ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adunarea Generală a ONU a adoptat marți, cu un scor zdrobitor, o rezoluție prin care Israelului i se cere să se retragă de pe Înălțimile Golan, capturate de la Siria.

Documentul a fost susținut de 91 de țări, printre care China, Rusia și India.

Șaizeci și două de țări s-au abținut, printre acestea numărându-se și Ucraina, deși aceasta se află ea însăși în situația Siriei, cu teritorii ocupate de o putere străină.

Doar opt țări s-au opus adoptării documentului: Israelul, Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia, Palau, Micronezia și Insulele Marshall.

Rezoluția se referă la frontierele Israelului de până la Războiul de Șase Zile din 1967, când statul evreu a ocupat între altele Ierusalimul de Est, Ciosiordania, Fâșia Gaza și Înălțimile Golan.

Nu este prima astfel de rezoluție, care îi cere Israelului să se retragă de pe Înălțimile Golan, însă aceasta are o importanță deosebită din cel puțin trei puncte de vedere.

1. Exprimă îngrijorarea explicită a Adunării Generale a ONU față de refuzul Israelului de a respecta rezoluții anterioare ale Consiliului de Securitate. Ceea ce o face să semene mai mult cu un rechizitoriu.

2. India a votat împotriva Israelului și a SUA, dar alături de China și Rusia, în ciuda faptului că are relații conflictuale cu China și cu Pakistanul islamic. Ceea ce înseamnă că strategia americană de „vrăjire” a Indiei pentru a o smulge din sfera de influență BRICS a eșuat. India (la fel ca Turcia) joacă așa cum îi dictează interesul național.

3. Cel mai important este însă Momentul în care vine această rezoluție: în plin Război din Gaza, care a polarizat lumea întreagă.

Deși nu este obligatorie, Rezoluția ilustrează izolarea tot mai mare a Statelor Unite și a aliaților săi. Un grup care arată tot mai mult ca o fortăreață asediată, cu tot mai puțin războinici pe metereze.