ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vasile Lucaciu, supranumit „Leul de la Șișești”, a fost unul dintre principalii militanți pentru drepturile naționale ale românilor din Transilvania.
 
Memorandist și lider al Partidului Național Român, publicist politic în „Observatorul” și „Gazeta de Transilvania”, activist pentru Marea Unire și membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei după 1918, Vasile Lucaciu a avut de îndurat – alături de alți luptători pentru drepturile românilor – represiunea regimului maghiar din Transilvania, care îl condamnă și îl aruncă de două ori (vreme de 15 luni în total) în închisoarea de la Seghedin pentru „calomniere publică a guvernului maghiar”. 

A doua condamnare însuma cinci ani, dar a fost grațiat, laolaltă cu ceilalți memorandiști, datorită intervenției regelui Carol I pe lîngă împăratul Franz Iosef.