ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un volum extraordinar ("În ochiul ciclonului – Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu”, Constantin Boștină în dialog cu Alice Barbu și Sorin Roșca Stănescu, ed. Evenimentul și Capital, 2021) este unul cele mai valoroase documentare-memorii-relatări despre cei aproape 25 de ani ai României conduse de Nicolae Ceaușescu! Cu o prefață de istoricul Alex Mihai Stoenescu și cu o consistentă postfață a maestrului Ion Cristoiu, neobosit căutător în istoria contemporană a României, mai ales în zonele ei cel mai "dificil” de prezentat.

Mărturii inedite, adevăruri deopotrivă tulburătoare, dramatice și incomode dar care, și în primul și în ultimul rând, ne îndeamnă să gândim cu propriile noastre minți, fără patimă și fără minciuni, despre viețile noastre sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu dar și despre speranțele tot mai schiloade – până la năruire, ale bietelor noastre vieți duse după asasinarea lui Nicolae Ceaușescu, până astăzi.

În ultimă instanță, fiecare dintre noi, prieteni, ar trebui să răspundem, sincer, la una dintre întrebările fundamentale, pe care și-o pune Constantin Boștină în „Cuvânt înainte” și la care are propriul răspuns, cu valoare de pecete a vremii:

"A fost perioada 1965-1989, cât Nicolae Ceaușescu a fost liderul partidului și statului, una fastă sau una nefastă pentru România? Privind analitic și obiectiv, eu afirm, fără ezitare, că a fost mai mult fastă decât nefastă.

O astfel de opinie sper să nu fie percepută ca o nostalgie după perioada cât Nicolae Ceaușescu a condus România, ci mai degrabă o recunoaștere a unor realități, dovedite de fapte și cifre, de progres și dezvoltare economică, dar și de diplomație internațională, care caracterizează perioada 1965-1980, dar și a unor mari greșeli făcute de Nicolae Ceaușescu, mai ales după 1980 și până în 1989.”