întreaga Românie. „Nu vă grăbiți să vă vaccinați”. De ce? Străini de neam și de credința noastră ne conduc pe cărări pierzătoare de suflet. Oameni cărora nu le pasă de noi, de sănătatea noastră, deși asta pretind, ne pun îngrădiri, ne condiționează libertatea, ne separă, ne dezbină. Reeducarea a început. Orice cedare, orice compromis nu înseamnă decât că ne mai vindem încă o bucățică de țară, încă o părticică de suflet. Nimic nu vom primi în schimb, decât durere.

Preasfințitul Ambrozie a intuit bine acel non licet esse vos proferat de Nero. Și, într-adevăr – așa cum timpurile acestea tulburate ne vor arăta – nouă, creștinilor, nu ne este îngăduit să existăm. Persecuția s-a dezlănțuit. Astăzi, cine are îndrăzneala să calce tăcerea cea infamă este pedepsit. Dar Dumnezeu ne cere cuvânt viu, netemător, vrednic de menirea dată. Preasfințitul Ambrozie a îndrăznit să vorbească într-o epocă a zăvoarelor și a lacătelor. Și vrednic este de slujirea lui. Căci a vorbit ca un păstor îndurerat, văzând cum turma îi este amenințată de atâtea valuri.

Mărturie Athonită

VIDEO:

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews